Vad skulle hända om alla blev vegetarianer/veganer?

Självklart är det både en etisk och en miljöfråga förutom vad man tycker är gott.

Men en livsmedelsproduktion utan inslag av animalieprodukter skulle kräva en mycket kraftig omställning av hela näringen. Det i sin tur skulle drabba olika, här i vårt land skulle de humana effekterna nog bli marginella. Men i tredje världen skulle de bli katastrofala.

Överallt där man inte längre behöver betesmark och där det inte går att odla spannmål, rotfrukter eller grönsaker kommer marken att läggas för fäfot eller producera skog.
Naturligtvis skulle djurhållning upphöra. Visst hundar kan man föda upp på vegetabilisk föda. Men vad göra med alla hästkadaver som kommer in från alla ridhus o privata hästägare. producera värme och läder. Nej det vore ju ett principbrott. Alltså skulle djurhållning överhuvudtaget försvinna.
Grönland, norra Skandinavien, norra Ryssland, norra Canada o Alaska skulle avfolkas. Naturfolken skulle försvinna.
Dö ut. Samma sak gäller områdena straxt under Sahara, Där är knappast en existens möjlig utan animalieproduktion.

Så jag föredrar att kunna stoppa i mig kadaverdelar från vilt och från vad gården ger i fortsättningen med.
Det är både etiskt och miljömässigt försvarbart ;)
Och eftersom det är jag som lagar till det så smakar det ju självklart bra också ;)
 
Smaken är som baken...

Fast att det totala smakomfånget minskar borde vara ganska oomtvistat. Sedan är det olika hur man värderar det. Utesluter man en hel grupp råvaror, minskar de totala möjligheterna. Oavsett om det är av allergiska, etiska, miljömässiga, religiösa eller andra skäl.
 
Det går att producera mat för en person på mindre yta än 1 ha, t ex är en familj (4 pers, Skillnadens trädgård) självförsörjande på grönt på 200 kvm, nu ingår dock kött i deras kost med.
Har dock svårt att se det i en större produktion, alla kan ju inte ha egen trädgård... Här samodlas mycket och marken utnyttjas maximalt med fler olika grödor som löser av varandra.
Gödningen är ju en intressant fråga, fast vi kanske kan utnyttja vår egen gödsel?:p
Handelsgödsel kommer att bli en bristvara i framtiden, och jag är själv emot just den. Visst går det att nyttja naturen genom t ex täckodling, men för de som ska köpa maten torde det bli fråga om höga matpriser.
 
Det går att producera mat för en person på mindre yta än 1 ha, t ex är en familj (4 pers, Skillnadens trädgård) självförsörjande på grönt på 200 kvm, nu ingår dock kött i deras kost med.
Har dock svårt att se det i en större produktion, alla kan ju inte ha egen trädgård... Här samodlas mycket och marken utnyttjas maximalt med fler olika grödor som löser av varandra.
Gödningen är ju en intressant fråga, fast vi kanske kan utnyttja vår egen gödsel?:p
Handelsgödsel kommer att bli en bristvara i framtiden, och jag är själv emot just den. Visst går det att nyttja naturen genom t ex täckodling, men för de som ska köpa maten torde det bli fråga om höga matpriser.
Javisst går det att bli självförsörjande på 200 kvadrat om jorden o klimatet spelar med.
Men hur ska de överleva som inte har jord utan som arbetar som daglönare vars inkomst idag till 80% går till uppehälle?
Att man kan producera livsmedel med hjälp av kemikalier, maskiner o konstgödsel är ingen nyhet. Men för de flesta som lever på jordbruk ingår ett växelbruk där djuren bidar med mat, arbetskraft o gödsel.
Man är alltså extremt beroende av djuren
Och hur skulle det se ut i Sverige utan nötkreatur, hästar, får ?
Det skulle bli veteöknar på slätterna och granåkrar i skogs o mellanbygderna.
 
Självklart är det både en etisk och en miljöfråga förutom vad man tycker är gott.

Men en livsmedelsproduktion utan inslag av animalieprodukter skulle kräva en mycket kraftig omställning av hela näringen. Det i sin tur skulle drabba olika, här i vårt land skulle de humana effekterna nog bli marginella. Men i tredje världen skulle de bli katastrofala.

Överallt där man inte längre behöver betesmark och där det inte går att odla spannmål, rotfrukter eller grönsaker kommer marken att läggas för fäfot eller producera skog.
Naturligtvis skulle djurhållning upphöra. Visst hundar kan man föda upp på vegetabilisk föda. Men vad göra med alla hästkadaver som kommer in från alla ridhus o privata hästägare. producera värme och läder. Nej det vore ju ett principbrott. Alltså skulle djurhållning överhuvudtaget försvinna.
Grönland, norra Skandinavien, norra Ryssland, norra Canada o Alaska skulle avfolkas. Naturfolken skulle försvinna.
Dö ut. Samma sak gäller områdena straxt under Sahara, Där är knappast en existens möjlig utan animalieproduktion.

Så jag föredrar att kunna stoppa i mig kadaverdelar från vilt och från vad gården ger i fortsättningen med.
Det är både etiskt och miljömässigt försvarbart ;)
Och eftersom det är jag som lagar till det så smakar det ju självklart bra också ;)

Det är precis detta scenario som jag funderade över innan jag startade tråden. Jag tror och tycker att det vore önskvärt med ett större inslag av vegetarisk kosthållning i åtminstone vårt västerländska samhälle, men skulle samhället som vi känner det ens överleva om vi helt övergav animalieproduktion? Och vad skulle hända globalt? Ser framför mig getter (som ger mjölk och kött) betandes i klippiga bergstrakter och stäpp/halvöken där det knappast skulle gå att odla mat till människor om getterna inte betade, även om jag också inser att många köttdjur föds upp på mat (soja, majs, vete, korn...) som absolut skulle kunna användas till människomat "direkt".
 
Det är precis detta scenario som jag funderade över innan jag startade tråden. Jag tror och tycker att det vore önskvärt med ett större inslag av vegetarisk kosthållning i åtminstone vårt västerländska samhälle, men skulle samhället som vi känner det ens överleva om vi helt övergav animalieproduktion? Och vad skulle hända globalt? Ser framför mig getter (som ger mjölk och kött) betandes i klippiga bergstrakter och stäpp/halvöken där det knappast skulle gå att odla mat till människor om getterna inte betade, även om jag också inser att många köttdjur föds upp på mat (soja, majs, vete, korn...) som absolut skulle kunna användas till människomat "direkt".
För oss som lever i den rika delen av världen skulle det nog gå att lösa, men för dem som lever ur hand i mun skulle detta nog bli en kostsam historia..
 
Javisst går det att bli självförsörjande på 200 kvadrat om jorden o klimatet spelar med.
Men hur ska de överleva som inte har jord utan som arbetar som daglönare vars inkomst idag till 80% går till uppehälle?
Att man kan producera livsmedel med hjälp av kemikalier, maskiner o konstgödsel är ingen nyhet. Men för de flesta som lever på jordbruk ingår ett växelbruk där djuren bidar med mat, arbetskraft o gödsel.
Man är alltså extremt beroende av djuren
Och hur skulle det se ut i Sverige utan nötkreatur, hästar, får ?
Det skulle bli veteöknar på slätterna och granåkrar i skogs o mellanbygderna.
Håller med till fullo!
När själv en dröm om att bli självförsörjande på mat. I den drömmen finns dock diverse djurslag med, dels som mat, men även som bidrag till gödsling, jordbearbetning och kretsloppet...
 
Ja, likaså Wanås utanför Kristianstad, en stor KRAV-gård :)

(Eller var ditt inlägg menat på nått annat sätt?)
 
Hästhållningen lär bli dyrare för vallfoder till häst odlas ofta av bönder som även har kor. Dessa bönder skulle inte finnas kvar.

Det blir annorlunda på landet. Vem skall ploga snö osv? På slättbygden kan ju en spannmålsbonde göra det men i de delar av landet där vi idag mest har vallproduktion? Där är det inte lönsamt med enbartvegetarisk produktion. Kommer det att ändras?

Jag tror att vi i västvärlden lätt kan halvera köttkonsumtionen och det får mest positiva effekter. Att helt avskaffa den däremot är nog negativt. Men svårt att överblicka.
 
Ni som skriver att vi behöver djuren för att de betar ner betet.. Vad är det bra för? Det är väl ändå inte där man odlar saker? Om djuren inte fanns och behövde bete kunde vi göra odlingsmarker där istället? Är ekologiska produkter alltid gödslat med riktigt gödsel, eller hur vet man det när man köper en vara?
 
Ni som skriver att vi behöver djuren för att de betar ner betet.. Vad är det bra för? Det är väl ändå inte där man odlar saker? Om djuren inte fanns och behövde bete kunde vi göra odlingsmarker där istället? Är ekologiska produkter alltid gödslat med riktigt gödsel, eller hur vet man det när man köper en vara?
Vad jag vet så får man inte använda konstgödning på marker som man odlar ekologiskt. Naturligt kontra onaturligt.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp