bigganl
Trådstartare
I år trodde jag det skulle bli jättebra värden i höskörden. Det var torrt och soligt precis efter midsommar. Högre proteinvärden var vad jag hoppades och trodde på.
När jag pratade med min höbonde häromdagen blev jag rejält förvånad. Han hade precis fått första analysresultatet. Det var 8,3 MJ och 36 SmRP. (en kvot på 4,3)
Det är bedrövligt för mig. Jag vill ha ett hö med max 7 MJ och ca 50 g protein.
Det är också vad hans hö brukar ligga på. Det brukar ha en kvot på ca 6,5.
Han blev själv så förvånad att han hade ringt upp labbet för att kolla om det blivit något fel. Han hade själv varit orolig för att höet skulle hålla så mycket protein att det enbart skulle passa unghästar/digivande.
Så här lågt proteinvärde hade han aldrig varit i närheten av. Labbet svarade att de hade gjort ett 40 tal analyser samma dag och att resultaten var liknande för alla prover från olika delar av Sverige. De kunde inte heller förstå hur det kunde vara så lågt proteinvärde i år när förutsättningarna borde gett ett resultat med höga värden.
Är det någon som har en aning om hur det kunde bli såhär? Kan klimatförändring påverka på något sätt? Jag är inte alls insatt i själva odlingen, men ni som kan: Vad kan påverka? Vädret är ju inte enda parametern att ta hänsyn till, det förstår jag, men vad mer?
Min tro om att jag i höst enbart skulle behöva fodra med hö grusades rejält.
Hur ser era värden ut på årets höskörd?
När jag pratade med min höbonde häromdagen blev jag rejält förvånad. Han hade precis fått första analysresultatet. Det var 8,3 MJ och 36 SmRP. (en kvot på 4,3)
Det är bedrövligt för mig. Jag vill ha ett hö med max 7 MJ och ca 50 g protein.
Det är också vad hans hö brukar ligga på. Det brukar ha en kvot på ca 6,5.
Han blev själv så förvånad att han hade ringt upp labbet för att kolla om det blivit något fel. Han hade själv varit orolig för att höet skulle hålla så mycket protein att det enbart skulle passa unghästar/digivande.
Så här lågt proteinvärde hade han aldrig varit i närheten av. Labbet svarade att de hade gjort ett 40 tal analyser samma dag och att resultaten var liknande för alla prover från olika delar av Sverige. De kunde inte heller förstå hur det kunde vara så lågt proteinvärde i år när förutsättningarna borde gett ett resultat med höga värden.
Är det någon som har en aning om hur det kunde bli såhär? Kan klimatförändring påverka på något sätt? Jag är inte alls insatt i själva odlingen, men ni som kan: Vad kan påverka? Vädret är ju inte enda parametern att ta hänsyn till, det förstår jag, men vad mer?
Min tro om att jag i höst enbart skulle behöva fodra med hö grusades rejält.
Hur ser era värden ut på årets höskörd?