Jag brukar ta iaf en gång per termin med mina mindre avancerade grupper (ungefär fram tills vi börjar gå igenom ställning) och förvarna gången innan om att de nästa gång ska ha varsin ledare med sig. Sedan lägger vi upp stigbyglarna och slår knut på tyglarna, och så kan man hitta på allt möjligt, lite på hur duktiga/modiga elever man har. Det jag tcyer är viktigt är att man förklarar för dem vad sittbenen är, och hjälper alla elever att kunna känna båda (känner de dem inte direkt får de sitta på sina händer en stund tills de känner dem då och sedan ta bort dem). Kan eleverna sitta rakt upp och ner på sittbenen brukar det inte alls vara svårt att trava utan stigbyglar med armarna rakt ut, inte ens för de som sitter på en häst för första gången.
Exempel på övningar: (De flesta kan utföras i både skritt och trav, ev även i galopp om man longerar och har en stadig häst och duktiga elever)
- Armarna rakt ut, armarna rakt upp, händerna på näsan, händerna på ryggen etc
- Ta höger hand och nudda vänster tå och tvärt om.
- Klappa hästarna på öronen resp svansen.
- Låt eleverna sitta med armarna rakt ut och blunda. Ledarna använder hela ridbanan och svänger omväxlande höger och vänster. (Inte lämplig i trav.
- Eleverna tar av sig ena handsken och skickar den över ena axeln och tar emot den underifrån med andra handen, växelvis över höger och vänster axel.
- Eleverna låtsas att de har en boll (jag brukar fråga alla vilken färg bollen har) som de jonglerar med, studsar mot väggen, passar till varandra eller till ridläraren etc
- Damsadel
- Sitta baklänges (tänk på att kolla att inga fötter hamnar i ljumskarna och att man måste luta sig mer bakåt än vanligt om man travar eftersom sadeln lutar åt "fel" håll)
- "Död indian" (Ligg på mage i sadeln med benen på en sida och huvudet på den andra. Var noga med att ledarna inte går för nära väggen)
- Jorden runt (damsadel, baklänges, damsadel åt andra hållet, sitt på rätt håll igen)
- Kaptensvändning (damsadel, vänd dig framåt i sadeln så att du hamnar på mage och sväng benet över korset på häset så att du hamnar på rätt håll)
- Klacksparkar framåt (Ryttaren håller i bakvalvet och slår ihop klackarna över halsen på hästen)
- Klacksparkar bakåt (Ryttaren ta stöd med händerna på vulstren och svingar upp benen så att det går att slå ihop klackarna över korset på hästen med raka ben)
- Apsits (Eleverna håller i framvalvet och lyfter upp och ut knäna utan att luta sig bakåt, och släpper sedan ner dem igen. Mycket bra för elever som vill klämma sig fast med skänkeln eller gärna drar upp knäna.)
- Sitta av med språng ur sadeln (Ryttarna gör en klackspark bakåt, och när de har fötterna ihop i luften fortsätter de ner på marken och landar på vänster sida. Kan utföras alla samtidigt på ridlärarens signal, eller så börjar man på ena kanten och tar en ryttare efter den andra.)
Det finns hur många som helst, bara fantasin (och säkerhetsaspekten, förstås
) sätter gränderna...