Bi-tråden

Sv: Bi-tråden

:bow:
en alldeles underbar tråd som jag ska fortsätta följa även om jag inte har bin själv.
men undrar om dedär kvalstren du infoade mig om i en annan tråd(en sjukdomstråd med arbetsförslag), kan man stoppa dem som biodlare på nåt sätt eller är det kört om de kommer och hur kommer dem?, med andra bin?:)
 
Sv: Bi-tråden

Det är ett kvalster som smittar mellan bin, så det är väldigt viktigt att inte flytta bin utan tillstånd av biuppsyningsmannen. I norra Sverige är det än så länge varroafritt men i södra Sverige härjar den i kuporna. :(
 
Sv: Bi-tråden

Så rätt så. Man "får" inte flytta bin från en församling till en annan ens här uppe. Då för att vi vill fortsätta vara varroafria.

Varroa kan dock hållas efter även där det förekommer i smittade områden, genom att man först kontrollerar om bigården är smittad och om den är det, så finns det lite olika metoder för att ta död på kvalsterna. Bla genom utspädd myrsyra eller rättare sagt ångan från myrsyra som dödar ohyran.

Detta görs då på oftast på hösten innan invintringen av kuporna (tror det också kan göras tidigt på våren, men är ej helt säker) och efter sista skattningen.
Gör man inte dessa kontroller om man har bin där varroa finns, så kommer samhällena att dö när kvalstertrycket blir för stort.

Man kan också hålla efter varroa genom att successivt decimera drönarcellerna, då dessa kvalster verkar ha en förkärlek för just drönaryngel.
 
Sv: Bi-tråden

men undrar ändå, hur upptäcker man kvalstren, ser man dem på bieet eller ser man dem i kupan sas??, eller ännu dummare fråga, syns de, ibland är kvalster synliga men ibland är de ju för små för att man ska se eller oxå bor de på ställen där de inte syns???
 
Sv: Bi-tråden

I botten på kupan så lägger man en speciell botten och där ser man sedan om det trillar ner varroakvalster och hur många. Sedan utgår biodlaren från det resultatet i behandlingsplaneringen.

Över till roligare saker än varroa ;)

Har fått hem 3 nya gjutformar :banana:

090601-ljus-1.jpg


090601-ljus-2.jpg


090601-ljus-3.jpg


och cellofanpåsar att stoppa dem i, så att de behåller doft och färg :love:

090601-bipase.jpg
 
Sv: Bi-tråden

:eek:

Vi har fått en svärm!

Kikade till kuporna bara häromdagen och då var allt lugnt, men nu är det en kupa som ser ut att svärma. Som tur är, så klottar de sig för fullt i häggen bredvid bigården och håller som bäst på att forma en "biklump".

Har filmat svärmen (delar av den) och ska filma när vi ska samla ihop den. Vi kommer då att ta hjälp av en erfaren biodlare så här första gången en svärm ska fångas in.

Återkommer med rapport längre fram.
 
Sv: Bi-tråden

EN!?!
Vi har haft 4 på 3 dagar. Karlstackarn suckade över den första - men tog sig an det hela med stort mod. När den tredje upptäcktes grät han nästan (inte riktigt sant)och byggde ännu en botten - då hade han fått in snitsen. Vid den fjärde hade han resignerat och konstaterade att vi nu har 7 samhällen - vi hade tänkt att invintra fyra.
Expert tillkallades och kunde bara konstatera att inget var galet - det bara blir så ibland sa han. Jaja, det innebär mindre honung naturligtvis men vi hoppas kunna slunga om någon vecka.
I torsdags var vi på "salvtillverkningskurs" - det var så busenkelt så det kommer vi att pyssla med framöver.
 
Sv: Bi-tråden

Anledningen till att bina svärmar är för att de blivit för många i kombination med bra väder och att det är bra drag = de drar upp ett antal svärmceller och när dessa är täckta efter ca 9 dagar så sticker gamla drottningen iväg med ca halva arbetsstyrkan och efter ett relativt kort tag kläcks en eller flera nya drottningar ur svärmcellerna.

Dessa ungdrottningar slåss sedan tills det bara finns en levande kvar (ibland svärmar dock även ungdrottningar i stället för att slåss) och därefter flyger hon ut för att para sig med diverse drönare och sedan återgår bilivet till det normala igen.

Man får givetvis en något lägre ruljans under några veckor, men man tappar ingen honungsmängd att tala om, när man lyckats fånga in svärmen. Den blir bara uppdelad på fler kupor ;)

Vi kollade ju igenom kuporna för ca 1 vecka sedan och då var svärmcellerna så nypåbörjade att vi inte såg dem. Hade vi gjort det så hade vi fixat en avläggare och sluppit den här svärmningen.

Vi hade dock tur att de satte sig i häggen som står vid bigården. Således blötte vi ner svärmen och skakade ner den i en kartong, som vi lade myggnät över och ställde in i ladugården tills runt 00:30 i natt, när det inte var så mycket sol + att det var svalt och skönt.

Därefter så flyttade vi den kupa som var viselös åt sidan och vände den så att flustret pekade åt "fel håll" och så ställde vi en låda på 10 ramar med kakmellanväggar på den plats där den andra kupan stått och ställde en tomlåda ovanpå. Därefter var det "bara" att hämta kartongen med svärmbina och skopa ner i deras nya bostad. Gick faktiskt riktigt bra det hela :D

Iden med att flytta den kupa som inte har drottning är för att arbetsbina börjat lägga ägg och det blir bara puckelceller i den kupan = värdelöst.
Flygbina från denna kupa kommer nu att flyga tillbaka till "sin" plats, där det nu är svärmbin + drottning och på så vis kommer det nya samhället att bli starkt och livskraftigt, medan det gamla samhället kommer att gå under.

Det viselösa samhället drog ju upp en drottningcell, men förmodligen hade de ihjäl ungdrottningen som kläcktes = inte bra! Så även fast det svärmade, så är kupantalet det samma här (än så länge)

svarm-1.jpg


Innan blötningen.
 
Sv: Bi-tråden

Åjo nog blir det mindre honung här. Det var nämligen ett samhälle som stod för 3 av svärmarna och där hade vi några veckor tidigare gjort en avläggare. Det var således inte för trångt. Det har gått sakta här och knappt varit något drag förräns nu när värmen kom.
Experten sa att ibland svärmar dom för att dom vill - inte för att det egentligen behövs..
Men maken är rätt så nöjd med sina 7 kupor.
 
Sv: Bi-tråden

Apropå drag. Vi har funderat på vad dom drar på. Vi har inga i rosorna - knappt ett bi, grannens ärtor som blommar lockar inte, i kaprifolen som luktar godis - nä - men så i igår hittade vi dom - i snöbärsbuskarnas pyttesmå blommor.
Lustigt att dom väljer de oansenligaste växterna. Vi har väldigt mycket sådana buskar runt om så dom har att göra. Vildhallonen har inte börjat blomma än men det ska bli intressant att se om dom går dit - hittills har dom valt annat än vad expertisen säger.
 
Sv: Bi-tråden

Ja just det - jättehäftig bild.
Vi har ju plockat våra innan dom flugit så jag har ännu "sluppit" se detta skådespel. Jag tycker det är lite otäckt.
 
Sv: Bi-tråden

Första skattningen gjord hos 2 av kuporna. Således blev det två lådor á 10 ramar att avtäcka och slunga. Resultat = 42 kg honung :love: :d

2 kg ska vi behålla från denna omgång och resten ska säljas. Nästa slungning behåller vi mer av, så att vi har över vintern.
 
Sv: Bi-tråden

103 burkar honung blev det och en del som är tappad på en speciell burk inför nästa skörd att användas som ymp då.
 
Sv: Bi-tråden

Maken slungar för förtsa gången just nu. Det lär inte bli många burkar men spännande är det.
 
Sv: Bi-tråden

Har ni fixat ymp?
Om inte: gör det i morgon, så ni får blanda den. Våran blev klar på 2 dagar (normala perioden för ymp att mogna 1-4 dagar enligt vår "mentor"), så det kan gå rätt fort beroende på vad för slags ymphonung man får tag på.

Vi har nu haft REGNUPPEHÅLL idag ( :eek: ) och passade på när jag spanade in hur mitt skogshallonsnår såg ut (fullt med mogna fina hallon = blev några burkar sylt :d ) att kika in i kupan som har delvis genomskinligt "innerlock" och skådade då att de minsann har börjat täcka honungen i skattlådan = således snart dags att skatta igen.

De ska få täcka lite mer, men skattningen blir nog före helgen, för sedan sticker käre maken till fjällen drygt en vecka.

Är det bra väder i morgon så blir det nogrannare kontroll + koll i de båda skogskuporna givetvis. Har de jobbat på lika flitigt, så blir det nog en del honung även på "andraskörden" :laugh:

Har också idag gjort min egen bisalva och den blev riktigt bra för mkt torr hy. i morgon ska jag testa att göra en som inte är fullt lika fet, mer för normalhy.
 
Senast ändrad:
Sv: Bi-tråden

Intressant detta. Men... eh... en ordlista tack? :angel: Du får gärna förklara vad tex skatta betyder :o
 
Sv: Bi-tråden

När bina på försommaren fyllt 2 lådor (10 ramar med utbyggda vaxkakor/låda) med yngel, pollen, honung, vatten, så lägger man på ett galler ovanpå den översta lådan och ställer på en låda med 1+ ramar (utbyggda/outbyggda) som de då börjar samla honungen i. Dessa lådor kallas för skattlådor.

Anledningen till att man har ett galler emellan är för att förhindra drottningen (som är mkt större än arbetsbina) att krypa upp till honungsramarna och lägga ägg.

Varför vet jag inte, men kan tänka mig att för länge sedan var honungen en god inkomst under svåra år = en skatt.

OBS: vet inte om det alls är så, men det känns logiskt.

När man som biodlare sedan skördar honungen, så kallas det för att man skattar. Bina har då byggt ut vaxet till celler som är ca 1½ cm långa på varje sida, fyllt dessa med honung och täckt den med ett tunt lager vax, som man får skrapa bort innan man kan komma åt honungen (kallas för att man avtäcker vaxet). Därefter placeras ramarna i en slunga och när den snurrar pressas honungen genom centrifugalkraften ut ur cellerna och hamnar inne i slungan.

När så slungan är full, så ska den ut ur slungan och det finns också en kran på slungans botten som man öppnar och låter honungen rinna ut genom. Under kranen har man då ställt en stor hink, med en finmaskig honungssil på, för att inte små vaxpartiklar ska följa med och finnas i den så småningom färdiga produkten.

En ymp är en honungsblandning, som hjälper den nyslungade flytande honungen att kristallisera (tjockna) och den rör man ner i honungen under kraftigt rörande, för att slå sönder de sockerkristaller som bildas och honungen blir då inte kornig, utan jämn och mjuk.

När rörningen är färdig har man en ganska trögflytande honung som bör tappas direkt på burk, innan den stelnar så mycket att den inte går att tappa. Den sista kristalliseringen sker alltså i burken.

Fråga gärna mer om du funderar på något, så ska jag försöka räta ut frågetecknen :laugh:

Vi lär kika runt lite idag, så ska se om jag kommer ihåg att fota lite, så får du se bilder på de olika delarna i en bikupa.
 
Sv: Bi-tråden

Kul hobby det där med bin. Min sambo gick en biodlarkurs för många år sedan men vi kom aldrig i gång att ha bin. Det lär inte bli bin här förrän han har jobb i Sverige igen för själv skulle jag nog inte våga att hantera bina.

Fast det finns ett antal kupor ca 500-1000 meter härifrån på grannens mark. Så vi har ändå ett och annat bi som hittar hit till vår trädgård.

Vad är det sorts bin du har gnist? En kompis till oss som hade bin förr hade något som kallades buckfast bin.

/KT
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp