Vi/jag utbildar våra unghästar (födda på gården), alltså från föl till tre-fyraåring, genom att ha korta perioder t.ex. tre- max fyra dagar med relativt intensiv träning, alltså flertalet korta pass varje dag ( 4-5 ggr varje dag, på 5-10 minuter för de yngsta, kanske 20-25 minuter för de äldre), följt av 2-4 veckor av flockliv på lösdrift, där det enda som händer är lite borstning ungefär.
Unghästar "absorberar" träning medan de vilar. Moment där de visade osäkerhet i/inte förstod fullt ut, senaste träningsvändan, fungerar oftast utmärkt när nästa period av träning börjar.
Vi backar alltid tillbaka och kör första-andra passet under en ny träningsperiod som en kort repetition av basics:
Vi utbildar trygga körhästar - alltså är basics att ha fungerande kommunikation mellan häst och människa när man blir ledd på marken, respektive att bli tömkörd med ledare. När tömkörningen är helt befäst (efter ett år ungefär), så är basics fungerande tömkörning utan ledare.
Markarbete i form av att leda hästen på ett strukturerat sätt, och tömkörning är också mycket bra att jobba med för unga hästar som ska bli ridhästar. Det icke belastande träning, som förbereder hästen för uppsuttet arbete i framtiden.
Observera dock - jag pratar om föl till tre-fyraåring, man kan lägga upp träningen på annat sätt ju äldre, "mognare" hästen blir, för egentligen behöver vi ju se både fem och sexåringar (kanske något år till) som unghästar/hästar under utveckling.
Vill man skapa en stabil hästindivid, så lönar det sig att jobba långsamt och tröska igenom momenten så att det hästen ska kunna av grundutbildning, verkligen sitter "inne" i hästen som djupinlärt.