Sv: TS på hösliage m.m m.m
Jag har saxat följande från
http://www.e-interman.com/botulism.html (jag tog mig friheten att ta bort det jag ansåg som mindre intressant, gå gärna in och titta på ursprungsdokumentet).
….
Clostridum botulinum är en anaerob sporbildande bakterie som alstrar ett exotoxin som är det giftigaste ämne man känner till. Denna mycket vanliga bakterie som framförallt påträffas i jord är inte sjukdomsalstrande i sig, utan det är toxinet som orsakar sjukdom.
Bakterien kräver ett pH över 4,5. Sporerna är mycket motståndskraftiga mot hetta och kan överleva kokning upp till 22 timmar. Sporernas resistens visar sig inte bara mot värme utan även mot uttorkning. Dessa finns alltså fortfarande kvar efter torkning av ett födoämne – men inte den anaeroba miljö som krävs för toxinbildning.
Redan bråkdelar av 1 mg av toxinet är dödande. Botulism är den av toxinet orsakade akuta förgiftning som uppstår. Toxinet är relativt motståndskraftigt mot upphettning och kokning upp till 10 minuter krävs för att förstöra det. Däremot förstörs det inte av matsmältningsenzymer. Flera huvudtyper har urskiljts, där typerna A, B och E är farliga för människan, medan tex C och D har anknytning till höns respektive boskap. Toxinet ger sig förrädiskt nog inte till känna genom dålig lukt, dålig smak eller jäsning hos det födoämne som innehåller toxin. Typ A har svarat för de allvarligaste och farligaste sjukdomsfallen hos människan.
Epidemiologi
Botulism drabbar inte bara människa utan även djur såsom häst, får, svin, hund, mink, höns och änder. Man har antagit att fiskar infekteras genom att sporer på land med regnvatten sköljs ut i sjöar och hav där de sedan förblir livskraftiga i bottenslammet. Sporerna förekommer i såväl salt- som sötvatten. I Norden har de framförallt påträffats i södra delen av Östersjön, Öresund, Kattegatt och Nordsjöns östligaste delar. Hos i synnerhet sillen utvecklas bottenslammets sporer till bakterier. Grunda igenvuxna vattendrag ger pga växtligheten en syrefattig miljö där Clostridium botulinum typ C, frodas. Sjukdomen är vanligare hos gräsätare än hos människan. Hästar kan få botulism av att äta ruttnande hö där toxin har hunnit utvecklas och samma är förhållandet med boskap.
Klinik
Inkubationstiden varierar med toxintyp, i allmänhet från några timmar upp till några dygn. Symptom är först allmänt illamående, yrsel och förstoppning. Därnäst följer synrubbningar, talsvårigheter, kvävningsanfall och fortskridande förlamning. Döden följer ofta inom tre till sex dygn. Medvetandet förblir hela tiden klart.
Komplikationer
Inga speciella komplikationer förekommer vid denna i sig livshotande sjukdom.
Prognos och terapi
Dödligheten i obehandlade fall uppgår i genomsnitt till 2/3 av antalet insjuknade. Symptom och prognos är relaterade till mängd toxin i relation till kroppsvikt. Vid förgiftning med toxin A är dödligheten 75% och vid toxin B till 20%. Botulism som tidigare ej har kunnat behandlas, behandlas i dag med antitoxin och respiratorvård på intensivvårdsavdelning. Trots detta förblir dödligheten kring 15%. Konvalescensen är lång och kan uppgå till år.
Kommentarer
När det gäller botulism är det viktigt att skilja mellan bakterien och det toxin som den producerar. Sporerna är vanligt förekommande i naturen – i jord, vatten och i mag-tarmkanalen hos olika djur, sannolikt ofta även hos människan. Det fordras däremot speciella förhållanden för att toxin ska bildas.