Görel
Moderator
Kul tråd! Snälla kan ingen moderator rätta rubriken. Pliiis!
Jag tycker att det är lite charmigt men om TS vill ha den ändrad får TS säga till.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Kul tråd! Snälla kan ingen moderator rätta rubriken. Pliiis!
Jag har med ridit för en gammal militär, bästa tränaren jag haft hands down. Gillar den typen av lärosätt faktiskt - jag har svårt för folk som är sådär överdrivet peppande som jag tycker många är.Att få beröm eller få veta när man gjorde rätt fanns inte utan sa han inget så var det bra. Man visste aldrig om det verkligen var rätt eller om han bara inte såg att man gjorde fel. Inget toppensätt att lära sig på precis.
Min morfar var stamanställd ryttare på 10- och 20-talet....
Jag har ärvt några foton från bl.a Eksjö och K1 i Stockholm....
Det finns foton på när dom hoppade genom levande hinder och massa annat.
Ska se om jag hittar dom ifall ni vill se dom
Jag började också rida på ridskola på 70-talet men där fanns inte den kopplingen till militären, jag minns iaf inga hårda tag. Dagens föräldrar skulle väl få spatt om ungarna blev behandlade på det viset idag...
Ja, gärna för min del också ! Jag vet ju hur ordet stavas. Men mobil, små bokstäver, och "gamla ögon" = ingen bra komboKul tråd! Snälla kan ingen moderator rätta rubriken. Pliiis!
Ja, ändra den gärna - tack !Jag tycker att det är lite charmigt men om TS vill ha den ändrad får TS säga till.
Tack, rubriken störde mig enormt varje gång jag såg den.Ja, ändra den gärna - tack !
Det gjorde vi på ponnys där jag lärde mig rida, ingen militär i sikte. Var ju vanlig balansövning.Har en kompis som red på ridskola på 60-talet och deras lärare var hård men rättvis som det heter. Vägra rida den häst han valt fanns inte, grina fick man inte, och varje lektion fick de galoppera med knut på tygeln, armarna rakt ut och inga stigbyglar...de blev säkert jätteduktiga ryttare, men jag hade aldrig vågat....
Jösses! Utan tyglar kan jag rida men är riktigt feg när det gäller att släppa stigbyglarna...2 ggr om året har vi dock sitsträning då vi longerar varann, ska försöka våga då...däremot har jag hoppat studs över låga hinder där vi skulle hålla armarna i sidan, på hjälmen och rakt ut - det var riktigt kul och boostade självförtroendet!Det gjorde vi på ponnys där jag lärde mig rida, ingen militär i sikte. Var ju vanlig balansövning.
Vi red ofta halva lektioner utan stigbyglar, red lätt (det var jäkligt nyttigt) och travade också cavaletti i vad vi då kallade fältsits, ibland med ett lägre hinder 40 cm kanske som avslut då vi skulle släppa tygeln när vi styrat in i cavalettin. Inget stöd i sadeln med rumpan, bara knäslut. Sista gången jag red en sådan lektion var som vuxen 95 eller 96 på häst. Vi hoppade 110 cm den dagen med armarna rakt ut. Då fick vi dock ha stigbyglar när vi kom över 70 cm. Så jäkla kul, hade en häst som var het så inibomben. Då fick jag verkligen slänga hjärtat först och hoppa efter.
En osynlig karl som plötsligt skriker VOLTA! Sen anmärker Gernandt på när nån tjej inte gör övningen tillräckligt bra "njaa, där kunde hon nog sträckt ut armen lite mer..."Jag älskar denna serien "Till häst" som ligger på SVT öppet arkiv https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Till_häst/ där kan man verkligen skönja vissa drag från det militära i undervisningen som kvarnvinge bakåt t.ex. i takt och att man ska komma upp utan stigbyglar på relativt höga hästar. Och sen Anders Gernarndt som kommenterar det hela är oslagbart.
Efter några varv när en försöker rida lätt i arbetstrav så har man glömt bort att hålla balansen. En har fullt upp med att orka. Så släpp du stigbyglarna. Lättast i galopp faktiskt.Jösses! Utan tyglar kan jag rida men är riktigt feg när det gäller att släppa stigbyglarna...2 ggr om året har vi dock sitsträning då vi longerar varann, ska försöka våga då...däremot har jag hoppat studs över låga hinder där vi skulle hålla armarna i sidan, på hjälmen och rakt ut - det var riktigt kul och boostade självförtroendet!
Har en kompis som red på ridskola på 60-talet och deras lärare var hård men rättvis som det heter. Vägra rida den häst han valt fanns inte, grina fick man inte, och varje lektion fick de galoppera med knut på tygeln, armarna rakt ut och inga stigbyglar...de blev säkert jätteduktiga ryttare, men jag hade aldrig vågat....
Jag gick på en ridskola i början av 2000-talet som hade precis den attityden. Min ridlärare var så sträng och elak att hon gjorde mig osäker och till slut så ridrädd att jag på allvar funderade på att ge upp ridning helt och bli skötare åt ett gäng shettisar eller nåt istället. Lyckades till slut byta ridgrupp till en med en trevligare ridlärare, men överlag var det många väldigt ilskna och barska ridlärare på den ridskolan, vi hade en gång en vikarie som försökte få mig att piska en häst över hinder när den inte ville hoppa (jag vägrade såklart), fick sen höra att den hästen var hinderrädd och skulle inte gå hopplektioner alls. Tyvärr så blev de trevligare ridlärarna aldrig långvariga på den ridskolan, så antagligen ville de ha en hård attityd där.Så var det när jag började rida på ridskola i slutet av 70-talet med. Fram till -86-87 iallafall var det fortfarande så på den ridskolan jag red på innan en ny betydligt mjukare person tog över driften. Ridläraren var en gammal militär och han skötte ridskolan som en miltäranläggning. Vi hade fortfarande kronhästar när jag började, alltså hästar som ägdes av staten och som lånades ut till ridskolor. Att komma tillbaka till ridskolan värld i slutet av 90-talet (då inte som elev utan som anställd) och se förvandlingen var en upplevelse och även om jag tycker att det var bättre med de betydligt mildare utlärningsmetoderna som var då (och är nu) så ser jag faktiskt endel fördelar med att lära sig så som jag gjorde. Att galoppera utan tyglar och stigbyglar gjorde vi första terminen och att hoppa likadant var så man lärde sig helt enkelt. Inget ryckande i några munnar, man lärde sig var balansen skulle vara och att styra med sitsen även om man kanske inte fattade att det var det man gjorde. Vi fick önska häst en gång per år, till jul, men det var såklart ingen garanti att man fick sin önskehäst och att klaga på det fanns nog inte ens i tanken.
Gjorde man fel på ett sådant sätt att hästen for illa kunde ridläraren slita ner en från hästen, satt upp och visade hur det skulle gå till, fortfarande med cigaretten hängandes i mungipan... Att få beröm eller få veta när man gjorde rätt fanns inte utan sa han inget så var det bra. Man visste aldrig om det verkligen var rätt eller om han bara inte såg att man gjorde fel. Inget toppensätt att lära sig på precis.
Fy, vad hemskt, låter inte som ett trevligt ställe...red på ett ställe där hästarna var väldigt "sura" när man skulle göra iordning dem och ville bitas. Inte heller nåt bra tecken, där jag rider nu är hästarna nyfikna, vänliga och sällskapliga och så ska det ju vara.Jag gick på en ridskola i början av 2000-talet som hade precis den attityden. Min ridlärare var så sträng och elak att hon gjorde mig osäker och till slut så ridrädd att jag på allvar funderade på att ge upp ridning helt och bli skötare åt ett gäng shettisar eller nåt istället. Lyckades till slut byta ridgrupp till en med en trevligare ridlärare, men överlag var det många väldigt ilskna och barska ridlärare på den ridskolan, vi hade en gång en vikarie som försökte få mig att piska en häst över hinder när den inte ville hoppa (jag vägrade såklart), fick sen höra att den hästen var hinderrädd och skulle inte gå hopplektioner alls. Tyvärr så blev de trevligare ridlärarna aldrig långvariga på den ridskolan, så antagligen ville de ha en hård attityd där.
Nä, många hästar som var sura och besvärliga vid hantering där också. Absolut ett dåligt tecken. Känner nu i efterhand att jag gick kvar där för länge och borde bytt ridskola tidigare...Fy, vad hemskt, låter inte som ett trevligt ställe...red på ett ställe där hästarna var väldigt "sura" när man skulle göra iordning dem och ville bitas. Inte heller nåt bra tecken, där jag rider nu är hästarna nyfikna, vänliga och sällskapliga och så ska det ju vara.
Den trevliga ridläraren jag hade sen (som verkligen var super! ) gjorde även, frivilligt, stalltjänst, de andra ridlärarna befattade sig inte med hästarna alls förutom när de höll lektion.Nä, många hästar som var sura och besvärliga vid hantering där också. Absolut ett dåligt tecken. Känner nu i efterhand att jag gick kvar där för länge och borde bytt ridskola tidigare...
Det var ett krav när jag började på ridskola ocksåJa, det var nog ett krav att de kunde sitta upp utan pall vet bara att han var "stamanställd".
Vet inte, alla är man lite rädd för olika saker, jag tyckte de goseridlärare jag hade var ganska läskiga, visste aldrig riktigt var jag hade dem. Vet inte vad jag hade tyckt om en sådan. De herrar (bara två iofs) som var militärer eller likn som jag har ridit för var raka och enkla och sa vad de tyckte, så man behövde inte oroa sig.Har en kompis som red på ridskola på 60-talet och deras lärare var hård men rättvis som det heter. Vägra rida den häst han valt fanns inte, grina fick man inte, och varje lektion fick de galoppera med knut på tygeln, armarna rakt ut och inga stigbyglar...de blev säkert jätteduktiga ryttare, men jag hade aldrig vågat....
Håller med.Jag har med ridit för en gammal militär, bästa tränaren jag haft hands down. Gillar den typen av lärosätt faktiskt - jag har svårt för folk som är sådär överdrivet peppande som jag tycker många är.
När man fick ett "bra" av honom då visste man att det var BRA alternativt att man gjorde det efter bästa förmåga.
Gillar när det bara är att hoppa med, då hinner man aldrig fundera på om det är högt eller om man är rädd Det är bara att tuta och köra, trillar man av är det bara att göra om och göra rätt sen.
Det är två helt olika saker att vara sträng och elak och också helt olika saker att vara i så fall elak mot hästen eller ryttaren.Jag gick på en ridskola i början av 2000-talet som hade precis den attityden. Min ridlärare var så sträng och elak att hon gjorde mig osäker och till slut så ridrädd att jag på allvar funderade på att ge upp ridning helt och bli skötare åt ett gäng shettisar eller nåt istället. Lyckades till slut byta ridgrupp till en med en trevligare ridlärare, men överlag var det många väldigt ilskna och barska ridlärare på den ridskolan, vi hade en gång en vikarie som försökte få mig att piska en häst över hinder när den inte ville hoppa (jag vägrade såklart), fick sen höra att den hästen var hinderrädd och skulle inte gå hopplektioner alls. Tyvärr så blev de trevligare ridlärarna aldrig långvariga på den ridskolan, så antagligen ville de ha en hård attityd där.