Är det något som verkligen fungerar?

Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Cornucresin har jag använt till min ena hästs hovar och på henne var det det enda som hjälpte. Hin fick jätte fina hovar. Men det tar lång tid innan "den nya" hoven växt ut.
Finns på bla EKO:-
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

*Knapplån*

Det finns egentligen inte ett undermedel som hjälper hästar med dåliga hovar eftersom orsakerna till att vissa hästar har problem beror på så olika saker.;)
Bra foder,vatten och mineraler är ett måste.
Jag har sett bra resultat av både Steel joint och Enzion ,och det är värt att pröva en burk och se vad som händer.:bow:
Men..
Förutom bra näring så påverkas hoven av allting runtikring,foder,hovvårds kvalitet och verkningsintervall,strö ,motion,stress osv.
Om hästen är superstressad pga dålig stallmiljö i ett stall så kan man fodra ihjäl den på hovtillskott ,det kommer inte bli bra iallafall .
Se till att hästen har ett bra liv,det innefattar också vettig träning som hästen trivs med.


A och O är också hovvård utförd av kunnig yrkesmänniska tillräckligt OFTA för just den hästindividen.
Vilket är nåt många faktiskt inte förstår,det kvittar nämligen om du har en världsmästare i hovslageri om hovarna får växa för länge mellan besöken.:crazy:
Vissa hästägare tror de gör rätt om de verkar/skor var 8e vecka när hästen egentligen skulle må mkt bättre och få kanonhovar om de verkades en /två veckor tidigare dvs innan hovarna växt ur balans.:angel:

Detta får man disskutera med sin hovslagare,vad är rätt intervall för just min häst.Detta varierar sommartid mot vintertid.
Sommartid växer de flesta hästars hovar som ogräs,de måste då verkas oftare.
En häst med dålig exteriör och skeva ben behöver verkas oftare än en korrekt benad häst.
Många verkar mer fixerade av att läsa almenackan än att läsa hovarna,hovarnas tillväxt kan variera mkt.



Alltså verka på rätt sätt tillräckligt ofta, det är otroligt VIKTIGT.:idea:

Hästar med dåliga hovar skor jag helst med 6 söm i varje sko,höga sömtag med tunna söm.
Man spikar då inte sönder hoven i onödan ,och man kan variera var man sätter sömmen lite mer.
Att det finns 8 sömhål i en sko betyder inte att man måste använda alla.:p
En hov kan också bli dålig i kvalitet pga angrepp av röta/baterier/svamp.
Vissa stall har hagar som är ökända för sina baskelusker.Där måste man behandla förebyggande då och då.
Man får inte överdiva och överbehandla heller då vissa preparat kan va skadliga att använda för mkt.
En hov som pga olika anledningar är angripen av röta eller svamp/bakterier behöver behandlas.Intensivt under en period och sen då och då förebyggande.
Först verkar hovslagaren rent hoven från ev angripet horn och putsar rent strålen osv,är hoven angripen så behandlar jag hoven innan ev sko spikas på så man inte gömmer en hord baskelusker under dojjan att härja fritt .
Mkt jobb ligger sen på djurägaren att hålla hovarna i bra skick.
Rengör hoven ordentligt då och då ,var uppmärksam på strålarnas skick.
Är hoven angripen av röta , bakterier eller svamp tvätta hoven med tex Virkon S eller utspädd jodopaxlösning,tvätta noga stråle/strålfåror samt ta en spruta med medlet och tryck in i gamla sömhål!
Spec effektivt om hästen har hovar som smular sig och spricker kring gamla sömhålen.Gamla sömhål är perfekta ställen för all möjlig skit att växa till i ..
Sk Silvervatten och Dr Schaettes hovspray funkar mkt bra också,spec om strålarna är angripna.Miljövänligare preparat också.
Men som sagt hästen måste skos på ett bra sätt också,verkas korrekt,ordentliga utlägg av skorna ,tillräckligt höga sömtag med välgjorda nitar.

Sen får man inte heller glömma att tänka på hur hästen mår ovan hovarna,tex problem i rygg,bäcken eller bogar kan förhindra ett normalt rörelsemönster hos hästen.
Hästen kan lägga sig till med ett rörelsemönster som är onaturligt pga smärta nånstans,såg tex en häst en gång med problem bak som "smällde" hovarna i backen,tåkapporna slogs av snabbt och hästen slet bakskorna ovanligt snabbt.
När hästen fått hjälp med sina problem och kunde röra sig utan smärta så slets skorna normalt igen och även hornet i hoven blev mindre stressat.

En kund jag skodde åt som vars häst hade dåliga hovar,där provade vi det mesta även barfota en låång period, men ingen skillnad.
Vi gick igenom vad han åt osv ännu en gång,jag frågar vad hästen äter för mineraler..
Det visar sig när jag får reda på av skvallrande stallkompis till ägaren att hästen inte fått några mineraler de senaste 5-6 åren!:eek:
"för hästen är ju vuxen"
Öh,det var alltså mineralbrist som gjorde denna hästs hovar till kex..:crazy:
Hästen fick sina mineraler till slut och vips!blanka starka, gnistrande hovar (jo de gnistrade!) växte ut,hästen blev också trevligare i största allmänhet.
Okunskap om foder och mineraler är tyvärr inte ovanligt.
Hö och bra mineraler klarar sig de flesta lågpresterande fritidshästar på !
För mkt kraftfoder stressar magen =sämre hovar.
Och hovarna skall vara "lagom",inte för torra inte för blöta.
För torra och för blöta somrar kan försvaga hornet.Lagom e alltid bäst.
Vissa sommarbeten ger inte alla hästar den näring de behöver,när de kommer in från betet och får bra grovfoder igen så blir hovarna bättre,det är ingen slump.
Vissa hästar kan behöva stödutfodring på betet!

Hästar som är täckade vintertid ,se till att täckena ger ordentlig rörelsefrihet så de inte får ont i kroppen pga illastittande täcken.

Starka mediciner kan slå ut magen =sämre hovkvalitet.

Att ta vattenprov på vad hästarna egentligen dricker ur sin hink är nog en välinvesterad investering också.
Det räcker inte att ta provet ur brunnen utan ur just den vattenkopp hästen dricker ur eller kranen där vattnet tas ifrån.
Mkt kan hända med vattnet på väg från brunnen.
Dåligt vatten =störd tarmflora=sämre hovar.

Hur många av oss har koll på vattenkvaliten?Det är också ett foder!
Lycka till!
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Ps, Min hovis har lagt märke till att hästar som har/haft erlichias får "smuliga" hovar.
Hästar som behandlats mot tex Erlichias får starka mediciner som påverkar tarmfloran negativt.
Störd tarmflora=sämre horn.
Utslagen tarmflora =lättare att hästen angrips av div angrepp på hoven som tex röta och svamptillväxt osv efterom hästen immunförsvar då är försvagat.
Sen kan ju hästen ha ont i muskler och leder pga sjukdomen och pga detta röra sig mindre och annorlunda och då få hovproblem.
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Håller med i mycket du skriver.
Hö och mineraler klarar sig fritidshästar på om det är ett bra hö. Om jag skulle fodra en fritidshäst med vårat hö skulle den få proteinbrist ganska snart. Så en höanalys är på sin plats.
En fritidshäst behöver också en balanserad foderstat.
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

jag har ett stort fullblod med hovar som smular sönder.
jag kan varmt rekomendera enzion, det tar ju lite tid men det måste det få göra.
det är ännubättre om hästen kan få gå utan skor under tiden också.
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Håller med i mycket du skriver.
Hö och mineraler klarar sig fritidshästar på om det är ett bra hö. Om jag skulle fodra en fritidshäst med vårat hö skulle den få proteinbrist ganska snart. Så en höanalys är på sin plats.
En fritidshäst behöver också en balanserad foderstat.
Självklart :bow: .
Jag borde förstås skrivet ett bra analyserat hö.:o :angel:
Trötter idag.låång vecka.:cool:
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Ge hästen salt se till så att den dricker ordentligt.

Man bör dock tänka på att salt även är urindrivande vilket mkt lätt kan leda till uttorkning. Lite kul är det då att ju mer vatten hästen dricker ju mer uttorkad kommer den att bli.

En vanlig saltsten brukar räcka mer än väl och den hästen som äter onormalt mkt salt har helt klart ngn annan organisk rubbning som bör kollas upp.

Som Lilla skutt påpekar så är det mkt vanligt att hästar med extremt dålig hovkvalite är antingen ur psykisk eller fysisk balans. Orsaken till detta kan vara oändligt många.

Ex: Hästen trivs inte i sin stallmiljö, är ranglåg och blir ständigt utstött i sin flock, är så ranghög i sin flock att den hela tiden stressar runt för att inte tappa sitt ledarskap. Hagarna är inte anpassade för hästrar utan ger en stressad miljö p.g.a. yttre faktorer.

Hästen har en stressad ägare vilket ofelbart smittar av sig på hästen, ägaren uppvisar osäkerhet och är inte konsekvent, ägaren är instabil och svänger mellan agresivitet och skuldkänslor, hästägaren är ingen hästmänniska och kan därför inte kommunisera med hästen på ett för hästen förståligt sätt, hästägaren förmänskligar hästen vilket för hästen uppfattas som en hotbild.

Stallägaren har av ngn anledning agg mot hästens ägare och tar ut detta på ägarens häst, Stallägaren är inte konsekvent med fodring,in och utsläpp samt ändrar hela tiden ordningsföljden av hästarnas turordning vid in och utsläpp, stallägaren hattar gärna med att hela tiden byta hagar och hagkamrater för hästarna, Stallägaren anser det som helt ok att stallägarna kan extra fodra sin EGEN häst mellan dom fasta fodringstiderna.

Hästen är inackorderad i sk kollektivstall där alla gör olika hela tiden.

Hästägaren i ren desperation tillför alla möjliga mineraler, vitaminer hur som hels utan att tänka på vilka mängder vattenlösliga resp fettlösliga substanser som tillförs. Det är inte helt ovanligt med överdosering som leder till förgiftnings symtomer i både lever och njure samt helt havererad tarmflora.

All typ av medicinering är för hästen onaturlig och kommer ofelbart att påverka hästens tarmflor samt övriga inre organ. Påverkad tarmflora eller övriga organ kommer ofelbart att mkt snabbt uppvisa en sämre hovkvalite, vid långvariga fall kommer hovarna att fullständigt smulas sönder och tappa all sin naturliga elastisitet.

Hästar är gräsätare och min personliga uppfattning är att det är mkt svårt för oss människor att få dom att ändra på det "naturliga" beteendet.

Så mkt "skit" som jag sett och uppleft under dom sista tio åren avseende många hästars försämrade hovkvalite lägger jag till största delen på dagens moderna foder.

Min erfarenhet säger att man behöver bara tänka på TRE saker:

1. Ett slaget hö av god kvalite, med rätt förvaring.
2. Ett bra friskt vatten.
3. Ett tillskott av kraftfoder med havre av god hygien.

Vi har alltid utgått i från detta och fått in många hästar som både varit rena psykbryten och med extremt dålig hovkvalite men med så enkla medel som en trygg miljö, ett förtroend ledarskap, fasta rutiner och ett för hästen lämpligt foder så har dom inom två månader redan förbättrat sin hovkvalite med ända upp till 50%

Vad är det jag försöker säga????

Jo sök inte svaret i massa produkter utan att först läsa av den enskilda individens livssituation. Hästar är inte dumma utan förmedlar hela tiden genom att sända signaler, lär Er att läsa deras signaler och försök ge dom den förändringen dom så tydligt ber om att ni skall förstå.

Börja med att förändra deras otrivsamma situatin, därefter kan man alltid efter analys hjälpa dom med att bygga upp det tillskottet som dom för dagen lider brist av under en kort period. Så fort kroppen neutraliserat bristen gör man klokt i att sluta tillföra det som kroppen tidigare hade brist på.

P.S. En häst som besitter en skada som för många hästägare känns helt obekant kommer oxå att uppvisa sig genom försämrad,förändrad hovkvalite,hovform.

Ta hand om Era hästar!
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

steel joint,dyrt o bra.
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Lite OF; men hur lång tid tog det för dig innan du såg ngn skillnad på hovarna? Jag har använt steel joint ett par månader till mitt fullblod, men har inte sett ngn skillnad än...
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Jag har prövat det mesta av tillskott och smörjor som finns på marknaden, och div. huskurer. Ingenting har hjälpt.
Det har nu blivit ngt bättre sedan hästen gått barfota i drygt ett år, med easy-boots vid ridning/körning. Hovarna är fortfarande sämre än det mesta jag sett, men går inte sönder lika lätt nu när dom inte sömmas.
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Jag har prövat det mesta av tillskott och smörjor som finns på marknaden, och div. huskurer. Ingenting har hjälpt.
Det har nu blivit ngt bättre sedan hästen gått barfota i drygt ett år, med easy-boots vid ridning/körning.

:rofl: :rofl: Den va kul.:bow:
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Min hovslagare fick bukt på min förra hästs problem med trasiga hovar och ständiga tappskor.

Trots biotin och väl anpassat foder så växte hennes hovar långsamt.

När vi skodde henne var åttonde vecka som man brukligen gör så kom den nya sömmen väldigt nära de gamla sömhålen och därför trasades hoven sönder.

Vi provade med att förlänga tiden mellan skoningarna och det funkade verkligen kanonbra! På slutet hade vi ett intervall på 12 veckor, och väldigt sällan tappskor!

Så där hjälpte det ju inte med täta verkningar!

Han säger också att det inte hjälper att smörja utanpå hoven, för där tar inte hoven åt sig någonting. Ska man smörja så ska man göra det undertill, eftersom hoven består av små rör som slutar undertill. Har hästen väldigt torra hovar kan man blöta underlaget i boxen.
 
Sv: Är det något som verkligen fungerar?

Min hovslagare tjatar var eviga gång om fodertran/fisklevertran. Det är enligt honom det enda som hjälper. Vi smörjer det på, ovanför och under hovarna och enligt honom kan man också ge det i maten, men våra är inte så förtjusta i det så det går då rakt inte här :smirk: . Men kanske värt ett försök för dig, det finns på granngården och är inte så fasligt dyrt jämfört med andra preparat. Dessutom vet man ju vad det är i.

I övrigt så låt bli att kratsa ur hovarna. Kolla bara igenom så att det inte fastnat några stenar. Hovarna är ju skapade för att klara smuts, skit och väta. Jag har hört om folk som låter hästar med kass hovkvalitet stå i väta en stund om dan för att hovarna ska suga åt sig fukten, fast vet inte riktigt hur de gör. En hink med vatten till varje hov?:idea:
 

Liknande trådar

Hästvård Jag har snubblat över några trådar på FB på sistone om alternativbehandlingar av hästar (avmaska med örter, inte vaccinera...
Svar
6
· Visningar
371
Senast: animalasia
·
Hästvård Magsår? Någon som haft en häst vars enda symptom varit att den varit riktigt sur när man rörde vid magen? Vi har haft veterinär ute som...
Svar
4
· Visningar
340
Senast: Malva1978
·
Hästmänniskan Hej! Jag är 14 år och älskar hästar över allt annat (förstås);) Jag behöver tips och råd om hur vida jag ska göra med en svårhanterlig...
2
Svar
25
· Visningar
2 144
Senast: ameo
·
Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med...
2
Svar
21
· Visningar
2 743

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp