Nu har du ju redan 'klarat av' det, men tråden kanske intresserar fler, så här är en snabböversikt (All avlivning räknar jag som trotjänaravlivning, trotjänaravlivning är bara ett ord för att kalla det någt lite snällare).
Lite olika alternativ:
Man tar bort hästen hemma med bultpistol. Då ringer man Svensk Lantbrukstjänst (eller någon av deras samarbetspartners), veterinären eller djurambulansen om sådan finns och utför trotjänaravlivning.
Man väljer en plats och hästen tas dit. Sedan sätts bultpistolen (Som ser ut som ett rör) mot pannan, och när det är dags trycker den som håller i den in en knapp. Ett stift slår då ut (och åker in igen blixtsnabbt) ur änden på bulten och går in i huvudet på hästen och slår ögonblickligen ut vitala delar av ghjärnan. Det går på bråkdelen av en sekund och hästen faller handlöst till marken. Man ska vara medveten om lite saker, dels att det inte är direkt lugnt och stilla när ett så stort djur som en häst faller handlöst, och dels att hästar dör med ÖPPNA ögon, och att de drar upp läpparna över tänderna. Dessutom är det mycket vanligt att de tömmer tarmen (fiser/bajsar) och krampar, dvs mer eller mindre sprattlar med benen, 'galopperar' med benen, rycker etc. Hur lång tid de krampar är olika, de kan göra det bara några sekunder och det kan vara fråga om ett par minuter. Hästen är dock HJÄRNDÖD i detta läge och 'borta'. De kan behålla pulsen ganska länge med.
Enligt lag ska man inom 60 sekunder avbloda en bultad häst, men detta brukar inte hållas så strikt på utan man får tid att ta farväl en sista gång. Grimman tas av. I det här läget är det rätt oblodigt, det rinner mer eller mindre blod ur såret i pannan men inte mer.
Sedan ska hästägaren lämna platsen, för nu bör man inte titta på längre. Nu ska nämligen hästen avblodas, och det är det som är den egentliga avlivningen. Bulten bedövar (gör dem hjärndöd), avblodningen avlivar dem. Man kan avbloda på lite olika sett men det vanligaste är att skära av stora halspulsådern. Hästen känenr givetvis inte detta eller är medveten av det. Det är ganska mycket blod i en häst, och det ser ganska otäckt ut så gå innan detta är mitt tips (som aldrig förmått se en häst avblodats men jag har sett kor avblodas och det räcker).
När hästen avblodats är den död soms agt, men 'borta' är den redan efter bulten.
Om man har veterinär ute men ändå vill bulta kan vet först bulta och sen ge avlivningsvätska/en överdos sömnmedel. Då kontrollerar vet att hjärtat slutat slå och man kan slippa avblodningen.
Om kroppen skall till destruktion ska den nu transporteras iväg. Är det djurambulansen eller Svensk Lantbrukstjänst som gör det så har de bilen med sig redan, och med hjälp av en kran och en vinsch så lyfts kroppen upp och släpps ner i en container (SLS) eller vinschas (dras) in i t ex djurambulansen. Detta bör man HELLER inte titta på.
Det är förresten inte ovanligt att de drar av skorna på en skodd häst i detta läge, de vill nämligen inte ha skor på hästarna som kommer till destruktion.
När hästen lastats så transporteras den till uppsamlingsplats ( t ex djursjukhus) om det är djurambulansen (djurambulansen kan även köra till slakteriet, dvs köttet tas tillvara. För att köttet ska tas tillvara måste hästen vara fri från karens och ha avblodats med bult), och är det Lantbrukstjänst så hamnar den i containern, som när den är 'full' förseglas och sen körs ner till Stenstorp och Convex anläggning där. (Om hästen hamnar på djursjukhuset hämtar Svensk Lantbrukstjänst där med sedemera). Sedan destrueras hästen vilket i Sverige idag i klartext innebär att den bränns.
Om man tagit ut veternär för att avliva måste man ringa Lantbrukstjänst med så de kommer och hämtar kroppen. Har man tur kan de göra det omgående efter hästen är avlivad, har man otur får man ha kroppen liggande ett par dagar. Men om man planerar i tid brukar det gå att lösa med bara ett par timmars väntan.
Det andra alternativet är att ta bort med spruta hemma. Då ringer man veterinären för avlivningen och Lantbrukstjänst för borttransporteringen av kroppen. Hästen får en permanentkanyl fastsydd, ibland får den lugnande innan ibland inte, det beror på häst och veterinär. Sen leds hästen till platsen man vill den ska avlivas på, och så injiceras avlivningsvätskan. Med det nya licenspreparatet faller de lika fort som med bult, däremot har jag inte hört om några kramper/ryckningar av detta? (Kan kanske förekomma, jag vet inte?). Veterinären kontrollerar sedan att hästens hjärta slutat slå och då är de död. Detta är alltså HELT oblodigt.
Om man vill begrava hästen hemma skaffar man tillstånd för detta innan, och sen när det ska avlivas så väljer man metod, och endera tar man hästen till gravplatsen och avlivar där, eller i närheten och ber någon med traktor köra kroppen till graven (hur man gör detta är lite olika, endera lyfter du på pallgafflar, eller så slår du kedjor om och lyfter hästen hängande. Men de detaljerna kan man överlåta åt den som ska ordna det och man bör återigen helst inte se detta).
Ett annat alternativ är att ta bort hästen på djursjukhus/klinik. Då avlivas den med spruta, och man lämnar kroppen på kliniken. Därifrån hämtas den sedan av Svensk Lantbrukstjänst och förs till destruktion enligt ovan.
Sen kan man ta bort på slakteri med, de flesta räknar inte det till trotjänaravlivning, men det finns slakterier som erbjuder trotjänaravlivning: men återigen,d et är bara ett snällare ord. De flesta slakterier som tar hästar har dock bemödat sig för att göra det så 'lugnt' som möjligt, och de tar hästar det första det gör på morgonen, när det är renspolat från blod och 'lugnt' runtomkring.
Hästen tas då bort med bult på slakteriet, och köttet tas tillvara för konsumtion.
Man får avliva med vissa typer av vapen istället för med bult, det lilla gårdsslakteriet där jag tog bort gammelstoet använder kulvapen t ex. Men vanligast är bult.
Kostnaderna skiljer sig en hel del och där bör man ringa runt, men räkna med mellan 2500 kr ungefär och uppåt.