Sv: Baka liten kaka
Idag bakade jag från Leilas A piece of cake.
New York cheesecake med blåbär
300 g digestivekex (nästan en hel förpackning)
150 g osaltat smör (valio har osaltat smör)
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl (majsstärkelse eller maizena går lika bra)
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia (två stycken familjepack)
2.5 dl kesella 10% (nästan två förpackningar)
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak, vart man nu hittar det?)
1 dl frysta blåbär (som fått dra i lite socker så dom inte är så sura)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Tips
Denna ljuvliga kaka är trevlig att servera med lite rårörda blåbär. Rårörda bär gör man enkelt genom att mosa samman bären med lite socker.
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.