villl ha fakta här och nu angånde vissa grejer inom hästvården.

F

ft_lover

Hej !

Hur ofta måste man vaccinera, raspa tänderna på, avmaska och verka hästen ?
Vad är skillnaden på olika vaccin och avmaskningsmedel och sånt .
Sen vore jag tacksam om ni kunde skriva alla sjukdomar ni kan och orkar som hästar han få .
Skriv varför dom får det, hur det ser ut och hur man märker att hästen har det.
Puss puss , och tack för hjälpen . ( jag ahr kollat efter böcker i bibblan , men inte hittat nåt :( )
 
14 visningar 0 svar . komigen nu , så upptagna är ni väl inte ikväll?
jag vill ah svar :(
 
Blir för mycket att skriva, men du kan väl söka på google eller nåt?
Här är en sida om lite sjukdomar och avmaskning: http://tq.hkr.se/~hastar02/hastsjukdomar.htm
Sko/verka gör man ungefär var 6-8 vecka.

SOm sagt, sök på nätet, det finns ju hur mycket som helst! Kolla i hästtidningar
 
Ja det var den :) Det finns fler, det är bara att söka. Ska du göra nåt arbete eller är du bara nyfiken?
 
Hej!
Mitt tips är att införskaffa en bra grundläggande hästbok där man kan läsa om allt detta. Låna på bibblan går förstås lika bra.
Jag rekommenderar "Håll hästen frisk" eller "Hästhållning i praktiken". Där står allt och lite till...

Hästen ska verkas ungefär var 6-8 vecka. Tänderna ska ses över cirka en gång om året (helst av en riktig hästtandläkare).

Man ska avmaska ungefär fyra gånger om året enligt ett uppgjort schema (står i hästböcker). Man avmaskar vid olika tillfällen mot olika sorters mask med olika preparat.

De viktigaste vaccinationen är mot hästinfluensa och stelkramp. Mot stelkramp gör man först en grundvaccination med tre vaccinationer under ett halvår ungefär. Därefter behövs vaccination ungefär en gång vart tredje år och om hästen har skadat sig så det är större risk för stelkramp.

Hästinfluensan är jag lite osäker på, men om jag inte har helt fel bör man vaccinera mot det varje år. Nån som vet?

Hoppas det har klarnat lite, men man lär sig hela tiden...

// Thera
 
rekommendation , sök upp en hästtandläkare för tandvård. Veterinärer är mycket sällan specialiserade inom detta området och kan faktiskt göra skada! Och raspa inte själv , då blire nog ännu värre :D
 
Mot hästinfluensa ger man först grundvaccination med 3 sprutor (tror det är med ca en månads mellanrum) och sen ges 1 spruta per år. Om hästen t ex skall tävla så är det obligatoriskt att ha den vaccinerad mot hästinfluensa på rätt sätt.
 
Det är inte så enkelt att man kan hitta "fakta" om vad men "måste" göra!

Vissa måsten finns förstås. Vill du tex tävla hoppning måste hästen vara vaccinerad enligt de regler som finns för att delta i hopptävlingar. Det kan även finnas krav för att försäkringar ska gälla och liknade, men det finns ingen lag, förordning eller liknade som säger att alla hästar måste vaccineras. Det är upp till hästägeren att avgöra. Där är det förmodligen så att det är få som sett ett djur med stelkramp som väljer att inte vaccinera eftersom det är relativt billigt, smittämnet är spritt, vaccinet har få biverkninger och ger ett gott skydd. Influensavaccinet ger inte 100% skydd och många hästägare väljer bort det eftersom hästarna i alla fall kan bli sjuka (dock lindrigare).

När det gäller tand- och hovvård finns det en gräns i djurskyddslagen. Hästen får inte utsättas för onödigt lidande. De flesta har en helt annan målsättning med sin hästhällning. Vill man ha ut max av en travare i en tävling kanske man skor om inför ett lopp (eller tar av skorna) oberoende av om det var 1 eller 6 veckor sedan den senaste skoningen. En häst som sliter hovarna snett behöver förmodligen hovvård oftare än en som inte gör det. Rent generellt lutar jag nog åt att om det fanns tillgång till massor av yrkesskickliga hovslagare som skodde för en spottstyver så är det nog få hästar i arbete som skulle gå så länge som 8 veckor mellan skoningarna, men verkligheten ser inte så ut och max 8 veckor har blivit en "bra nog"-regenl för många hästägare.

När min häst fick en skada på en tand i underkäken fick jag se till att den i överkäken, som inte slets normalt, fixades till med 4-5 månaders intervall.

Naturligtvis finns det massor med sjukdomar som kan drabba hästar. En del är vanliga, andra ovanlige. En hel del finns inte i vårt land. Mjältbrand tex är en riktig otäcking som kan drabba många djur. http://www.e-interman.com/anthrax.html Afrikansk hästpest har aldrig påvisats i Sverige men har hindrat tävlingar i Spaninen och Portugal. Rots brukar stå med i gamla hästböcker och hör till de anmälningspliktiga sjukdomarna, men jag har aldrig hört talas om någon häst som smittats! Rabies är ännu en otäcking som kan vara aktuell i samband med import av häst.

Vill du ha konkreta svar får du nog ställa lite mer avgränsade frågor!
 
På apoteket finns ett häfte att köpa till ett överkomligt pris. Det heter något i stil med "Hästens hälsa". Rekommenderas varmt. Där står en massa nyttig information.
 
På apoteket finns ett häfte att köpa till ett överkomligt pris. Det heter något i stil med "Hästens hälsa". Rekommenderas varmt. Där står en massa nyttig information.

Häftet heter "Hälsoråd för häst" och den kostar under hundralappen. En sån bör du definitivt investera i om du funderar på att köpa häst. Då vet du dessutom att all fakta kommer från en säker källa, det är tyvärr lite si och så med det om man bara söker information på internet...
 

Liknande trådar

F
Hästvård Hej ! :) Hur ofta måste man vaccinera, raspa tänderna på, avmaska och verka hästen ? Vad är skillnaden på olika vaccin och...
Svar
3
· Visningar
804
Senast: prince77
·
F
Körning Jag ska börja köra på en travskola och senare ta licens. Men det är såhär att jag har funderat på att köpa en ponny att lära mej med...
Svar
6
· Visningar
907
Senast: EVA
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Hjälp
  • Stor enkel hundras med lagom driv

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp