Sv: Bettlöst
Jag har precis köpt ett sånt huvudlag och det är en mycket god vän till mig som tillsammans med en amerikan som heter robert cook som har utvecklat detta så man även kan använda i tävling, ge mig din mailadress ska jag maila över fakta....kan inte få det kopierat här...
Jag ska använda det på alla mina hästar och utvärdera...detta fick jag på facebook från Kerstin Kemlen idag .
HÖRRNI,
Professor Cook har grävt i arkivet och funnit denna insändare i Swedish Vet Journal nov 2002 - på svenska! Skriven av en veterinär som ville väcka debatt bland sina kollegor. Här kommer början av insändaren - vill du läsa hela så går du in på min hemsida under fliken HARNESS HORSE BITLESS BRIDLE:
..
"OM ÄNDÅ HÄSTAR KUNDE SKRIKA SOM GRISAR
Betsel är ett förlegat styrredskap för hästar, som orsakar mycket skador i hästarnas mun och som egentligen inte är anpassat för hästmunnens fysiologi. Det hävdar följande insändare, som vill förpassa betslen till museum och istället använda bettlösa huvudlag generellt. Metallbett i munnen på häst är enligt insändarens åsikt djurplågeri.
"Om ändå hästar kunde skrika som grisar" är sagt apropå betsel av W Robert Cook, professor emeritus i kirurgi från Tufts University School of Veterinary Medicine, Maryland, USA.
Jag har under en lång tid tänkt på att jag skulle skriva en insändare för att dela med mig av min erfarenhet av betselrelaterade problem hos häst. Anledningen är att jag vill få igång en debatt som leder till att vi kan ändra våra tävlingsreglementen så att det blir tillåtet att tävla med ett bettlöst huvudlag.
Nu blev det plötsligt aktuellt, då jag i Ridsport nr 18, 23 september 2002, läste att en av de svenska VM-hästarna i dressyr (Corrado WL), fått en böld på en av lanerna. För mig är orsaken självklar. Skador av betsel ser jag relativt ofta i min praktik, som består av en blandning av travhästar, dressyr- och hopphästar. Allt från blåmärken i gomtaket, sårskador på tunga och kindslemhinnor, skavsår och tryckskador i mungiporna, på läpparna och utsidan av kinderna, generella benpålagringar på mandibulagrenarna (lanerna), öppna sår av varierande storlek på lanerna och stjärnfrakturer i mandibulagrenarna som leder till att en bensekvester utvecklas. Bensekvestern ger sig till känna genom en lokal svullnad som till slut fistulerar. Denna fistelgång kommer att öppna sig och sluta sig om och om igen, tills benbiten antingen utsöndras spontant eller avlägsnas kirurgiskt.
90 PROCENT BETSELORSAKADE MUNPROBLEM
När man ser dessa skador, är det inte konstigt att man önskar att hästar kunde skrika när de känner smärta. Deras sätt att genom sitt beteende och kroppsspråk visa att de har ont, leder bara till irritation hos många ryttare/tränare. Ryttaren tar då till hårdare metoder genom ändå skarpare betsel, hårdare åtdragna nosremmar, sporrar och spö.
Jag har haft ett långvarigt samarbete med tandläkare Torbjörn Lundström. I hans journalmaterial finns mer än 25 000 hästar. Närmare 90 procent av alla munrelaterade problem i detta material är betselorsakade. Det säger en hel del.
ALTERNATIV TILL BETSEL
Med betslet får ryttaren/kusken en mycket stor kraft som koncentreras till, konstant eller intermittent, ett av de känsligaste och potentiellt smärtsammaste områdena hos hästen: de tunna knivseggsvassa kanterna på underkäksgrenarna. De är inte gjorda för att belastas av betsel, om inte syftet är att ha en kraftfull kontrollerande effekt på hästen genom smärta och inducerad rädsla. Detta var säkert syftet för 6 000 år sedan, men borde förkastas i dag.
BETSEL HÖR HEMMA PÅ MUSEUM
Jag uppmanar alla hästintresserade kolleger att börja titta efter dessa skador och döma själva. Att undersöka betselområdet på tävlingshästar vid veterinärbesiktning på tävlingsplatsen borde bli ett måste. En häst med öppna sår eller misstänkt sekvesterbildning på lanerna är inte i tävlingsmässigt skick, lika lite som en som haltar. Bara för att dessa skador inte syns utanpå, får de inte glömmas bort eller nonchaleras. Det är vår skyldighet som veterinärer att påvisa dessa skador så att vi genom detta kan hjälpa hästarna och tvinga fram en modernisering av hästsporten. Metallbett i munnen på häst är enligt min åsikt djurplågeri.
I Robert Cooks material visade sig 75 procent av hästarna ha benpålagringar på ena eller båda lanerna (1). Låt oss placera betslet på museet där det hör hemma.
bild
Bettet "sitter bara där" för att man ska enl reglementet få köra i tvling, man kan själv bestämma hur mycket man vill ha bett/nosryggs styrning
.