Sv: TS i hö????
Hö: gräs konserverat genom att man torkat det. Minst 84 % ts (finns i sällsynta fall högre ts angivet på analysrapporterna)
Hösilage: gräs konserverat genom lufttät lagring. Man har helt enkelt plastat in balarna. Brukar ligga på 60-80 % ts.
Ensilage: gräs konserverat genom lufttät lagring och ph-säkning som sker i balen efter att man plastat den (väldigt förenklat uttryckt). I dessa balar kan man även använda "konserveringsmedel" t ex Kofacil Ultra. Ts-halt ->60 %.
Observera att ordet hösilage är en konstruktion som tillkommit för att förenkla för hästägare. Hösilage är egentligen bara ett torrare ensilage.
Jag köper enbart skulltorkat hö, det är nästintill omöjligt att få det tillräckligt torrt ute på fältet. Om producenten dessutom låter fläkten stå på under vintern - guld! Höet ska lukta fräscht (färg spelar mindre roll för mig). Analys tar jag gärna, men gör alltid en egen kontrollanalys om jag kommer till köp.
Köper inte in hö-/ensilage då vi producerar själva, men en bra kund ser alltid till att förhöra sig om hur vi lagrar balarna, hur många lager plast det är på balarna, när det är slaget & plastat. Analysen får de alltid (vissa vill dock bara höra att det ÄR analyserat, de struntar i siffrorna - som analysen i sig är en kvalitetsstämpel!). Har de riktigt ordning hör de sig också för om reklamationsgång, betalnings- och leveransvillkor (de får i o f s en broschyr med alla dessa fakta och tips på lagring etc).
Hoppas det är till någon hjälp...