Sv: Yttertygelns betydelse!
Du vill ju att hästen skall böja sig i kroppen och inte i halsen eller hur?
När du leder med innertygeln o släpper ytter så böjer hästen sig i halsen o ramlar med stor sannolikhet inåt på volten (den blir mindre och ojämn) Målet med det ledande tygeltaget är ju att få med sig hela hästen. Om du sitter o jobbar din häst på voltspåret och vill holka ur honom lite mer så måste du ha ett mjukt stöd på ytter (alltså känna hästens mun hela tiden, inte ett stumt stöd utan ett följande mjukt stöd), leda med innertygeln ( och led nu inte ut-bakåt utan led rätt ut, du skall aldrig försöka dra handen bakåt vid ett ledande tygeltag, då hindrar du hästen att arbeta med sina bakben..), innerskänkeln lite längre fram än normalt och tryck lätt/knacka beroende på känslighet på din häst.
Nu skall hästen böja sig i bålen, den skall alltså spåra. bakhovarna går i framhovarnas spår. om du endast drar i innertygeln så har du en häst som böjer sig i halsen medans den går i helt olika spår med sina hovar.
Tänk dig en öppna.. om du på början av långsidan släpper ytter och leder in framdelen så är sannolikheten att hästen fortsätter rakt fram ganska liten. den vänder förmodligen in mot medellinjen.
Om du däremot bibehåller stödet på ytter (för att bla ge hästen stöd och för att ytterbogen inte skall "åka ut",) leder in hästens framdel innanför spåret (TITTAR VART DU SKALL;alltså rakt fram o sitter i rörelseriktningen) formar honom med innerskänkel och driver med ytterskänkeln så har du förhoppningsvis en häst som går i en fin öppna..
Ytter reglerar TEMPOT, STÄLLNINGEN O BALANSERAR UPP din häst..
Jag rider mer på yttertygel än på inner. Min innerhand är helt stilla förutom vid ställande & ledande tygeltag (ibland kan dock ledande tygeltag vara upprepande då jag vill ha igenom böjningen på min häst tex. i början av passet, sen när hästen går i fin form och lagom ställd och böjd i bålen så underhåller jag bara detta genom att leda när jag känner att hästen rätar ut sig mer än önskvärt).
På volten visar den endast vägen, eller reglerar böjningen på min häst.. Ytterhanden är också still men där tar jag mina halvhalter, gör mina avbrott först o främst därifrån, lyssnar inte hästen så tar jag en förhållning med både inner o ytter.
Det är skitsvårt att förklara men testa o mjukna i innerhanden så att hästen får möjlighet att föra fram sina bakben inunder sig..
Har du en välbalabserad välutbildad häst så övergår tygelhjälperna självklart till mer o mer vikt, sits o skänkelhjälper. men stödet i handen skall bibehållas, utan att man "bär" upp hästen själv.