stoet var planerad avlivning. Hon bultades hemma och begravdes där. Vet gav lugnande i stallet, hon leddes ut till den förberedda graven och bultades där. Sedan avblodades hon.
Jag var inte med.
Valacken fick tarmvred/inre blödningar och kollapsade i trailen på väg ner till Helsingborg. Väl där var bara avlivning ett alternbativ. Ponnyn hade kass cirkulation och trots att jag flertalet gånger bad dem att bulta så fortsatte de sticka för permanentkanylen. Hästen ligger i det här läget på sidan och kippar efter luft och har mycket dålig cirkulation. Och veterinären skulle inte ha fortsatt med att få in kanylen. Efter 20 min och 3 sprutor med avlivningsvätska gav ha till slut upp och tog sitt sista andertag. Det var fruktansvärt och jag kommer ALDRIG avliva med vätska igen. Nu gjorde veterinären fel (enligt mig) som inte bultade när hästen hade så dålig cirkulation och när jag som ägare står och säger att de ska bulta.
Ponnyn avlivades i trailen och han fick åka med mig hem och ligger begravcd jämte stoet. Vi lyfte honom ur trailen med skogsmaskinen (remmar runt bakbenen).
Jag föredrar lugnande, bult och sedan avblodning. Vill man inte avbloda så finns det de veterinärer som ger avlivningsvätska direkt i hjärtat.
Angående den liggande hästen... Det är fullt normalt att ge mer än en spruta, man doserar efter kroppsvikt och ofta rör det sig om 5-6 sprutor som injeceras på raken. Att det tagit 20 minuter för hästen att dö efter injicering är mkt osannolikt (men jag förstår att det känns som en evighet för hästägaren), hästen ska dö tämligen omgående, annars fortsätter man helt enkelt att injicera, man duttar liksom inte utan man "tjoffar" i allt tills man når önskad effekt. Man har uppdraget mängd enligt kroppsvikt och extra därtill för att snabbt kunna dra i mer vid behov.
Att man inte velat bulta i transport kan handla om en så enkel grej som arbetsskydd. Du är rätt oskyddad om hästen skulle reagera oväntat vid bultningen i transporten. En dålig häst kan få oanade krafter och resa sig om en bult tar fel, det är ingen höjdare att stå utomhus i en transport då och kanske få en lösspringande häst. Sprutar du har du däremot möjlighet att sätta förlängning och stå på säkert avstånd/utanför transporten och spruta.
Det bör tilläggas att vissa kliniker enbart erbjuder bultning på "planerade" avlivningar. Det kan vara så att alla veterinärerna helt enkelt inte har kompetens att avliva med bult på jourtid och då är det bra att man inte försöker sig på det. Alla veterinärer har inte kompetens och erfarenhet att bulta, i dagsläget kan man inte ens räkna med att distriktaren garanterat kan bulta, vilket såklart är tråkigt.