Det är inte så enkelt att man kan hitta "fakta" om vad men "måste" göra!
Vissa måsten finns förstås. Vill du tex tävla hoppning måste hästen vara vaccinerad enligt de regler som finns för att delta i hopptävlingar. Det kan även finnas krav för att försäkringar ska gälla och liknade, men det finns ingen lag, förordning eller liknade som säger att alla hästar måste vaccineras. Det är upp till hästägeren att avgöra. Där är det förmodligen så att det är få som sett ett djur med stelkramp som väljer att inte vaccinera eftersom det är relativt billigt, smittämnet är spritt, vaccinet har få biverkninger och ger ett gott skydd. Influensavaccinet ger inte 100% skydd och många hästägare väljer bort det eftersom hästarna i alla fall kan bli sjuka (dock lindrigare).
När det gäller tand- och hovvård finns det en gräns i djurskyddslagen. Hästen får inte utsättas för onödigt lidande. De flesta har en helt annan målsättning med sin hästhällning. Vill man ha ut max av en travare i en tävling kanske man skor om inför ett lopp (eller tar av skorna) oberoende av om det var 1 eller 6 veckor sedan den senaste skoningen. En häst som sliter hovarna snett behöver förmodligen hovvård oftare än en som inte gör det. Rent generellt lutar jag nog åt att om det fanns tillgång till massor av yrkesskickliga hovslagare som skodde för en spottstyver så är det nog få hästar i arbete som skulle gå så länge som 8 veckor mellan skoningarna, men verkligheten ser inte så ut och max 8 veckor har blivit en "bra nog"-regenl för många hästägare.
När min häst fick en skada på en tand i underkäken fick jag se till att den i överkäken, som inte slets normalt, fixades till med 4-5 månaders intervall.
Naturligtvis finns det massor med sjukdomar som kan drabba hästar. En del är vanliga, andra ovanlige. En hel del finns inte i vårt land. Mjältbrand tex är en riktig otäcking som kan drabba många djur.
http://www.e-interman.com/anthrax.html Afrikansk hästpest har aldrig påvisats i Sverige men har hindrat tävlingar i Spaninen och Portugal. Rots brukar stå med i gamla hästböcker och hör till de anmälningspliktiga sjukdomarna, men jag har aldrig hört talas om någon häst som smittats! Rabies är ännu en otäcking som kan vara aktuell i samband med import av häst.
Vill du ha konkreta svar får du nog ställa lite mer avgränsade frågor!