L
lois_83
i somras hade vi styngflugeägg på våra hästar.. men frågan är nu ska man avmaska eller inte?? har hört så olika....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
STYNGFLUGELARVER
Styngflugelarver är inte en mask, utan precis som det låter; en fluglarv. Flugan lägger sina ägg främst på hästens framben. Dessa kan man se som små gul- vita, 1-2 mm långa prickar. När äggen kläcks irriteras hästen av larverna och biter sig. Larverna borrar sig in i munslemhinnan och vandrar ner i magsäcken. Där stannar de över vintern och följer med träcken ut på våren/försommaren. Larverna förpuppas i marken under träcken och utvecklas där till flugor.
Styngflugelarven är röd- eller brunfärgad, ca 2cm lång och 0,5 cm tjock. Det är sällsynt att hästen påverkas av dem. Ibland kan man se larver som har följt med träcken ut, antingen spontant eller efter en avmaskning, men det finns alltså ingen anledning till oro eller avmaskning för att man ser dessa.
Eftersom styngflugan inte är hästens egen parasit går det inte att se förekomst i träckprov. Det bästa man kan göra för att förhindra att hästen får i sig larverna är att skrapa bort äggen från pälsen. Flugan förekommer lokalt, den har på en del platser inte synts till på många år. Hästen smittar inte betena eftersom flugan flyger iväg. En särskild avmaskning mot styngflugelarver som förr gjordes sent på hösten, den s.k. "novemberavmaskningen" , finns ingen anledning att göra eftersom de preparat vi har i dag även tar styngflugelarver i ett tidigt stadie.
Det är klart att du ska avmaska!
Varför i hela friden skulle du inte det?!
BANDMASK (Anoplocephala perfoliata)
Bandmasken är vanlig men ger sällan varken symtom eller problem. Den lever i övergången mellan tunntarm och blindtarm, är platt, ca 3-4 cm lång och 1 cm bred. Kroppen består av många breda och tunna segment.
Bandmasken kräver ett frilevande kvalster i betesmarken som mellanvärd. Äggen finns i de bakre delarna av segmenten hos könsmogna maskar, vilka lossnar och följer med träcken ut. Där äts de sedan upp av kvalster och utvecklas i dessa till larver. När hästen betar i sig kvalstren utvecklas de i tarmen till könsmogna maskar. Hela utvecklingen tar 4-6 månader från det att hästen ätit smittade kvalster tills att det finns könsmogna maskar i tarmen.
Bandmask diagnostiseras även genom blodprov, men träckprov är att föredra eftersom ett posetivt prov med säkerhet visar en pågående infektion medan ett positivt blodprov även kan tolkas som att hästen tidigare varit smittad. Det finns ingen 100%-ig metod att påvisa bandmask och båda metoderna är ungefär lika känsliga.
Det råder delade meningar om hur betydelsefull bandmasken är. Rekommendationerna är att avmaska vid konstaterad infektion.
Pja för att övertyga dig krävs det ju typ att man redovisar en lagbok on line, det blir lite svårt, betydligt enklare då att du hittar svaren själv, det är oerhört snabbt och lätt gjort : )
vad har dina hästar för ben, där det inte funkar med en ryktsten? den tar ju ägget i ett enda litet minignugg/tryck med stenen.
avmaskar du mot bandmask varenda höst även de äldre hästarna?!
Men det är ju fortfarande billigare att avmaska än att ta träckprov. Och som läget ser ut just nu så så väljer jag det billigare alternativet.