Sv: Att tänka på?
equitouch skrev:
Har ridet i 25 år men bara liiite på islänning.
Nu vill jag ha en egen.
Till skogsturer, kanske någon kurs då och då.
INGET avancerat alls.
Vad skall man tänka på när man skall köpa islänning?
Eksem? Hur utbrett är det o vilka skall man undvika?
Är det lättast att importer från Island får eksem eller?
Spatt?
m.m.
Nyfiken.
Tacksam för alla svar!
Om det är "inget avancerat alls" i bemärkelsen klockrena väl separerade gångarter du letar efter så får du nog räkna med en prislapp runt 45-65.000kr (eller ännu mer om du inte har tur) på hästen om du inte köper en äldre alternativt en häst med eksem. Det är nämligen just sådana hästar som "alla" vill ha. Men det kan de verkligen vara värda. Det är inte så enkelt i början att känna skillnad på grisepass och trav, ren tölt och passtaktig resp travtaktig tölt, ren galopp och fyrtaktsgalopp, fyrtaktstrav och alla rollningar hit och dit som kan uppstå. :smirk: Men det är en utmaning, och jag tycker att det är roligt. Om man tillåter hästen att gå orent så rider man sakta men säkert bort de rena gångarterna och man får mycket jobb med att hitta tillbaka till dem. Gångarterna sitter i de flesta fall inte självklart och orubbligt på plats som de gör på tex halvblod.
Det är myter att "alla kan rida islandshäst" och att "det bara är att åka" och "alla islandshästar är jättesnälla och lättridna".
Däremot är det sant att de i snitt har mycket bra temperament och är snälla och trevliga att hantera.
Tag med dig en van islandshästmänniska när du tittar på hästar. (Gärna någon som även kan hjälpa dig med den senare om det blir gångartstrassel på hemmaplan) Jag tycker att det är viktigt att du redan från början känner att du hyfsat lätt kan få hästen att gå rent i alla gångarter.
Det är oftast lättare om man är ovan vid extra gångarter att rida fyrgångare än femgångare.
Spattröntgen är viktigt. Det är vanligt med spatt hos islandshästar och det kan på sikt göra hästen oridbar/ nedsatt ridbarhet.
Det är vanligare att importer får eksem än svenskfödda, men svenskfödda kan också få eksem.
Det kan vara bra som någon sa att antingen gå på islandshästridskola en period eller att åka på läger/ kurser med Islandshästar och be att få prova lite olika typer och tex. lära dig hur tölt skall kännas, både på hästar med hög aktion och låg. Det är ofta stora skillnader.
Hoppas att du inte blir avskräckt! Det är inte nödvändigtvis så svårt, men det KAN vara det.