Sv: Adopterad vovve?
Sant. Men jag tycker att man ska veta att dessa "organisationer" egentligen är företag som tjänar pengar på det hela. Det är lögner att man tex betalar för chippning mm på de irländska hundarna. Det första RSPCA gör när de får in en hund är att åka till veterinären och chippa samt kastrera hunden. RSPCA har mycket billiga priser hos veterinärerna och många veterinärer jobbar tex gratis för RSPCA. Sen går de svenska organisationerna ut och tar betalt för veterinärkostnader som inte finns!
Irland är heller inget land där man generellt missköter sina djur. Varför har man då denna tillströmning av "herrelösa" hundar från Irland? För att det är enkelt att importera från Irland. Det är en ö utan sjukdomar och hundarna behöver inte ens vara vaccinerade för att komma genom tullen i Sverige. RSPCA finansieras med hjälp av välgörenhet, någonting som irländarna är mycket bra på. De tar ett "bidrag" (köpesumma egentligen) på 75 euro för en hund som är vaccinerad, chippad, avmaskad och kastrerad. Sedan skickas den till Sverige för ett betydligt högre pris.
Du är rolig du! Vad har RSPCA med de Irländska hundarna att göra? Varför skulle de betala för de Irländska hundarnas veterinärvård?
Adoptionsavgifterna täcker vaccinationer, chippning, kastrering, avlusning, avmaskning (oftast 2ggr), resan till Svetige samt föreningens kostnader för arbetet här i Sveige (telefonräkningar, resor för att göra hembesök, resor till och från Irland för att träffa hundarna på plats, inköp av burar osv) och alla resterande pengar går till att hjälpa andra hundar på plats på irland. det är ju långt ifrån alla som åker till Sverige, och många kostar multum i veterinärkostnader eftersom de är svårt skadade eller sjuka. För närvarande finns 7 stycken svårt skadade hundar på "vårat" hundhem på Irland och decembers veterinärräkning ligger på över 5000 euro. Vi placerade 4 hundar i Sverige i december, vilket gav 18000 i kassan (1800 euro). Resan för hundarna med Lufthansa gick på 1040 euro, vaccin, avmaskning och loppbehandling kostade ytterligare 70 euro per hund. de var alla valpar, så någon kastreringskostnad blev det inte. Hundhemmet fick alltså in 480 euro från de svenska hundarna, vilket lämnar drygt 4500 euro i veterinärräkningar som de får samla in genom att skaka bössor i shoppingcenter. Lukrativ business!!
Hundhållningen på Irland går framåt, det håller jag med om. Men antalet hundar som lämnas till avlivning i dog pounds är detsamma, år efter år. Där har ingen förändring skett - det handlar fortfarande om slit-och-släng-hantering där man skaffar små söta valpar som sen växer upp och kastas ut.
En av mina ena hundar lämnades till ett hundhem när hon var 12 veckor för hon bet barnen. Den andra (en BC-blandis) lämnades in när hon var 18 månader för hon var för livlig. Min kompis labbekorsning var 6 månader när hon dumpades för hon "blev för stor". Vi har en labbekorsning som lämnades in för familjen skaffade en ny valp och den gamla hunden gillade inte nytillskottet så de lämnade in den gamla till omplacering och behöll den söta valpen. På Juldagen kom en man utanför Clonmel ut och hittade en gammal tovig hund bunden vid hans grind. Tidigare i höst kom vi ut på morgonen och hittade en enögd terrier övergiven utanför kennlarna med en söndersliten käke. Min chefs lurcher hittades bunden på tågrälsen utanför Dublin, hennes schäfer hittades skjuten i huvudet och dumpad i en kanal, han har över 90 hagelkulor i skallen som inte kan opereras ut.
Irländarna är verkligen djurvänner!