Sv: ts-halt på ensilage för att minska botulismrisk?
Hästar kan drabbas av Clostridium botulinum på flera sätt. Det vanligaste är kontaminerat foder eller att toxinet bildats i fodret. Detta orsakas av att djurkadaver ligger o ruttnar i fodret eller så råkar man någonstans i skördekedjan få in jord i fodret, vilket är den vanligaste orsaken. För att hålla riskerna nere så mycket som möjligt gäller det att vara mycket nogrann vid slåtter, vändning/luftning av strängen samt vid pressning så att man inte kör in jord i materialet. Om man förtorkar ensilaget ner till 50% eller mer så MINSKAS risken för att bakterien ska utvecklas (Jones,1996). Detta förutsätter ju att fermentationen har varit korrekt och att man inte har slarvat någonstans i kedjan. Har man ingen möjlighet att förtorka så långt som till 50% pga väderlek så är tillsatsmedel en lösning. Det har visat sig ha effekt på tillväxten av klostridier i balar (Slottner,1999).