psychogrrl
Trådstartare
I senaste numret (september) av tyska tidningen Cavallo är det en 8 sidor lång (med lite reklam på sidorna också..) artikel om Hö. Jag tänkte återge lite av det som står där för att få igång en liten diskussion kanske!
* Man får fodra med olika mängd hö i olika delar av landet (så länge är jag med), MEN forskare hittar inte några mätbara skillnader i värdena! Eniga är dock alla att kvaliteten på skörden skiftar.
* Man kan inte utesluta hö ur foderstaten....
* Om hästen äter mer än 4 kilo halm om dagen kan den få förstoppning (kolik). Detta pga av att halm har 40 procent Rohfaser (=växttråd?!) och hö 25-30 procent. En häst ska per dag få i sig 18-25 procent Rohfaser i fodret.
* Vid skörden faller trycket i växtcellerna och cellväggen som tidigare fungerat som "kaffefilter" "försvinner". När det regnar finns dte inget som håller kvar näringen och den spolas bort.
* Likadant är det när man blöter höet innan fodring till hosthästar. Näringen spolas bort.
* Näring försvinner vid torkning på golvet (boden, vet itne om de menar på loftet eller på marken). Detta pga av att de äggviteämne (protein)- och mineralrika bladen, blommorna och fröna "bryts av" (bröckeln) från stråna. Vid dåliga förhållande förloras 50-60 procent av näringen. Vid bra förhållanden endast 25 procent.
* 1/4 - 1/3 av proven som lämnas in till undersökning (hos foderexperten Kienzle) har "betydande hygienbrist".
* Kvaliteten minskas betydligt om bonden skördar höet för nära marken (mindre än 6-7 cm).
* Vanligtvis innehåller inkört hö 16-20 procent fukt. Då jäser höet och näringen "svettas" bort.
* För varje procent vattenandel över 14% höet innehåller så förloras 0,4 % äggviteämnen- och energi.
* Först efter 6-8 veckors "svettkur" på högolvet (loftet?), när vattenandelen är mindre än 15%, har inte bakterier/mikrober längre någon chans.
I ett test där man använder en maskin som "plockar ut" damm, "smuts" och små höbitar fick man fram följande:
* I 30 kilo hö fick man ut ca 500 gram damm och "smuts".
* När de kastade in höet virvlade 6000 mikrogram damm/kubikmeter luft omkring. Vanlig (andningsbar) luft har ca 5 mikrogram.
Källor är:
Dr. Lutz Ahlswede, Veterinär för näring och diet vid "jordbruksverket".
Ellen Kienzle, foder-professor vid Münchens universitet
Dr. Renate CVanselow, gräs-forskare
Manfred Coenen, hästfoderspecialist vid veterinärhögskolan i Hannover
Manfred Sommer, "jordbruksverket"
* Man får fodra med olika mängd hö i olika delar av landet (så länge är jag med), MEN forskare hittar inte några mätbara skillnader i värdena! Eniga är dock alla att kvaliteten på skörden skiftar.
* Man kan inte utesluta hö ur foderstaten....
* Om hästen äter mer än 4 kilo halm om dagen kan den få förstoppning (kolik). Detta pga av att halm har 40 procent Rohfaser (=växttråd?!) och hö 25-30 procent. En häst ska per dag få i sig 18-25 procent Rohfaser i fodret.
* Vid skörden faller trycket i växtcellerna och cellväggen som tidigare fungerat som "kaffefilter" "försvinner". När det regnar finns dte inget som håller kvar näringen och den spolas bort.
* Likadant är det när man blöter höet innan fodring till hosthästar. Näringen spolas bort.
* Näring försvinner vid torkning på golvet (boden, vet itne om de menar på loftet eller på marken). Detta pga av att de äggviteämne (protein)- och mineralrika bladen, blommorna och fröna "bryts av" (bröckeln) från stråna. Vid dåliga förhållande förloras 50-60 procent av näringen. Vid bra förhållanden endast 25 procent.
* 1/4 - 1/3 av proven som lämnas in till undersökning (hos foderexperten Kienzle) har "betydande hygienbrist".
* Kvaliteten minskas betydligt om bonden skördar höet för nära marken (mindre än 6-7 cm).
* Vanligtvis innehåller inkört hö 16-20 procent fukt. Då jäser höet och näringen "svettas" bort.
* För varje procent vattenandel över 14% höet innehåller så förloras 0,4 % äggviteämnen- och energi.
* Först efter 6-8 veckors "svettkur" på högolvet (loftet?), när vattenandelen är mindre än 15%, har inte bakterier/mikrober längre någon chans.
I ett test där man använder en maskin som "plockar ut" damm, "smuts" och små höbitar fick man fram följande:
* I 30 kilo hö fick man ut ca 500 gram damm och "smuts".
* När de kastade in höet virvlade 6000 mikrogram damm/kubikmeter luft omkring. Vanlig (andningsbar) luft har ca 5 mikrogram.
Källor är:
Dr. Lutz Ahlswede, Veterinär för näring och diet vid "jordbruksverket".
Ellen Kienzle, foder-professor vid Münchens universitet
Dr. Renate CVanselow, gräs-forskare
Manfred Coenen, hästfoderspecialist vid veterinärhögskolan i Hannover
Manfred Sommer, "jordbruksverket"