Min stalltjej undrade om jag var dum i huvudetFörsta gången jag red fullblod var instruktionen; börjar han skena släpp tyglarna.![]()
Och jag var mycket lättad över att vi inte var på ett farligt ställe,hon red unghäst hem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Min stalltjej undrade om jag var dum i huvudetFörsta gången jag red fullblod var instruktionen; börjar han skena släpp tyglarna.![]()
Den här sprang ett varv efter målgång innan jockeyn fick stoppMin stalltjej undrade om jag var dum i huvudetinnan hon själv insåg hur det ser ut efter ett lopp.
Och jag var mycket lättad över att vi inte var på ett farligt ställe,hon red unghäst hem.
Så kul och läsa om era fullblodsupplevelser
Den här sprang ett varv efter målgång innan jockeyn fick stopp
Kan ju vara illmarighet ocksåMitt första shetlandssto var av det nervösare slaget, som var nära nog helt omöjlig att fånga i hagen (hon fick gå lös in, problem solved...).
I det fallet, tveklöst nej. Det fannd ingen illmarighet i den ponnyn. Hon var oerhört mån om att vara till lags men med nerverna på ytan. Och troligen hade tidigare ägare mer eller mindre slängt sig över henne för att lyckas fånga henne, vilket bara gjort saken värre.Kan ju vara illmarighet ocksåvi hade ett sådant sto, kom hon lös så var det några timmars jagande över fälten innan hon var nöjd och så snällt lät sig fångas.
Det finns en ganska stark och vederhäftig kritik mot slutsatserna som dras i den artikel som handlade om byn i Överkalix och hur umbäranden påverkat senare generationer. Kort kan man säga att kritiken består i att det i studien görs ganska många statiska test där endast ett fåtal visar på signifikans för ett samband. Problemet med det är om ett stort antal signifikanstest görs är sannolikheten stor att något eller några av dem visar på signifikans trots att en sådan inte finns. Man kan alltså inte, som forskarna i artikeln gör, hävda ett samband mellan Överkalix befolknings mattillgång och sjukdomar hos andra generationens ättlingar till byborna.Jag är ingen expert men vad jag har förstått så slår kroppens celler av eller på olika gener så att den arvsmassa som borde vara helt lika kan bli olik.
https://www.fokus.se/2013/09/det-nya-arvet/
Men alltså, innan du dömer ut henne i ridningen så är väl frågan om hon ens är inriden ordentligt såsom du vill ha det, eller om hon bara är förberedd för banan? Har någon skolat om henne till ridhäst eller fick du henne direkt från banan?Jag köpte henne för lättare ridning och avel men efter att ridit henne lite ansåg jag att hon är för ”tokig” för att avla på. Jag vill inte ha en kopia av stoet i ridningen. Men så slår det mig, hur mycket kan det vara arv och hur mycket av miljön hon tränat i?
Nej jag ska inte döma ut henne som "galen". Hon är född 2006, började gå på galoppen 2008, gick sista 2014 (augusti) och jag fick hem henne januari 2015. Hon har stått på olika ställen, haft 5 tränare, 9 ägare (vissa har kommit tillbaka i perioder), stått i Sverige och Norge.Men alltså, innan du dömer ut henne i ridningen så är väl frågan om hon ens är inriden ordentligt såsom du vill ha det, eller om hon bara är förberedd för banan? Har någon skolat om henne till ridhäst eller fick du henne direkt från banan?
Galoppörer är ju inte tränade för hjälper såsom man som vanlig ryttare är van vid. Visst, de skrittar ut på lång tygel mm, men det är ju svårt att rida en häst som faktiskt aldrig är riden, utan bara styrd och åkt på. Det är klart att det blir pannkaka om du lägger på en skänkel och hon faktiskt aldrig har lärt sig att flytta sig för tryck under ryttare. Ett fullblod är ju framåt av naturen, men de absolut flesta är bra mentalt, även i ridningen. Men det tar ju en stund att lära om. Har hon gått 6 år på banan är det ju inpräntat i henne att hon ska springa rakt fram så fort det bara går. Det är ju det hon lärt sig. Har hon stått på tex Täby är det ju inte ens säkert att de har skrittats ut utan bara skrittats i maskin. Har hon stått i träning hemma hos någon kan det ju vara annorlunda.
Döm inte ut stoet i ridningen om ingen lagt tiden på att skola om henne ordentligt.
Just med galopp- eller travhästar som står i storstall i träning tror jag att det är väldigt mycket miljö som spelar roll. De är vana från väldigt tidig ålder att ha en viss typ av rutin, och alla storstall har mer eller mindre samma rutin. I ett privatstall däremot är det inte samma rutiner, det finns ingen personal på heltid etc.Men det är just det som är intressant, hur mycket kommer från det livet och hur mycket kommer i arvet? Om det är mer miljö än arv, då kanske en del av diskussionen faller när det gäller att bara "avla på trevliga ston" om du förstår vad jag menar.