@Miljon: Vad gäller frukost skulle jag försökt med något i stil med vad jag gjorde när jag jobbade på ett jordbruk. På bussen dit (som gick 5.40) åt jag en frukt, typ banan eller en clementin. Jag började alltid fodringen och mjölkningen, chefen brukade komma ner när jag precis börjat mjölka. Vi gjorde färdigt allt och sedan åt vi frukost. Det funkade suveränt för mig som aldrig riktigt klarat av att äta tidigt.
Mackor med rätt pålägg håller sig alldeles utmärkt i kylen över natten och med rätt pålägg och bröd är de nyttiga. Om du kan tänka dig att prova så är gubbröra ett utmärkt alternativ till kokt ägg:
4 kokta ägg
ca 1/5 finhackad rödlök
2-3 mosade ansjovisfiléer plus lite spad
lite finklippt gräslök
några klickar creme fraiche (går utmärkt med lättvarianten)
svartpeppar
Hacka äggen (jag skär dem på båda ledderna med en äggskärare, det är enklast) och blanda alla ingredienserna och smaka av med svartpeppar. Gillar man inte ansjovis går det bra att hoppa över dem och ha i lite salt istället. Perfekt att ha som pålägg på macka med tex några salladsblad och skivad tomat. Gott, enkelt och billigt. Den funkar på nästan vilket bröd som helst men det klassiska är ju grovt rågbröd.
Det finns massor med matiga salladsbaser förutom pasta (som jag faktiskt tycker är lite tråkigt): bulgur, couscous, mathavre och min favorit, kamutvete. Ta en bas och ha sedan i det du gillar.