Nackdelen med riddarsporrar är att de inte brukar bli så gamla, man behöver så nya plantor regelbundet.Jag har inte sått så många olika sorter av perenner men kantnepeta och trädgårdsriddarsporre är jättenkla. Vitpytta likaså.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nackdelen med riddarsporrar är att de inte brukar bli så gamla, man behöver så nya plantor regelbundet.Jag har inte sått så många olika sorter av perenner men kantnepeta och trädgårdsriddarsporre är jättenkla. Vitpytta likaså.
Här frodas de.Nackdelen med riddarsporrar är att de inte brukar bli så gamla, man behöver så nya plantor regelbundet.
Jag har inte sått så många olika sorter av perenner men kantnepeta och trädgårdsriddarsporre är jättenkla. Vitpytta likaså.
Min släkting har liknande plätt. Hen har lagt, heter det slipers? Såna långa mörka trästockar, sen lagt sten på själva plätten, såna runda lite stora som ligger fast med två eller tre halvrunda planteringar i med nån större buske och lavendel.
Du är nog bättre än jag på att ta hand om dem ;-). Mina har inte klarat sig mer än kanske tio år, och har inte heller självsått sig.Här frodas de.
Man måste ju givetvis inte ha äng om man inte vill det. För att få "rätt" ängsväxter så krävs det en mager jord och det kan ta några år innan ängen är etablerad och fint. Men rensar ogräs gör vi aldrig i de ängar som anläggs, man får acceptera att det ser lite skruffsiga ut de första åren.Typiska ängsväxter kräver ju lite handpåläggning om de inte ska konkurreras ut av ogräs och annat. Men om det finns lite tåligare så skulle det kunna vara en idé.
Ledningarna är inte omlagda. De bedömdes vara i sådant skick att det inte var nödvändigt för tillfället. Elkabeln är allt utom ny, så det kanske är den som brakar först?Om ledningarna nyligen är omlagda så ska det mycket till för att det ska behöva grävas upp de närmaste 40 åren, såvida du inte planterar något som har djupa aggressiva rötter.
Jag hade satsat på låga lättskötta buskar utan djupa rötter av någon sort som fyller ut ytan. Med barkmull under slipper man ogräs, ett alternativ är något ogenomträngligt som gillar skuggan under buskarna. Det finns även örtartade buskar som kan fungera.
Exakt vilka sorter som passar beror på var i landet du bor och vädersträck. Buskrosor som skulle kunna fungera är t ex the fairy, bonica 82, max graaf. Rhododendron är dyrare, men vissa sorter är billigare, brer ut sig mer och är lätta att föröka, t ex cunninghams' white, men de kan se lite risiga ut när de blir äldre. Praktspirea är exempel på örtartade buskar som brer ut sig. Vill du ha variation kan du placera olika buskar i grupper, på så sätt kan du också få blommor underr längre tid. Rosor och lavendel är en klassiker. Blir det för dyrt att köpa plantor till hela ytan på en gång så kan du ju ha lättsådda sommarblommor på en del av ytan de första åren och fylla ut med buskar successivt. Tänk på att många buskar snabbt brer ut sig! Det ska se glest ut de första åren.
Det hade varit perfekt läge, men jag lär inte se röken av någon skörd. Det är ett populärt stråk att gå på under fredag- och lördagkvällar. Behöver kanske inte utveckla det närmre?Om det är i rätt läge så pallkragar med grönsaker?
Jag är lite rädd för hur mycket ogräskontroll det skulle innebäraTS: Kanske bara lägga ut vackra platta större stenar?
Jag har sökt lite på nätet och anläggs ju både det ena och det andra av kommuner, längs vägar m.m., så det verkar finnas fröblandningar som inte kräver så vansinnigt mycket - varken vid anläggning eller fortsatt skötsel. Det behöver ju inte vara de raraste blommorna för att det ska bli vackert. Ska kolla lite närmre på det...Man måste ju givetvis inte ha äng om man inte vill det. För att få "rätt" ängsväxter så krävs det en mager jord och det kan ta några år innan ängen är etablerad och fint. Men rensar ogräs gör vi aldrig i de ängar som anläggs, man får acceptera att det ser lite skruffsiga ut de första åren.
Svårigheten är att få det tillräckligt magert. När jag jobbade i en kommun så försökte trädgårdsmästaren och jag förgäves få in gräsytor kring vägar etc som krävde mindre skötsel, dvs mer ängslika. Tyvärr så råkade vi ut för att entreprenörer "bjöd på" matjord överst eftersom de inte tyckte det såg färdigt ut annars. Och då hade man problem direkt med att det växte för mycket och att ogräsen kom in och tog över.Jag har sökt lite på nätet och anläggs ju både det ena och det andra av kommuner, längs vägar m.m., så det verkar finnas fröblandningar som inte kräver så vansinnigt mycket - varken vid anläggning eller fortsatt skötsel. Det behöver ju inte vara de raraste blommorna för att det ska bli vackert. Ska kolla lite närmre på det...
Jag tänkte också förespråka lavendel. Plantorna är relativt billiga, det blir en bra låghäck, doftar ljuvligt och fint för insekter.
Har själv lavendelhäck som ramar in rosenrabatten, utanför ligger slipers.
(lånad bild för inspiration)
Bor tyvärr inte jättenära, 2 timmar med bil! Men helt klart ett alternativ att överväga! Tack för tipsetFinns bara ett svar som passar alla dina kriterier.
Växer var som helst, jättelätt att ta bort om det behövs, blir cirka 20-40 cm hög beroende på jord. Bra jord - kraftiga plantor. Tål torka och skugga och full sol.
Täcker så bra så de flesta ogräs får ingen chans. Inga taggar.
Grön nästan året om, blommar lite sådär lagom och tål eventuellt snedtrampande gående.
Men det ska vara Geranium macrorrhizum Flocknäva, dom andra nävorna är också trevliga men inte lika lätta.
Bor du nära Skövde kan du få några meter av mig.
Visa bifogad fil 49279
Älskar syrén, men det blir för stort och för mycket just där. Har två långa syrénhäckar längs kanterna på trädgården också! Vi brukar göra syrénsaft varje år vid blomning.Syrenhäck? Eller blir det för mycket rötter? Finns inget bättre än doften av syren tidig sommar
Här är det inte så svårt, man skrapar bara av matjordslagret som är ca 15 cm och sedan sår man. Man kan också odla potatis först för att magra ur jorden (absolut inte gödsla då) eller blanda upp jorden med sand och grus. Men vi har en väldigt mager grundjordart vilket underlättar och har egna anläggare på kommunen.Svårigheten är att få det tillräckligt magert. När jag jobbade i en kommun så försökte trädgårdsmästaren och jag förgäves få in gräsytor kring vägar etc som krävde mindre skötsel, dvs mer ängslika. Tyvärr så råkade vi ut för att entreprenörer "bjöd på" matjord överst eftersom de inte tyckte det såg färdigt ut annars. Och då hade man problem direkt med att det växte för mycket och att ogräsen kom in och tog över.
Det finns färdiga ängsmattor att köpa som kan vara ett sätt att snabbt få till en etablering.