Statsministern berättar om Regeringens åtgärder för att motverka hatet i samhället:
"ett hat som manifesteras allt mer öppet och som tar sig allt grövre uttryck. Detta ska vi stå emot. Detta måste vi stå emot. För vi kan aldrig acceptera hatet.
Kortsiktiga säkerhetshöjande insatser kombineras med långsiktiga förebyggande insatser. Det sker nu i en rad satsningar som regeringen gör. Jag är glad att vi kan göra det med en bred majoritet i riksdagen bakom oss och att jag kan fortsätta ett arbete som redan den tidigare regeringen påbörjade. Vi samlar alla goda krafter i samhället.
Vi avsätter medel för att skapa lokala resurscenter i stadsdelar och bostadsområden med svag demokratisk delaktighet, så att fler känner att de har möjlighet att påverka samhällets utveckling.
Vi ökar stödet till trossamfund för att det i dag finns ett större behov av säkerhet, så att människor tryggt kan gå till en moské eller synagoga för att utöva sin tro.
Vi ger polisen mer resurser för de ska stärka sin förmåga att utreda hatbrott, så att spott, glåpord och våld aldrig blir en accepterad del av samhället.
Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, som är här i dag, får ett utökat mandat och mer resurser, så att det nödvändiga förebyggande arbetet kan samlas i en strategi, och att både anhöriga och avhoppare kan få ökat stöd.
Regeringen beslutade igår att ge samordnaren ännu ett uppdrag och sätta upp en stödtelefon dit anhöriga, kommuner och organisationer kan höra av sig för att få information, råd och stöd.
Inom några veckor presenterar regeringen en samlad strategi mot terrorism. Att skärpa lagstiftningen och kriminalisera stridandet med terrorgrupper är en viktig del av den.
Vi förlänger stödet till kampanjen No Hate Speech Movement, så att hatet på nätet kan minska och fler unga lär sig mer om källkritik och yttrandefrihet.
Vi gör en mångmiljonsatsning på Forum för levande historia med namnet ”Detta behöver vi förstå”, så att värdegrundsarbetet mot rasism och intolerans förstärks i skolorna runt om i hela landet.
Vi inrättar ett sammanhållet nationellt forskningsprogram mot rasism för att också stärka kunskapen om underliggande maktstrukturer. Medlen kommer att utlysas i höst och fördelas 2016. Arbetet för jämlikhet och social sammanhållning är grunden.
Och Segerstedtinstitutet, ni blir ett nationellt kunskapscentrum. Ni ska utveckla och sprida kunskap och metoder för att minska rekryteringen av människor till våldsbejakande ideologier och rörelser och till rasistiska organisationer.
För kunskap har genom historien alltid varit rasismens värsta fiende."
http://www.regeringen.se/tal/2015/08/stefan-lofvens-tal-vid-invigning-av-segerstedtinstitutet/