Sv: vad för arabstammar passar bäst
Intressant tråd, även om den är gammal från början. Avel är svårt, speciellt för oss uppfödare...
Även jag skulle gärna se statistik på prestation hos avkommorna från våra svenska arabhingstar, men tyvärr tror jag att det faller på brist på underlag. Även om intresset fanns hos någon att föra den statisktiken.
I Sverige föds inte fler än ca 300 föl per år. Den hingst som betäcker mest brukar få ca 30-35 ston. Om som sagt distanshästarna har inte riktigt visat vad de går för förrän efter 10 år. Då är det inte lätt att få fram relevant statistik.
I USA är de däremot rätt duktiga på det. De har ju dessutom 400 000 araber som underlag. De tar fram statistik på både längden och tvären, men den lista som jag personligen tycker är mest intressant är den som slår ihop show med prestation, eftersom jag envist hävdar att det måste går att kombinera skönhet med ridbarhet. Studerar man den listan ser man att det är en och samma hingstlinje som dominerar.
Som uppfödare i Sverige är det svårt att ha råd att avla på en och samma egenskap, man får göra det bästa av situationen och försöka kombinera så mycket som möjligt i samma häst. Jag skulle behöva sälja alla mina avkommor vid ett års ålder för 75 000 kr + moms för att gå plus minus noll på min avel. Och lite krasst kan man väl säga att det är lättare att få bra betalt för en championvinnare på All Nations Cup än för en lovande distanshäst. Det innebär inte att man inte tror (eller hade ambitionen) att hästen skulle klara att tävla i distans utan bara att den kanske aldrig får tillfälle att bevisa det. Om intresset för att köpa bra tävlingsmaterial vore större i Sverige kan ni ge er på att intresset hos uppfödarna också skulle vara större. Vi har marknadsekonomi och då styrs utbudet av efterfrågan. Svårare än så är det inte.
Carina på Silver Arabians
PS Bara för att omkullkasta alla teorier (mina egna med) om att man kan förutsäga vad det blir av avkomman så vill jag bara dra ett exempel från travvärlden. Förra årets svenska lysande stjärna i Frankrike, Västerbo Daylight (ägd, tränad och tävlad av uppfödaren), blev kvar i stuteriets ägo av en enda orsak; det var ingen som ville ha henne när hon skulle säljas på auktion som ettåring...