Sv: vad räknas som för mycket magnesium?
Stora överskott av mineralämnena magnesium, järn och zink i foderstaten hämmar upptaget av fosfor och kan orsaka fosforbrist trots att behovet är täckt.
Så står det i mitt foderstatsprogram.
Teoretiskt sett så kan fosfat (PO4---) och sulfat (SO4--) som är vanligt förekommande anjoner binda vid metalljoner som är positivt laddade (katjoner), t.ex. Ca++, Mg++, Fe++ (eller Fe+++) och Zn++ och bilda t.ex. zinkfosfat, Zn3(PO4)2. Både anjonerna (fosfor och svavel) samt de katjoner (kalcium, magnesium, järn och zink) som de binder till blir då oåtkomliga för hästen. De kan inte tas upp utan hamnar i träcken.
Man måste dock skilja på makro- och mikromineraler. Makromineraler är de mineraler som finns i större mängd i fodret, t.ex. kalcium, fosfor, magnesium och svavel. Mikromineraler eller spårämnen som de också kallas förekommer endast i små mängder. Järn, zink och koppar är exempel på spårämnen. Ett spårämne förekommer i så liten mängd att det normal sett aldrig kan binda en större mängd makromineraler (ett undantag kan möjligtvis vara kalcium eftersom detta mineral endast tas upp i hästens tunntarm). Ett överskott av järn och zink i foderstaten kan därför inte binda någon större mängd fosfor, dvs. detta är ingenting som man behöver ta hänsyn till. Zink är dessutom ett mineral som det aldrig finns ett överskott av i ett grovfoder.
Det finns därför inget fog för påståendet att järn och zink i foderstaten hämmar upptaget av fosfor och kan orsaka fosforbrist. Däremot kan det omvända förhållandet skapa problem, dvs. en hög fosfathalt i fodret kan binda viktiga spårämnen och orsakar en brist av dessa hos hästen. Fytinsyra som är en vanligt förekommande form av fosfor i växter binder lätt andra mineraler såsom kalcium, magnesium, järn och zink.
Beträffande fosfor och magnesium så finns det inga studier som jag känner till som visar att ett överskott av magnesium skulle ha en negativ inverkan på absorptionen av fosfor. Hade det funnits någon sådan studie så hade detta säkerligen nämts i NRC 2007.
Allmänt gäller dock att man bör alltid ligga över angivna miniminivåer för mineraler bl.a. för att gardera sig mot att mineraler binder och bildar olösliga salter som inte kan tas upp av hästen.
En magnesiummängd på dubbla minimibehovet är inget som helst problem såvida Ca : Mg och Ca : P kvoterna är OK och fosforinnehållet i foderstaten är en bit över miniminivån.
Vill du förbättra upptaget av fosfor kan du ge lite salt i fodret.