Vad är detta för sadel?

Sv: Vad är detta för sadel?

Ah, där dök proffset upp! Visste väl att du låg och lurade i vassen någonstans! :D

Nu har jag gått och grämt mig hela morgonen av att jag lät mig luras på Gustavianum, trots att magkänslan sa både det ena och det andra när jag var där och tittade (jag saknade t ex just penisförlängaren), och trots att jag av erfarenhet borde veta bättre än att tro på sånt jag läser. Grrr. Dessutom läste jag i veckan att den ridskola som drottning Kristina stöttade låg i Stockholm. Och hon hade ju abdikerat för flera år sedan när ridinstitutionen i Uppsala grundades. Så jag har liksom inte fått ihop det hela. Men nu vet jag att jag inte är galen utan bara lättlurad. Tack!
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Vi är också stolta ägare till en liknande sadel! Den är märkt med "1797" på bakvalvet och är utrustad med byglar och gjord. Den har reparerats åtskilliga gånger under årens lopp och det är fascinerande att se spåren på sadeln efter hästarna och ryttarna som är borta sedan länge...




_____

Länk borttagen, pga annonsliknande sida. mvh IngelaH moderator
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Vad är detta för sadel?

Det var ett mycket utförligt svar, tack så mycket! :bow:

Sadeln är alltså troligen från första hälften av 1800-talet? Intressant att veta. Vet man vad en sådan här sadel kostade på den tiden då den var ny? Var det förhållandevis dyrt att köpa en sadel?

Finns det någon konservator som åtar sig arbete från privatpersoner, vet du det?

Hur pass mycket är bevarat av gamla ridtyg från förr och hur pass mycket har gått förlorat genom åren? Under krigen måste det ha förstörts en hel del sadlar och remtyg?

Sadelns nuvarande penningvärde må inte vara så högt, men det historiska värdet i den väger betydligt tyngre för min del, jag tycker att det är så otroligt häftigt att få se en sådan här gammal sadel från förr. :)
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Åh vad intressant!

Jag älskar den här typen av gamla föremål som man vet att människor använt för länge sen.

Jag undrar ang sadlar om du kan säga något om vem som kan ha använt sadeln, kan man se vilken typ av ryttare som haft den , dvs samhällsklass osv?

Det fanns ju vid de sk dragonregementena "ryttare" dragoner, som var ungefär som soldaterna, anställda av ett rote, det var fattiga pojkar som anställdes, precis som soldaterna och båtmännen, fick egna torp, och en häst, de bodde i torpen så länge de var anställda osv. Det var som soldater och båtsmän osv.
Ett hårt liv där det sägs att de kom väldigt nära hästen som de fick tilldelad, många gånger.


Vad hade de för typ av sadlar? Var det verkligen såna här, jag antar att det var en annan sort? De mer välbärgade hade väl å andra sidan mer utsmyckade gissar jag. Kan inte detaljer skilja mellan inte bara tider utan även klasstillhörighet hos den som ägde sadeln?
 
Sv: Vad är detta för sadel?

I och med att Sverige har varit såpass förskonade från krig och revolutioner så har vi riktigt fina samlingar av gammal hästutrustning. Livrustkammaren har en stor samling högklassig utrustning, bland annat fina praktsadlar och träns som följde med de hästar som Karl XI fick i gåva av Ludvig XIV av Frankrike. Man kan också se Gustaf II Adolfs häst Streiff och hans utrustning. Även Skokloster har en fin samling hästutrustning, det finns ganska mycket om den på nätet http://www.lsh.se/skokloster/ridkonst/main.html

Armémuseum har också en del som har hört till beridna arméförband, och sen finns det allmogeutrustning ute på vissa läns- och friluftsmuseer samt på Nordiska museet (de har dock inget utställt i Stockholm, vet inte om det finns utställt på Julita, annars är det nog i magasin). Sen finns det en hel del mindre vagnsmuseer som har smått och gott, t ex Örbyhus utanför Uppsala.

Nu kan nog Annellen bättre än jag ringa in hur den där sadeln kan ha använts, men om jag får komma med en kvalificerad gissning så är det en skolsadel helt enkelt, alltså en vardagssadel för en hyfsat välbärgad ryttare. Sätet är för känsligt för att använda i fält, sämskskinnet suger åt sig vatten och så blir ryttaren blöt om baken. Det tål inte heller slitage. Det är mer fältmässigt med stadigt läder med blanka sidan ut som man kan fetta in ordentligt. Därför tror jag inte att det är en militärsadel, i alla fall inte för en menig soldat (men jag har inte mitt militära planschverk från 1800-talet här så jag ska inte svära på det). I Anreps ridlära från 1862 kan man för övrigt se en civilklädd gentlemannaryttare i en liknande sadel. Jag tror inte att det är en allmogesadel, för den verkar dels vara gjord av en sadelmakare som vet hur en dressyrsadel ska se ut - sadeln ser väldigt ridbar ut. Och dels har de allmogesadlar jag sett antingen varit mer dekorerade (t ex med dekorsömmar i blommönster och liknande) och dels varit taffligare gjorda.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Ja det låter troligt som du säger ang sadeln!

Tack för tipsen, skokloster passerar jag emellanåt och har ofta tänkt gå in, men man har ju alltid bråttom till något:cool: så det har inte blivit av.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Man måste dock specialboka för att få se hästutrustningen på Skokloster. Det står lite på deras hemsida om det.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Ok, tack, ska kolla det. Man kan ju planera in i förväg kanske, när jag vet att jag ska den vägen.
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Skokloster är väldigt kallt fram till april någonting. Därefter kanske en sadeltitt kan övervägas.

Det skulle lätt gå att skriva en hel bok om historiska sadlar. Men den blir inte skriven för det är så få som så nördigt snöat in påämnet.

Tyvärr är det ont om källor. När sadlarna på Nordiska Museet t.ex. (som är jätteintressanta!) lämnats till samlingarna har väldigt lite information lämnats samtidigt. Mycket lämnas till rena gissningar och då märks det också att i slutet av 1800-talet hade man i Stockholm nästan helt tappat blicken för den klassiska ridkonsten och saknade bland annat terminologi för att besrkiva gamla sadlar och deras användning. Vackra ridsadlar från Dalarna helt skurna i trä kunde till exempel katalogiseras som klövjesadlar. Och det värsta av allt: för typbestämma gamla sadlar använde man två huvudkategorier:
bomsadel respektive bocksadel.
Det som utmärker en bomsadel är att den har en frambom och en bakbom.
Sug på den karamellen! Jag som alltid trott att bomen var den bas som en sadel byggdes upp på. Men nu var bommarna två - tänk!
Och bocksadeln ska vi inte tala om. Bra att ha när man rider på en sadelbock eller?:idea:

Jag ska ta mig tid någon dag och försöka vara lite mer beskrivande kring de tidigmoderna sadlarna. Tyvärr är texterna på Skoklostersidan lite gamla och behöver bearbetas. Kunskapen har växt sedan de skrevs.

Hälsar
Ann
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Det skulle lätt gå att skriva en hel bok om historiska sadlar. Men den blir inte skriven för det är så få som så nördigt snöat in påämnet.

Det verkar finnas en viss person som har snöat in tillräckligt? Du! ;) Det skulle nog göra många glada om denna bok skrivs.:bow:
 
Sv: Vad är detta för sadel?

Intressant:idea: Ja någon borde nog skriva en bok!

Jo jag förstår att det är kallt så här års, tänkte på det i somras men det blev inte av.
 

Liknande trådar

Utrustning Hej! Jag är lite fast i ett träsk med sadlar. Har i dagsläget en sadel från Maxflex som ligger bra på hästen men sätet och kåporna...
2
Svar
27
· Visningar
3 827
Senast: OS90
·
Utrustning Behöver lite åskiter och hjälp. Har ett halvblod som ser ut som en ponny, bokstavligen. Hon är endast 158 hög, har väldigt kort och...
Svar
0
· Visningar
860
Senast: Keeley_
·
Western Nu är det så här att jag studerar till sadelmakare och har tagit hem vår gamla westernsadel för framtida (eventuell, får se om det blir...
Svar
9
· Visningar
2 709
Senast: Pillis___
·
D
Utrustning Jag har ett varmblod på tolv år som är liten (155 cm) och väldigt nätt i typen. Inte särskilt välmusklad nu då det har varit sommarbete...
Svar
5
· Visningar
1 400
Senast: Andorra
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈
  • Uppdateringstråd 30
  • Stillsam sysselsättning?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp