Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo, konventionell odling fungerar för att kunna producera tillräckligt bra skördar. Eko är mer tveksamt - skördarna blir ju överlag mindre (vilket det finns många studier över).
Varför menar du att de svenska miljöreglerna inte räcker?
Varför menar du att de svenska miljöreglerna inte räcker?
Men när du påstår att de direkta krav det svenska jordbruket har på sig idag skulle räcka till ur ett miljöperspektiv så framstår det såklart som att du har noll koll på miljöfrågor och -politik. Dvs vad vi har för problem och hur arbetet med miljö går till.
KL
Det är en missuppfattning att tro att ekologiskt = obesprutat. Det sprutas nämligen även i eko-odlingar av den enkla anledningen att man måste skydda grödan mot svamp och skadeinsekter.
I t ex ekologiska äppleodlingar sprutas med koppar, svavel, svavelkalk, pyretrum, kvassia, bakterier, svampar mm. Och trots att man använder skorv-resistenta sorter, så bryts resistensen lätt om trycket av skorvsmittan blir för högt.
Dessutom litar jag inte på eko-märkningen. Har hört alldeles för mycket om fusk i t ex eko-produktionen av vin.
Jag köper hellre närodlade produkter som jag vet är producerade enligt svenska regler. Det behöver inte var eko-odlat, jag vet att de konventionellt odlade svenska produkterna är framtagna med minsta möjliga risk för människa och miljö.
Om vi pratar miljö-"politik" så är vi ute på ett gungfly - där är det definitivt mer tyckande än vetande.
Och du får gärna definiera vad du menar med "räcka till ur ett miljöperspektiv".
Att den miljöpåverkan som jordbruket ger inte är negativ vare sig kortsiktigt eller långsiktigt.