Så underbara skördetider det är nu.
Gul- och rödbetor, mangold och bondbönor, skärbönor och lök och vitlök, broccoli och spets- och grön- och svartkål. Vax- och purpurbönor runt hörnet. Rotsellerin och purjolöken är ännu på tillväxt liksom ett par rader morötter.
I kväll ska de sista sådderna för året ner som andra skörd på lediga platser: spenat, sallat, rädisor, dill och persilja, pak choi och någon mer sen bladkålsväxt. Har chansat på en sen sådd av sockerärtor och mer röd- och polkabetor också.
Saknar bara de där förbaskade kronärtskockorna som borde varit bra på gång nu. Men skam den som ger sig, nästa år ska jag på det igen.
Och mognande björnbär och dignande äppel- och gråpäronträd. De här dagarna och veckorna är verkligen utdelningen för pysslet i början på året, även om det tar lite tid att ta tillvara på skörden också. Till och med de röda vinbären - som är vackra, men som jag brukar ha svårt att göra något vettigt av - har blivit till en förvånansvärt brukbar sylt. Gelé konsumerar jag inte mycket och då helst rönnbärs-, så det användningsområdet går bort. Och till saft räcker det gott och väl med flädern.
Men vinbärssylt som smaksättning av naturell yoghurt med müsli, där hittade jag hem riktigt. Håller på och äter mig igenom en omgång med blandade svarta och röda och det blev hur bra som helst. Vinbären och yoghurten gifter liksom ihop sig väldigt trevligt, tycker jag.