Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Fast min unghingst leker större delen av dygnet i sin hage med sina kompisar så han får definitivt inte någon brist på lek. Han är ju som sagt bara barnet och att inte låta honom få vara det skulle i mina ögon vara helt fel.

När han kom till mig va han 8 månader , helt ohanterad och aldrig verkad. Jag fick ta tag i hovhantering och benlyft på momangen av den anledningen att jag vill att hovslagare ska ta sig an honom.

Han är som sagt en ardenner och dom är i sig väldigt tunga att både sko och verka just därför är det a och o att han är vähanterad när det gäller just den biten.

Annars skulle man få riskera att inte få tag i en hovslagare. Utan hovslagare = ingen hovvård.
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Jag tror inte det gör stor skillnad. Det finns forskning som vi läste när jag läste Djurens beteende på universitetet och där kom de fram till att ett föl som tränats när den var liten hade inget försprång i träning mot en mer "normal" hanterat föl när båda blev lite äldre.

På de anläggningar jag jobbat har de aldrig jobbats med föl, vissa har varit normalt hanterade när de varit 3 medan vissa har varit ohanterade. Inga problem. De ohanterade har lärt sig alla rutiner på mindre än en vecka.

Jag blir lite rädd att människor "måste" hantera de små hela tiden för att man tror att det ska bli lättare när de är stora.

Håller med dig! Har inte 'pluggat häst' men har praktisk erfarenhet av unghästar (min mor (som är uppfödare) säger precis samma sak), att det inte gör någon skillnad. Våra föl brukar vara ohanterade de första månaderna, då dom går ute på betet med sina mammor, så dom brukar bara bli hälsade på. Men dom brukar vara väl så snälla som dom fölen som kommer till oss (för att gå med på fölbetet ex.) som redan går i koppel när dom kommer dit (ett par veckor gamla).

Klart det blir ju större omställning för en häst som gått 'vilt' tills den är 3, kan ta något mer tid, men skillnaden mellan en som är 'normalt' hanterad när den ska ridas in jämfört med en som har tränats mkt, brukar inte finnas. Förstår alltså inte vitsen med att tömköra en så liten häst. En åring är ju bara ett litet barn och kan inte 'läsa och skriva' än men ska räkna 'multiplikationstabellen'?
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

.. hur vänjer du den vid bettet? och ungefär hur gammal är den när du börjar med träns/bett?
Genom att tränsa dem :). Fast först låter jag dem nosa och provbita själva. Sedan lurar jag på dem tränset i boxen, och efter ett par gånger får de även ha träns på sig över grimman när de går på promenad (jag leder fortfarande i grimman). Fördelen med promenader är att de får annat att tänka på än ifall bettet är äckligt och går att spotta ut. Kan tillägga att jag börjar med ett mjukt plastbett, inte ett kallt, hårt i metall.

Åldern beror som sagt innan på individen, men det brukar bli vintern de fyller ett. Nuvarande fröken hade dock bett i munnen redan när hon var ett par månader. Hon tyckte det var så oerhört kul att försöka sno hovkrats och borstar att tugga på så jag tog med plastbettet som tuggleksak när jag pysslade henne, och lät henne stoppa det i munnen bäst hon själv ville. Mindre dramatisk invänjning får man leta efter :D.
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Brukar du låta en veterinär kolla igenom munnen först innan du sätter in bett? Jag är bara nyfiken:)
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Brukar du låta en veterinär kolla igenom munnen först innan du sätter in bett? Jag är bara nyfiken:)

Det här är en sak jag funderar på också. Nu är min valack 1,5 år och han ska (ev) visas lite på skoj på rasutställning nu i maj. Han förväntas då ledas och hanteras i träns. Med bett förutsätter jag.
I vanliga fall kommer bett in låååångt efter att jag börjat rida hästen, och då har man också kollat att där inte finns vargtänder osv som kan störa.
Men hur gör man nu? Kan han redan ha vargtänder när han är så liten? Isf måste han ju kollas innan vi stoppar in ett bett.

Usch, fattar inte varför jag ska behöva ha bett :( en unghäst som är "nyvan" vid bett lär ju ändå vara säkrast att hantera i grimma/kapson/sidepull eller liknande. Ffa det den är van vid från hemma...
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

jag känner också lite så.. här hemma när vi umgås och leker så har jag ett indianhackamore..:)

känner också stor press inför detta med riksutsällningar/premieringar att dom förutsätter att dom ska vara bettvana och dessutom hyfsat bekväma med bettet..
Känns som att vargtänderna kan komma lite närsomhellst.

Men jag antar att det är av säkerhetskäl som dom vill att det ska va träns?
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Visst förstår jag det, så hade jag min också, aldrig verkad förrän hon kom till mig, me det tog mig 4-5 gånger att lyfta hovarna och hon fattade. Man behöver inte hålla på att trycka ner information, hästar kanske inte är världens smartaste djur men inte de dummaste heller.

Det är intressant att välkända och erfarna uppfödare låter sina hästar vara medan nybörjare överhanterar sina djur och väljer att inte lyssna på de erfarna. Jag har tidigare jobbat med unghästar men inte haft en egen, därför ser jag mig som nybörjare och lyssnar på de erfarna.

Att lyfta hovar har inget med tömkörning att göra, många erfarna berättar ju i olika böcker och när man pratar med dem hur många hästar som går sönder i tidig ålder pga att människan håller på för mycket. Varför tror du travare inte håller? Och då mognar de snabbare än andra raser.


Men jag förstår inte varför du vill tömköra ett barn, spec inte ett kallblod som rids in mycket senare än andra pga att de växer och mognar långsamt.

Läs gärna bra unghästböcker! Alla vill ha en bra hanterad häst, i värsta fall kan du få en överhanterad häst som vill sitta i ditt knä, det vill du nog inte om han väger ett ton :D
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Nu svarar jag några stycken samtidigt, angående träning av föl/åringar.

För det första vill jag skilja på grundhantering och träning. Med grundhantering menar jag att hästen ska kunna ledas, lyfta på hovarna, tåla beröring på hela kroppen och helst kunna stå bunden. Det tycker jag alla hästar ska kunna, med undantag för de allra yngsta. En tvåmånaders fölunge hos oss går att borsta, lyfta hovar och leda i grimma (så länge mamma går med). Det är inget som tragglas in, men nån gång då och då tar man med grimmorna till betet och går en kort sväng för att se så det funkar (visiterar hela hästen inkl. hovar gör man naturligtvis dagligen). Folk som tycker att "det lär de sig ändå när man har ute hovslagare/veterinär" kan jag inte med. Visst kan man övermanna en några månader gammal fölis så att den går att verka/vaccinera/what ever, men hur blir upplevelsen? Nästa gång hovslagaren dyker upp står hästen lungt och avslappant? Och är det inte lättare för veterinären att undersöka ett sår på en häst som är van vid beröring? Förfarandet är inte sjysst varesig mot hästen eller mot den som ska hantera den.

Sedan kommer vi till mer regelrätt träning/utbildning. Alltså det som går utöver grundhanteringen, tex löshoppning, tömkörning, vänja vid gjordar, benskydd osv... Här ser jag inga absoluta rätt eller fel, så länge man tar hänsyn till vad hästen klarar av, fysiskt såväl som psykiskt. Om hästen vid 10 månaders ålder är mogen nog att börja tömköra, så är det lika rätt att lära den det nu som om ett år, tio minuter skritt då och då lär knappast påverka den framtida hållbarheten i någon riktning. Hästen tycker det är kul, jag tycker det är kul, och nån gång ska det läras in, så varför vänta. Samtidigt har jag full förståelse för de med många unghästar som av praktiska skäl väntar och följer sitt schema för den årskullen, det är precis lika rätt så länge grundhanteringen sitter. Någon jämförde med att lära en femåring multiplikation, och det kan väl vara en fullt användbar liknelse. Vissa femåringar kan ha svårt att fatta, och med dem bör man vänta, men de med mattebegåvning har inga problem. (Möjligtvis att de upplever lågstadiematten som om möjligt ännu tråkigare, men då får man väl låta dem börja med ekvationslösning på lågstadiet så de håller sig sysselsatta.)

Om man tittar på forskningsresultat så finns det visst mycket att lära, men man ska kanske fundera över vad det är som testats. Ett vanligt upplägg är ungefär att fölen leds i grimma fem gånger när de är en vecka gamla, och sedan får gå ohanterade tills de testas vid sju månaders ålder, och då är de precis lika svåra att leda som de ohanterade fölen i kontrollgruppen :grin:. Hur de hade varit om man lett dem i grimma en gång i veckan hela uppväxten testas inte, för det experimentet är svårare att genomföra vetenskapligt. Det finns många rapporter på att sk. inprint training (miljöträning av nyfödda) inte funkar, men så vitt jag vet inga om huruvida den optimala åldern att börja tömköra är 6, 12, 18 eller 24 månader. Den artikel jag fått mest i utbyte av är den som visade att föl där en människa vistats i boxen, men fölet själv fått söka kontakt, får bättre förtroende för människor än ohanterade föl, medan föl som blivit fasthållna och "tvångsklappade" får sämre.

Nu blev det här fruktansvärt långt, och jag har ändå inte sagt hälften av det jag tänkte...
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Det är intressant att välkända och erfarna uppfödare låter sina hästar vara.
Det är nog mycket av praktiska/ekonomiska skäl. "Proffesionella" uppfödare med många hästar har inte tid för sina föl/åringar på samma sätt som hobbyhästägaren, utan allt måste ske rationellt.

Många erfarna berättar ju i olika böcker och när man pratar med dem hur många hästar som går sönder i tidig ålder pga att människan håller på för mycket. Varför tror du travare inte håller? Och då mognar de snabbare än andra raser.
Om hästarna går sönder i tidig ålder beror det nog snarare på att man tar dem för hårt när man väl börjar rida dem, och det torde bli ännu värre om de bara gått i hagen hela livet och aldrig ens promenerats på en grusväg? Att travare inte håller tror jag beror på a) att travlopp faktiskt innebär en enorm påfrestning, oavsett hästens ålder och b) att det inte finns någon ekonomi i travare som inte vinner, varför man låter även de svagare gå för fullt så får det bära eller brista. För att återkoppla till forskningen så finns det studier på hur skelettet på tvååriga galopphästar stärks av träningen.

Men jag förstår inte varför du vill tömköra ett barn.
Barndomen är en tid för lek och lärande. I mitt fall kommer hästen springande i hagen och sticker själv nosen i grimman, vilket känns som ett säkert tecken på att kraven inte är för höga. Sist hon gick som handhäst gick hon fint hela vägen tills vi skulle svänga in på vår uppfartsväg igen, då sa hon tydligt ifrån att gå hem det ville hon inte :D.

Alla vill ha en bra hanterad häst, i värsta fall kan du få en överhanterad häst som vill sitta i ditt knä.
I värsta fall kan man få en felhanterad häst som vill sitta i knäet. I bästa fall får du istället en väluppfostrad åring som du knappt behöver sträcka grimskaftet för att få henne att skritta exemplariskt brevid dig trots att kroppen spritter av vårkänslor. Det är inte mängden hantering utan kvaliten som avgör resultatet, som du själv konstaterade:

Man behöver inte hålla på att trycka ner information, hästar kanske inte är världens smartaste djur men inte de dummaste heller.
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Nej de rutinerade låter inte sina bara gå pga tidsbrist utan pga att de av erfarenhet vet att hästarna blir bättre att hantera om man gör det.
Det är mkt enklare att rida in en unghäst som har fått gå ifred i en lösdrift och bara fått göra basic hantering än att rida in en som hanterats mkt eller tom jobbats som ung. Det slår aldrig fel det är alltid så, de som är uppväxta med lekkamrater och uppfostrare i lösdrift är så enkla med allting sedan, de har en respekt för människan som ingen som hanterats mkt har, denna respekt är det som gör det väldigt enkelt att jobba med dem.
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

I mitt fall ang hov/ben lyft så har det vart en del eltande. en kvart om dagen har vi kört. En ardenner blir tung ganska fort ,säsrkilt hovarna.

jag anser mig dock inte vara någon nybörjare på just unghäst. Har hjälpt till med flertalet unghästar. Min första häst var också unghäst när jag fick honom så jag anser mig ha en erfarenhet som jag tror på och som fungerar väldigt bra.

Jag vet också den metoden "låta unghästen vara" den fungerar säkert också, men är ingen metod som tilltalar mig såpass mycket så att jag valt att använda den.

Det finns ju inte bara en metod som fungerar att träna unghäst på, därför tror jag att man ska acceptera att hästmänniskor gör olika och för den sakens skull betyder ju inte det att det är dåligt.

Travsporten ska du nog inte be mig om en åsikt om då jag inte alls är imponerad utav den sortens sport. För mig är travsporten ett nöje för människor som vill tjäna kosing och det är en sjuk påfrestelse för hästens kropp.




I knät sätter han sig definitivt inte;)
 
Senast ändrad:
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Jag var faktiskt hos veterinär tandläkare igår och dom sa att sålänge inga vargtänder kommit upp så är det okej med ett rakt syntet/gummibett varvat med ett vanligt rakt bett. Tyckte ja skulle vänta i något år med en ny undersökning. (om dom inte dyker upp tidigare)

Han sa även att man kan ha en liten läderrem löst spänd från bettringarna som går under hakan för att hindra att dom lyfter upp bettet för högt. Ska testa detta:)
 
Sv: Unghästträning- goda tips vid handhästridning?

Jag har grimma och grimskaft på unghästen/ fölet och binder i dragringen på lokselen.
 

Liknande trådar

Träning Ska försöka ge en kort bakgrund till mitt problem. Mitt sto är 1,5 år gammalt. Jag köpte henne feb 2006, då hon var ca ett halvår...
Svar
15
· Visningar
2 290
Senast: zeus
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp