Sv: Vad kan detta vara för sele?
...men ....backar gör man väl inte med skaklarna utan med bakselen, och hålla emot gör man med lokan, bromsen eller bröstan, inte med skaklarna...
vad är det för skillnad på att köra en vagn i skogen mot att köra en maratonvagn i skogen. Skaklarna har ju ingenting med själva framförandet av vagnen, bara svängarna...
Nu gör du mig förvirrad..!
Förresten har jag inga bilder på det. Tyvärr. Jag har bara satt fast den där det gick att fästa den, finns väl ett spänne där någonstans mitt på magen till uppehållsremmen.
Oj det var mycket på en gång.
Om man backar eller om hästen håller emot vagnen i en nerförsbacke spelar ingen roll. Kraften från vagnen går via skackeln i båda fallen. För att spara kraft och göra det bekvämt för hästen vill man att skackeln ska vara så vågrät som det bara går. Alltså ska skackeln sitta ganska högt på vagnen och i dragringen på hästen.
Här ser vi ett bra exempel på hur obekvämt det blir óm skackeln har en alltför brant vinkel. Skackeln pressar upp hela selen och man förlorar kraft.
På denna vagnen sitter skackeln högre på vagnen och ligger mera vågrätt. Här går kraften fint från vagnen via dragringen och fördelas sen mellan bukgjorden och bakselen.
Det finns dock ett litet men, som vanligt. När man ska dra vagnen framåt vill man ha en lägre infästning i vagnen. Dock inte så låg att man får ett lyft i själva draget. (onödigt energikrävande).
Därför är det svårt att få det optimalt med endast skacklar att både dra och bromsa/backa med. Därför är det smidigt att komplettera med svängel och linor som man kan fästa lite lägre på vagnen samt skackel som man då kan fästa lite högre på vagnen för optimal kraft bakåt.
Var lokan eller bröstan kommer in i bilden nar man bromsar/backar förstår jag inte alls. De är ju helt friställda från arbete när vagnen skjuter på.
Skillnaden på bruks/skogs/vardagskörning och maratonkörning är väl flera. Vagnens vikt, hur ofta man backar, samt att man oftast har broms på en maratonvagn. Då duger det liksom med högt skackelfäste på selen. Det lilla man backar med de lätta vagnarna går alldeles utmärkt ändå. Men faktum är att jag sett en jättehög häst med högt skackelfäste på selen och därtill kopplat en låg vagn med låg infästning av skackeln. Vinkeln på skackeln blev då så brant att det faktiskt inte ens gick att rygga på dressyren...
Oj vilket långt inlägg det blev..