Sv: Vad ger ni era äldre hästar för foder?
jo jag vet ju självklart att det är grovfodret som är det viktigaste,de har fri tillgång både inne och ute med det.... men jag undrade bara hur andra med äldre hästar utfodrade,för enl forumet här så utfodrar alla olika,jag kör ju på med mitt eftersom mina hästar må bra av det och jag vet ju att de inte får för mycket el för lite av nåt.... det var mest en undran om hur andra har det och vad det finns för olika typer av foderstater till äldre som ges.
Gällande ditt lilla syrliga svar så anser jag att de hästar som vi haft har varit mer rogivande när de fått "mer" sorter att äta, än när de fått pellets...för vips så är det borta...när de med olika sorter (havre,betfor etc)kan få stå och njuta längre av den maten.... en dålig liknelse är att vi själva äter ju hellre en smörgås med pålägg, än att vi äter en knäckemacka...trots att det är samma sak näringsmäsigt....
Det var inte meningen att verka syrlig, jag lovar. Det lät bara som om det var "ättiden" på kraftfodret du menade, och då blev det lite fel i min hjärna.
Okej, då, så här utfodrar jag min 30-åring som inte kan hålla hull och muskler på enbart grovfoder längre (och inte "vanligt" kraftfoder heller).
Han är en d-ponny på ca 350 kilo och har varit normalfödd under sitt liv (tills för ca fyra år sedan)
Nu får han (förutom 6 kilo hö)
600g betfor (torrvikt, för lättillgänglig energi)
400g vetekli (för lättillgängligt protein)
200g soja (också lättillgängligt protein)
kraffts vita mineraler (har högt kalcium i både hö och betfor, och det är inte så bra om man vill motverka pålagringar mm på gamla hästar)
Foderslagen rekommenderas i boken "the older horse" och har visat sig fungera mycket bra på min häst. Lucern funkade inte alls på honom, men funkar säkert bra på andra hästar.
Jag upplever att min gubbe har fått betydligt bättre aptit och han gnäggar till och med när det är matdags (det har inte hänt särskilt ofta under de drygt 15 åren jag kännt honom
). Han håller hull och muskler väldigt bra, och har inte fallit ur någonting efter sommarbetet (vilket han gjorde förut)