Sv: Dags att börja med smakisar
Jag är fullständigt medveten om vad som står i WHO:s rekommendation. Frågan är bara VARFÖR rekommendationen ändrats? Tarmarna har knappats ändrats på våra barn sedan ändringen som kom efter en expertkonsultation i WHO:s regi 2001 och en därpå antagen resolution av Världshälsoförsamlingen?!
Jag läste en bok där detta var bra beskrivet men eftersom jag inte minns namnet får jag hänvisa till en artikel på nätet som tar upp en del av vad som nämndes i boken. Artikeln heter "Uppdrag: Amma och författare Tove Gustavsson och skrevs 2005. Jag saxar in ett stycke;
"Sverige är bäst i världen på amning och internationellt aktivt i frågan. WHO:s senaste rekommendationer uppmanar – efter intensivt och framgångsrikt lobbyarbete från svensk sida – till helamning i sex månader och sen delamning i upp till två år eller längre. Men när Livsmedelsverket slog på stora trumman för en sån praktik även i Sverige ledde det till läkaruppror, eftersom de vetenskapliga beläggen för en förlängning från fyra till sex månader är på tok för tunna. Forskningsläget är oklart och några barnläkare menade att det tvärtom finns risk för ätstörningar, diabetes och dålig viktuppgång. OBSERVERA NÄSTA MENING!
WHO:s rekommendation har bäring på underutvecklade länder där de hygieniska förhållandena är dåliga, men inte på Sverige.
Det finns enligt Wold (docent i immunologi vid Sahlgrenska sjukhuset- min anmärkning) heller inga studier från i-länder som visar att exklusiv amning, så kallad ”helamning”, är bättre än partiell amning "delamning", vad gäller allmänt hälsotillstånd."
WHO:s rekommendationer bör vara generella för att ges tyngd och seriositet. Att vi visar solidaritet med Afrikas kvinnor genom att anta WHO:s rekommendationer gör att fler afrikanska bebisar klarar sig genom att de helammas två månader extra. Ju starkare och äldre ett spädbarn blir desto bättre kan kroppen försvara sig mot baciller
och med många gånger förorenat vatten och dålig hygien så behövs det. De allra flest svenska bebisar har inga sådana besvär.
Många på bvc rekommenderar att börja invänjningen med gluten medan man fortfarande ammar och har bra med mjölk. Enligt min bvctant slutade många helt att amma efter 6 månader när rekommendationen ändrades och började ge gluten (välling/gröt)vilket ledde till att många barn blev glutenintoleranta.
2003 gav slv ut en rättelsebroschyr där de bl.a. markerar att gluten SKA ges i skydd av amning. Skillnaden (enligt min bvctant) mot när helamningen var rekommenderad i 4 månader så fortsatte fler att delamma vilket gjorde att gluten infördes under amning.
Jag är absolut ingen motståndare mot amning, bröstmjölken är det bästa vi har (har till och med dubbelammat mina små under 8 månader) men jag tycker att man bör vara kritisk till många rekommendationer och tänka själv. Verkar barnet visa intresse för smakisar så är antagligen tarmarna mogna, om inte lär du märka det. Det var inte länge sedan det rekommenderades att sova på mage, ha vikt örngot istället för fluffig kudde, amma på bestämda tider v.s. fri amning etc.