Vad är detta för sadel?

Rimfaxe

Trådstartare
Eftersom intresset kanske är större här inne, än på utrustning, ställer jag frågan här.

Jag har nyligen kommit över denna sadel, men skulle nu vilja ha lite hjälp med att åldersbestämma den. Jag tror det är en gammal karolinersadel, frågan är bara hur gammal den är. Jag har tittat på Skokloster slotts hemsida om utställningen "Ridkonst" och hittat en sadel som är ganska snarlik den jag har köpt. Stigbyglarna/stiglädrena ser likadana ut, och det är två sadelgjordar på båda sadlarna.

24738491.jpg


Sedan behöver jag hitta någon som kan hjälpa mig att bevara sadeln inför framtiden. Några har föreslagit mig en sadelmakare, men i detta fall känner jag att jag verkligen är rädd om objektet och inte vill låta vem som helst ta sig an den. Jag vill inte ha sadeln renoverad, utan bara bevarad. Sittskinnet (om det nu är skinn) är väldigt torrt och har spruckit isär. Själva kåporna är mest bara torra, de har inte spruckit sönder.
Sadeln verkar vara ganska liten i sätet, gissar på att det skulle motsvara en ryttare som kan rida i en 16" engelsk sadel, det får mig att fundera över ifall det kan röra sig om en äldre sadel, för folk var väl mindre förr i tiden än vad de är nu?

Var hittar jag annars någon som kan hjälpa mig ålderstbestämma sadeln, eventuellt värde etc?
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Coooolt! Det där är ju en rätt så tidlös modell, så det finns nog ett brett tidsspann att välja på för datering.

Jag tror att du ska försöka prata med en konservator om sadeln, du kanske kan få tag på en via ditt länsmuseum eller om inte annat Livrustkammaren. Tyvärr är hästsaker i läder ett sorgebarn på våra museer, de hänger ofta kraftigt vanvårdade i magasin.

Kanske något för någon historieintresserad bukefalist att bygga en karriär på, att bli konservator och rädda denna del av det hippologiska kulturarvet?
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Jag satt också och funderade på den, jätteläcker!

Jag skulle försöka få svar hos någon hästintresserad historiker. Och sedan skulle jag lämna sadeln
till en konservator.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Hur som helst - i väntan på expertsvar rekommenderar jag att du förvarar den svalt och relativt torrt, på en plats där den inte utsätts för kraftiga temperatursvängningar. Om du lägger den på en sadelbock så lägg gärna en filt emellan för att fördela trycket lite, och täck den med en tyg, t ex ett gammalt lakan. Jag besökte ett museimagasin nyligen, och då hängde de antika sadlarna på vanliga sadelhängare och var täckta med tyg. Jag tror att det är bäst att låta den vara tills du har fått säkra tips på hur den bör skötas.

Om tre månader är jag kanske (håll tummarna) i position att hjälpa dig bättre med kvalificerad info. Jag tror att din sadel är 1700- eller 1800-tal. Den är ganska tidlös, så man måste nog titta i detalj på hantverket för att göra en mer exakt bestämning. Sadelgjordarna är nog utbytta under årens lopp, de ser maskinvävda ut. Den kan också ha varit klädd med textil ursprungligen, det var mycket vanligt.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

(svar till alla som skrivit i tråden)

Jag har nu varit i pratat med folk Livrustkammaren och de ska återkomma till mig när de sett bilder av sadeln och hört sig för om vart jag kan vända mig för att hitta en lämplig konservator. :)

Sadeln hänger just nu på en sadelbock med en handduk över sig. Tyvärr kan jag inte erbjuda någon sval plats (rädd för möss och annat i källaren) just nu. Tanken är att senare skaffa en glasmonter eller liknande till sadeln så att man kan gardera sig mot att inga insekter, möss etc kommer åt den.
I nuläget vågar jag inte göra något med den. Även om den är dammig får den lov att vara det, för jag vill inte riskera att förstöra den.

Sadelgjordarna förbryllade mig också, men jag har inte sett några äldre sadelgjordar på museum. Jag förmodar att det var något som kanske nöttes ut och som byttes med åren?

Den främre sadelgjorden har ett rullspänne för att fästa gjorden i stroppen, men den bakre har ett vanligt spänne, ser ut att vara handsmitt.

Det är intressant att titta på hantverket på den, den är inte alldeles perfekt. Bakom bakre galleriet och framför det främre sitter förmodligen mässingsknappar som har ärgat med åren. Först trodde jag att det var turkoser, så gröna är de, men det är det inte, det är nog som sagt snarare mässing.
Själva kanten på sitsen är dekorerad med mönstrat skinn, som små tassar eller hur jag ska förklara. Påminner om dekorationen på de gamla Bentsadlarna av modellen Ecuyers dekorationer i nerkanten av främre respektive bakre galleriet, om någon har sett dem? Sådant "kantband" är det runt sitsen.

Det vore intressant att få veta så mycket som möjligt om sadeln. Ursprung, ålder, användningsområde, ev pris när sadeln var ny och så vidare. Jag tycker att det är så otroligt häftigt att ens ha hittat en sådan här sadel! :laugh:
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Skitkoolt verkligen!!!
Hoppas den går att bevara för eftervärlden.

Är inte KungTulle haj på gamla grejjer eller är det nåt jag fått om bakfoten?

/T
 
Sv: Vad är detta för sadel?

I dag har jag varit på museum Gustavianum, och där har de en sadel som är väldigt lik din sadel. Den är från 1600-talet och var en gåva från drottning Kristina till ridinstitutionen på Uppsala universitet. Den sadeln är dock lite mer utsirad i stickningen till sitsen, och har kvar all stoppning på gallerierna.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

det är en rätt vanlig äldre sadel, finns dylikt på en del museeum exempelvis det i Ulrika,man har dock inte särsilt mycket information om den,

http://www.edu.linkoping.se/lokalhistoria/Ulrika ITiS/sadel.htm
gissning att denna på länken är gjord under första hälften 1800 talet..
min mor som frivillig arbetar på museet har sett flera liknande sadlar på andra museum. Det var antagligen en hel del lokala sadelmakare som gjorde liknande sadel..
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Var ligger det museet? Jag skulle gärna se sadlar som liknar den som jag har kommit över, för att jämföra med. Jag är otroligt nyfiken på ursprung som sagt! Undrar just hur många sådana här gamla sadlar det finns kvar i Sverige..? Finns det några bra museer att besöka om man är intresserad av ridtygen förr i tiden?

lillsyrran: Tur för mig då, att din dator hängde sig. ;) Näe vars, inte kul när tekniken strular, men visst är jag glad över vinsten. :)
 
Sv: Vad är detta för sadel?

I Uppsala. Men vill du se sadlar är det bättre att åka till Skokloster eller Livrustkammaren. Tyvärr måste man ha specialvisning för att se hästgrejerna på Skokloster och de magasinerade samlingarna på Livrustkammaren. Vi får väl se till att sparka igång Ridkonstens Vänner på allvar igen, och se till att vi får ihop en grupp som kan göra en liten studieresa...
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Ja Ridkonstens Vänner har varit väl inte varit så aktiva ett tag nu, som du säger så kanske man kunde dra ihop en liten grupp ja till studieresa. Jag och sambon är i alla fall två som är intresserade av att studera gamla ridtyg på närmre håll och jag känner till fler som nog skulle vara intresserade. :)

Jag har tittat lite till på sadeln. Den är lite dekorerad på baksidan av bakre galleriet, hur säger man, det ser ut att vara ett punsat (?) mönster. Jag ska fota sadeln lite mer och kan lägga ut bilderna sedan.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Jag var sugen på att köpa den, men då den aldrig skulle kunna passa på min kamel(behöver en betydligt vidare sadel) så budade jag inte.

Jag hade tänkt att renovera och använda:o
 
Sv: Vad är detta för sadel?

:eek:

Jag tycker visserligen att man ska använda sina gamla grejer, använder t ex ett eller annat antikt bett på min häst.

Men den här sadeln är bättre att bevara. Man kan ju köpa en ny likadan för en inte allt för stor peng.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Jag tycker också sadeln ska bevaras. :) Jag kommer inte att rida i den, det är jag säker på. Än så länge inga svar från de jag har sökt kontakt med för åldersbestämning och konservering av sadeln, men jag väntar fortfarande.

Jag har fotat sadeln lite mer, ni kan titta in här: http://www.pixbox.se/pic_show_id24964132.html .

Svea, nu har vi promenerat förbi Gustavianum i helgen. Får vem som helst se samlingarna efter önskemål, vet du? Jag och sambon vill gärna se det mesta som finns att se av bevarade ridtyg från förr. Kanske är det inte alldeles omöjligt att boka in en visning på Skokloster slott och Livrustkammaren..?
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Gustavianum är ett museum, det är bara att gå in och köpa biljett och kolla på sadeln! Den är i samma sal som augsburgska konstskåpet.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Ok, det ska jag lägga på minnet! Vi gick bara förbi som snabbast när det var mörkt, hann bara notera att det var just Gustavianum vi passerade. ;)

Finns det några fler förslag på vart jag kan vända mig för att hitta en historiker kunnig på hästsadlar? Skokloster slott har jag vänt mig till, men deras expert verkar inte vara nåbar på mail, åtminstone inte för tillfället, och något annat kontaktsätt har jag inte fått.
Riksantikvarieämbetet har jag fått tips om, men kan de så mycket om sadlar där..?
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Annellen har återuppstått, och råkade titta in på detta forum.
Och så var det en typisk fråga för mig!

Nephthys har verkligen gjort ett härligt sadelfynd! Roligt också att sadeln ska få hedersplats i ett personligt museum. Trots att det finns en hel del gamla sadlar i privat ägo är det sällan man ser dem. På auktionsfronten är de stendöda som saluobjekt. Folk är inte villiga att betala särskilt mycket. På stadsauktioner kategoriseras sadlar till "militaria" och det är ju lätt att gissa hur många hästhistorieintresseade fruntimmer det är som går på sådana auktioner. Svea undantagen...? ;) Sadlarna hittar med andra ord inte till potentiella kunder.

Jag har läst om och tittat på en hel del gamla sadlar. Nephthys sadel har ett drag som känns mycket ålderdomligt och det är de uddformiga läderdekorationerna bakom "galleriet". Annars är det en klockren 1800-talssadel. Det är den svängda formen på kåporna som pekar på det. Fram till 1700-talets slut var kåporna kantiga. Sedan avslutas framvalvet i - ingenting. På sadlar fram till gustaviansk tid brukade man oftast ha en snygg metallknopp där - som ett lågt horn, eller penisförlängare om man vill.

Sadeln på Gustavianum som Svea nämnde kan omöjligen vara skänkt av drottning Christina. Det är en efterkonstruktion. En sadel från Christinatiden har ett karraktäristiskt utseende som inte stämmer med museets. Jag är rätt säker på att Gustavianums sadel är från 1800-talet, men den tidigare delen, liksom Nephthys sadel.

Något som förenar Nephtyhs sadel med de gamble sadlarne är bommen. Vänd upp och ned på sadeln och beundra det vackra träarbetet! Bommen är troligen överdragen med rått eller ofullständigt garvat skinn samt näver. Allt för att ge styrka och elasticitet. Nävern skyddar bomträeet från inträngande svettfukt.
Ett annat ålderdomligt drag är stigbyglarna. De kan mycket väl vara återanvända gamla, eller för all del från 1800-talet. Modellen ändrades inte så snabbt. Varför ändra på något som fungerade?

Kolla den här länken för att se Skoklosters sadlar!
http://www.lsh.se/skokloster/ridkonst

Beträffande konservering. Jag är museikonservator men åtar mig inte uppdrag från privatpersoner tyvärr. Med sunt förnuft kan man komma en bit på väg ändå.
Sätet är så vitt jag kan se klätt med sämskskinn? Det är troligen original. Mums för råttor och pälsänger men annars ett förvånansvärt hållbart material. Dammsug lätt och borsta med mycket mjuk borste. Tyvärr fungerar inga våtrengöringsmedel och inget fett i världen kan pigga upp gammalt läder. Det har tappat förmågan att absorbera fettet på ett vettigt sätt, och då blir fett bara en ny källa till smuts och mögel. De ärgade mässingsnitarna kan gnidas varligt med ett strävt tyg, men använd inget putsmedel eftersom det skadar lädret.
Läder som är deformetat kan ibland snyggas till om man placerar det i fuktig miljö och därefter formar tillbaka det. Om det får torka under tvång så kan formen bestå. Man kan behöva upprepa behandlingen och ha stort tålamod. Breda band, klädnypor och magneter är bra hjälpmedel! En liten lokal fuktig miljö kan man göra genom att slå in sadeln (på bocken) i plast och ställa en skål med kokhett vatten innanför plasten. Fortsättningsvis är det förvaring på sadelbock under bommullsskynke som gäller.
Skoklostersadlarna sitter på en böjd rundel av metallnät som klätts med vadd och bomullstyg. metallnätet är fastsvetsat på ett fyrkantsrör som i sin tur sitter på en fyrkantig golvplatta av järn. Metallnätsrundeln böjs så att den passar bommens form. Fyrkantsröret görs så högt att stigbyglarna får hänga fritt. Det är för att läderremmarna inte ska torka ihop i en ful krokig form.
En svetskunnig fixar ett sådant stöd ganska billigt.

Lycka till!
 

Liknande trådar

Utrustning Hej! Jag är lite fast i ett träsk med sadlar. Har i dagsläget en sadel från Maxflex som ligger bra på hästen men sätet och kåporna...
2
Svar
27
· Visningar
3 827
Senast: OS90
·
Utrustning Behöver lite åskiter och hjälp. Har ett halvblod som ser ut som en ponny, bokstavligen. Hon är endast 158 hög, har väldigt kort och...
Svar
0
· Visningar
860
Senast: Keeley_
·
Western Nu är det så här att jag studerar till sadelmakare och har tagit hem vår gamla westernsadel för framtida (eventuell, får se om det blir...
Svar
9
· Visningar
2 709
Senast: Pillis___
·
D
Utrustning Jag har ett varmblod på tolv år som är liten (155 cm) och väldigt nätt i typen. Inte särskilt välmusklad nu då det har varit sommarbete...
Svar
5
· Visningar
1 400
Senast: Andorra
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈
  • Uppdateringstråd 30
  • Stillsam sysselsättning?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp