Jag vill nog vrida den här tråden och ställa frågan: Varför ska konsumenten behöva göra analys? Det borde vara självklart för den som säljer att erbjuda analyserat foder, framför allt eftersom de flesta säljare är registrerade foderproducenter. Producerar man för eget bruk så fungerar analyserna även som stöd för planering av gödning, sortval och liknande.
Samtidigt vill jag varna för den övertro som finns kring analysen som en absolut sanning. Ofta bygger man en hel foderstat på ett enda mätvärde. Om man tittar på en "vanlig" åkermark med vall eller andra grödor så varierar den över ytan. Ensilagebalen från det skuggiga, fuktiga partiet i ena änden av vallen har helt annan sammansättning än den bal som odlades på torr, sandig mark. Balarna kan komma att variera kraftigt i innehåll kring det analyserade värdet. Har man varit "slarvig" och tagit ut prov från för få balar så kan det analysvärdet också bli skevt.
Att blint lita på analyser är minst lika fel som att inte analysera alls. Det är dock lättare att få korrekta analyser om man gör det i samband med skörden. Det är därför jag propagerar för att man i producentledet tar sitt ansvar.
Vi tar analyser direkt i samband med skörden, håller koll på de olika partierna som skördas och journalför dessa även om huvuddelen av skörden används i den egna verksamheten. Det är dock mycket enklare att sälja ett analyserat foder!
Däremot så styr vi inte foderstaten uteslutande på analysen.