Vad gäller kulturellt och närhet till naturen så har jag hittat studier som tyder på att de som lever nära farliga djur rankar annorlunda än de som lever längre bort från dem.
I
studie från Somalia ska deltagarna(främst universitetsstudenter) ha rankat 42 djurarter som finns i landet utifrån hur mycket rädsla de känner när de ser dem. På plats 1-3 hamnade ormar(två dödliga, en helt ofarliga). Spindlarna hamnade först på 15-17 plats efter skorpioner, gepard(!), tusenfoting, hyena och ödlor(!). Efter spindlar kommer främst däggdjur, fåglar och grodor, inga giftiga djur och inga stora rovdjur. Det enda djur som är känt för att vara direkt aggressivt mot människan här är tydligen babianen.
Det spekuleras i varför geparden hamnar så högt. Samma sak med ödlorna, där man funderar över om en känd(felaktig föreställning) att ödlor generellt är giftiga kan spela in.
Slutligen tar man också upp att resultatet går i linje med teorin att spindelrädsla skulle kunna vara en förlängning av skorpionrädsla.
I en annan studie bland olika grupper som lever i Serengeti, Tanzania, ville man veta hur rädda människor var för farliga djur, främst stora rovdjur men även andra arter. De som var minst rädda var de som levde närmast dessa.
Av de djur som folk var mycket rädda för kom lejon på första plats. En stor andel var mycket rädda för ormar också, men rädslan var större inte bara för lejon utan också för leoparder, elefanter, bufflar, krokodiler och flodhästar.
Nej, det tror inte jag heller. Tvärtom är ju folk med fobier medvetna om att deras rädsla har gått över en gräns och blivit irrationell.