Sv: analys
men man ska inte, som många gör, ta resultatet utav ett enda stickprov som en stor evig sanning. Det kan dölja sig många felkällor i den analys man baserar sin foderstat på.
Det är lättare att få ett bra medelvärde i producentledet. Att plocka prover på vallen innan man plastar som man sedan blandar och plockar ut ett prov är enkelt. Det är lättare att få ett "korrekt" värde här än om konsumenten ska ta prover ur sina storbalar.
Ett stickprov på cirka ett kilo ur en skörd på tio ton (i värsta fall från flera vallar) kan tas på många sätt. Det är stor skillnad på värdet på vår förstaårsvall (med massor klöver) och vår äldsta som ligger intill. När jag analyserar vet jag att jag måste dela skörden i olika "analysgrupper" för att värdena ska bli korrekta. Om jag varit utstuderad affärsman så hade jag skickat in analys på prover från den delen med förstaårsvallen, skördat allt samtidigt och sålt med den analysen som "reklam".
Fusk? Nja, kunden frågar bara efter en analys men gör ingen egen bedömning av hur stor spridning mellan sämsta och bästa jag har sålt. Det är som att gå till affären och fråga vad ett kilo kött kostar, 100:- är svaret. Att högrev kostar 39:- och oxfilen 300:- är kanske det jag ville veta!
Vad jag vill säga med detta är att analyser är ett bra komplement (framför allt för bonden!) för att se om odlingsåtgärder har gett önskat resultat. Rätt fröblandning, kvävegödsling, skörd och efterbehandling.