Nu har jag tittat på SLU:s hemsida och där förklarades det hela ganska bra:
citat:
dec-feb: parasiterna har vintervila ! Avmaskning i februari behövs ej annat än till 1-2 åringar mot spolmask om den finns i besättningen
mars-maj: ta träckprover i början av våren eller inför betessläpp, för att få ett facit om hur infekterade hästarna är, och gör resten av planeringen därefter
apr/juni: avmaska några dagar före släpp i ”sommarhage”, alla hästar på samma gång och med samma preparat.
Avmaska sedan var 4:e vecka med pyrantel (Banminth mfl) och var 8:e vecka med ivermectin (Ivomec), annars har medlet inte den effekt som är tänkt (se nedan på punkten Generellt) . Använd samma preparat hela året, annars är det risk att parasiterna blir resistenta mot medlen, ungefär som att bakterier kan bli motståndskraftiga mot antibiotika. Underdosera inte i förhållande till hästens vikt, det ger annars också risk för resistens.
jul/okt:
Beroende på betesareal, smittryck och ev förekomst av unghästar i betesgruppen samt val av preparat kan en avmaskning behövas under sommaren. Vuxna hästar på beten med 1-2 hektar per hästbrukar inte behöva avmaskas på sommaren.
oktVid överflyttning till vinterhagar kan en ny avmaskning vara aktuell för många betessituationer. Jämför med den betes- och avmaskningsstrategi du upprättat för den aktuella betesgruppen. Preparat med effekt mot stygnflugelarver bör användas om man sett de typiska, gula äggen på hästens ben under sommar-höst. Finns det någon annan tid på året som en häst kan behöva avmaskas ?
Om hästen är så kraftigt infekterad av inälvsparasiter att den får symtom så ska den avmaskas (kontakta veterinär).
-----------
läs mer på
www.slu.se