Sv: Almänna frågor om betäckning
1. Vad är skillnaden på färsk vs fryst sperma?
Färsk är AI och då tappas hingsten, sen kollas motaliteten (hur många spermier som lever och är pigga) därefter semineras stoet direkt som då står på samma station som hingsten. TAI är transporterad färsk sperma, flertalet utlandsbaserade hingstar finns på TAI. AI har bäst dräktighets resultat eftersom spermierna då är kortast tid "utanför" s.a.s
Fryst (FAI) är lite krångligare och f.f.a dyrare. Stationsavgiften brukar vara ca 3000kr dyrare + att dräktighets resultaten är betydlig sämre.
Många hingstar betalar man/dos. Veterinärerna kollar stoet 4-6ggr/dygn för att seminera så när ägglossning som möjligt för att chanserna ska vara maximala.
På AI/TAI seminerar man varannan dag i brunst, har man en duktig veterinär beställer de inte sperma och seminerar i onödan utan väntar tills ägget är stort och börjar bli mjukt. Sperman överlever i livmodern ca 48tim därav att man bara seminerar varannan dag.
2. Vad är bäst att använda till förstföderska?
AI eller TAI helt klart, bäst är så klart att även välja en hingst som har bra kvalité också.
3. Hur går det till när man beställer sperma från Sverige eller ifrån utlandet?
Jag har hittils bara använt mig och Sverige-baserade hingstar bortsett från 1 ggr, och då har stationen fixat allt. När man lämnar stoet fyller man i en blankett med vilket hingst man vill ha osv. Förra året valde jag en utlandsbaserad hingst, då ringde seminveterinären mig när det var dags att beställa och sen ringde jag hingsthållaren som fixade allt. (lite specialfall eftersom hingsten jag skulle ha ej är godk i Sverige)
4. När vet man när det är "dags"? Hur många dagar har man på sig?
Lämna ditt sto på stationen när hon börjar brunsta, på lämplig brunst, maj är en bra månad sen fixar stationen resten
5. Hur ska man hålla koll på brunsten?
Jag brukar anteckna i min vanliga almenacka när första brunsten kommer, hur många dagar den varar och hur många dagar det går innan nästa kommer, första brukar komma i mars-april sen kan man åka när man känner att man vill, jag vill inte ha för tidigt födda föl eftersom vintern ofta varar rätt länge nu för tiden, så jag åkte på brunsten som kom i mitten på maj förra året.
6. Vad händer om stoet inte tar sig på första insemineringen? Ska man köpa ny sperma då? Har man någon slags garanti?
Garanti har man inte, om stoet är tom på 16dygns kollen inväntar man ny brunst och börjar om. Har hon inte tagit sig på 2 eller 3e försöket kan hingstbyte vara ett bra alternativ
Annat som är bra att veta:
Språngavgift erlägges på vissa hingstar i samband med att sperma beställs 1a gången, den gäller säsongen ut oftast (vissa undantag finns)
16dygn/45 dygn/90dygns avgift betalas när stoet är konstaterad dräktig med hjälp av ultaljud vid de olika dygnen. Det varierar hos olika hingsthållare vilka avgifter de har. Språng + 90dygns är vanligt. Flyinge har 16dygns, så hos dom kastar du inga pengar i sjön om hon inte blir dräktig.
Levande fölavgift Här betalar du en avgift när du har ett föl som lever efter ett visst antal dagar (3-7)
Andra avgifter som dyker upp:
StationsavgiftDet är för det adminstrativa arbetet stationen lägger ner, pappersarbete etc 0-2000kr, vissa stationer bjuder på stationsavgiften om man använder deras hingst, andra ger rabatt etc.
Seminavgift Detta är för själva semineringarna och ultraljuden, 3 ultraljud förutom de som görs i samband med seminering brukar ingå (vid 16/45/90 dygn) brukar vara 12-1700kr för AI/TAI och 3500-4500kr för FAI
DygnsavgiftDetta är för bete, strö, hö, kraftfoder och dagli tillsyn mellan 50-120kr/dygn beroende på om det är bete om de har föl vid sidan etc
SH-avgiftdet är för språngrullen? ca 200-300kr
Skick och emballageDet är frakten för att få sperman skickad från hingsten samt frigolitlådan det skickas i, 200-400kr brukar det kosta/gång
Prisexemplerna är lite olika från station till station och är EXKL moms.