Bi-tråden

Sv: Bi-tråden

Vi har ligustica, med inslag av "byns blandning", iom att de friparar sig på gemensam parningsplats.
 
Sv: Bi-tråden

Japp, maken har ympat. 14 kg blev det så det räcker fram till jul iallafall. Förhoppningsvis kan vi skatta något mer men det är inte säkert. Vi vill att samhällena ska ha så mycket egen mat för övervintringen som möjligt.
Jag var med och kokade salva och läppcerat på en biodlarträff, härjans kul och det ska jag pyssla med till vintern.
 
Sv: Bi-tråden

Jag har idag gjort mygg-bisalva, som maken och en släkting till honom ska få testa när de ska ut och röja i skogen nu till kvällen :devil:

Attans praktiskt att kunna koka ihop sina egna myggmedel, hudkrämer och sådant koliox :D
 
Sv: Bi-tråden

Tack för din förklaring. Jag tyckte det lät jätteintressant och kommer definitivt följa den här tråden :)
 
Sv: Bi-tråden

Blir lite bi-sugen när jag läser den här tråden faktiskt. De är fashinerande varelser!
Fast maken ylar i högan sky bara han ser mig läsa om bin, så det kan vara viss startsträcka ;)

Men en kurs kan man ju gå ändå :angel:
 
Sv: Bi-tråden

Några nya bilder från en av kuporna i alla fall:

Delvis utbyggd ram:

utbyggd-ram-1.jpg


Utbyggd, honungsfylld ram, som håller på att täckas:

honungsram-1.jpg


Spärrgallret som ligger mellan yngellådorna och skattlådorna:

sparrgaller-1.jpg


Kupan just nu, med 2 yngellådor, spärrgaller och 2 skattlådor:

kupa-1.jpg


Några av de små flitiga flygfäna:

bin-1.jpg


bi-1.jpg
 
Sv: Bi-tråden

Bivax, olivolja och tjära (utspädd med rapsolja). Således en fast variant av beckolja = det enda som fungerar mot svea :devil:

Enligt maken fungerade den alldeles utmärkt, så hädanefter behöver vi inte betala dyra pengar för att köpa fungerande myggmedel :bump:
 
Sv: Bi-tråden

Dags att skriva lite i tråden igen :laugh:

I går hade vi besök av länets bitillsyningsman som kom på oannonserat besök medan vi var och handlade. Svärmor ringde: - vart är ni? bitillsyningsmannen är här.

Tur det bara tar några minuter från byn och hem och tur maken kommit hem från fjällvandringen = han som fick lyfta på tunga ln-lådor :D

Hur som, även fast vi är varroafria här, så kollas ju varje år biodlarna för varroa. Jättebra för om det skulle dyka upp, så "fångas" det ju i ett tidigt stadie!

När vi ändå var på G och iförda bidresserna, så inventerade vi alla kupor efter att han farit och resultatet är helt ok i 3 av kuporna och i den fjärde (det som strulat sedan vi köpte in det) finns en "osynlig" drönarmoder, som inte ens bitillsyningsmannen kunde hitta åt, trots noggrann genomkoll av båda ln-lådornas ramar av honom.

Det samhället ska vi slå ut längre fram i höst och till försommaren gör vi en bra avläggare dit istället! Utan drottning är det ju i alla fall dödsdömt och det är för sent in på hösten nu för att tillsätta en ny fungerande drottning, även om vi skulle lyckas lokalisera drönarmodern och ta dän henne.

Trist, men sådant som händer.

I övrigt, så kommer nog snittskörden inte att bli mer än ca 30 kg honung/kupa. Detta då en av de flyttade kuporna drar ner siffrorna lite genom att inte ge mer än en skattning. Vi räknar alltså med runt 90 kg skattad honung totalt den här första säsongen. Nästa år bör det bli betydligt mer än så skulle jag tro.

Har fifflat på en del med salvkok och fått till en mkt bra bas att utveckla vidare, så det blir en spännande vintersyssla att experimentera med detta :D
 
Sv: Bi-tråden

Jag har gott om bin- i min skorsten.:eek:

Grannen som kom förbi nu, en av de soliga och varma dagarna undrade varför jag eldade för det rök så ur skorstenen.:eek:

Jag rekommenderade honom att åka till optikern.:grin:Och kolla hörseln.

Frågan är, hur får jag bort dem?? Jag vill inte spruta, inte avliva, men om möjligt flytta dem(eftersom kolonin, efter 3 års skorstensboende, blivit så stor att de börjar göra besök innomhus genom öppna spisen:D).
 
Sv: Bi-tråden

Beror ju lite på hur långt ner de har samhället, men det man kan göra om de inte är alltför långt ner är ju att blöta ner samhället rejält och håva upp bina och "slå" ner dem i lådor med ramar i. Funkar att ha enbart kakmellanväggar likväl som utbyggda, men det bästa är ju att ha några utbyggda med pollen etc. i, så att bina har mat och gärna några ramar med öppet yngel, för bin överger inte gärna dessa. Dessa lådor ställer sedan man mörkt och svalt någon dag (med tätat fluster och öppet nät i botten), för att sedan en lämplig natt ställa ut kupan där man vill ha dem.

Förslagsvis så nätar man över skorstenen tämligen omgående om man ställer kupan inom en 2 km radie, annars är risken stor att de flyttar tillbaka till skorstenen. Likaså är det nog bra om man vänder flustret bort från skorstenen, så att flygriktningen blir lite annorlunda.

Skulle tippa på att man också faktiskt kan "lura" en del av bina att flytta in frivilligt i en ny kupa om man kan placera i af en ln-låda med öppna yngel i + en befruktad drottning i en tillsättningsbur, som man hängt in mellan ramarna på skorstenen och vänta någon dag och sedan lyfta över lådan på en botten med tätat fluster (nätbotten givetvis för syretillförseln) och på så vis förflytta i af en del av samhället, men den gamla drottningen lär ju vara kvar där nere i skorstenen och yngla av sig i alla fall.

Jag skulle nog kontakta någon lokal biodlare med erfarenhet av dylika flyttningar, från skorsten till låda.

Skriver ju bara vad jag skulle ha testat. Huruvida det är (om ens i närheten) bästa lösningen lämnar jag däremot helt fritt, nybörjare som jag är :D
 
Senast ändrad:
Sv: Bi-tråden

Det där låter hur krångligt som helst.:D
Men det där med nät lät intressant, så om jag nu väntar tills hösten och det blir lugnt i skorstenen, kan jag då skicka upp mannen i huset och sätta dit ett nät så de inte kommer dit nästa år?:idea:

Eller övervintrar de?:eek:

Behöver jag säga att sotarn vägrar att sota?:angel:
 
Sv: Bi-tråden

Om det är bin, så övervintrar de = de måste bort på något vis innan du kan lägga nät över skorstenen för att förhindra nytt bygge.

Kolla med din lokala biodlarförening om inte de kan hjälpa dig. Annars är det nog anticimex som gäller tyvärr.
 
Sv: Bi-tråden

Jo, det vet jag ju, att de övervintrar:cool:, förstår inte hur jag tänkte, men jag tänkte nog mer som så att inte är det så vanligt i det vilda att de alltid bor på samma ställe?:confused:
Jag har ju hela tiden haft förhoppningar om att det ska ske en flytt på frivillig basis, men det är kanske för mycket att hoppas på?:cry:

Nej, anticimex är uteslutet, jag gillar mina bin,men jag gillar också att tända en brasa på vintern i min vedspis och det är nog inte så lämpligt när skorstenen är full med bin och deras bygge:eek:, men jag ska höra med en biodlare i närheten, tack för tipset.
 
Sv: Bi-tråden

Det som händer när de blir för trångbodda är att bina drar upp nya drottningsceller och strax innan dessa kläcks till nya fräscha äggläggande drottningar är att den gamla drottningen tar med sig ungefär halva bistyrkan och flyttar.

Således finns det en ny drottningen kvar som efter några veckor är parad och börjar lägga ägg = samhället växer igen och den gamla flyttar och startar en ny koloni på lämpligt ställe :laugh:
 
Sv: Bi-tråden

Rapport
Våra bin drar nu på sötbär - hela träden surrar och man får snällt skaka grenarna lite först om man vill ta några bär. Vädret ska ju bli bra veckorna framöver så det kanske blir en bra andraskörd iallafall. Vi tänker lämna en låda honung i varje kupa till vinterfoder då det tydligen är bättre överlevnadsfrekvens på det sättet.
 
Sv: Bi-tråden

Vi ska snart slutskatta här uppe också och sedan får kuporna dels behålla vad de samlar in efter slutskattningen + att de kommer att få en del foder att fylla på med i ramarna inför övervintringen. Alla kuporna kommer att övervintras på 2 ln-lådor.
 
Sv: Bi-tråden

Idag har vi slutskattat våra två produktiva samhällen och sista omgången honung passerar just nu silen. Verkar bli något mindre skörd än förra gången har jag fått för mig. Skulle kunna tänka mig att det landar på 30-35 kg denna gång och det pga det otroligt pissiga väder vi haft nästan hela juli-augusti = mkt regn, blåst och elände = inget bra biväder :cool:

Nåväl, lär återkomma med rapport om mängden sen ikväll/i morgon. Våra samhällen är nu alla 3 på 2 lådor och inväntar nu invintringen :laugh:
 
Sv: Bi-tråden

30 kg blev det den här omgången, vilket ger total mängd = 72 kg. Dvs våra 2 produktiva samhällen har gett ungefär 36 kg vardera, vilket är helt ok med tanke på sommarens regniga väder :cool:
 
Sv: Bi-tråden

Vi slutskattade nu i helgen och det blev inte mer än 6 kg. Så 20 kg på 2 samhällen - inte bra men inte konstigt med tanke på att dom tilverkat 5 samhällen till i sommar - 4 på eget bevåg. Vi hittar inte drottningen i det ena så maken är lite bekymrad.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp