Sv: Töltar bättre uppför?
Här kan en lite slack nedförsbacke vara behjälplig, men då krävs av ryttaren att denne ser till så att tempot håller sig lågt då hästen bakben liksom skjuts på lite pga nedförslutet. Ett litet sätt att öka energin i bakbenen, jag nyttjar denna möjlighet även med taktrena hästar då denna övning även blir stärkande för dessa genom att de måste hålla i sina bakben också.
Tack för resonemang. Att nerförsbackar styrektränar är ju välkänt... under förutsättning att man rider hästen rätt, förstås.
Det är alltid intressant att höra hur folk resonerar.
Själv har jag just "hittat på" att mycket passtaktighet sitter i bristande lösgjordhet.
Vi kan ta min Barmi som exempel.
Jag köpte honom som oinriden femåring (inte insutten utan bara gått fritt i stor hage).
När jag började rida honom, hade han skritt-grisepass-tölt-passtaktig tölt-pass möjligen med inslag av korsgalopp.
Ingen värst kul gångartskonstellation.
Jag har ridit honom mycket lösgörande i skritt och tölt. Mycket öppna, olika grader av sidvärtsrörelser där jag gradvis pressat fram mer och mer separation mellan bakbenen (från lätt skänkelvikning till side-pass).
Resultatet har blivit en häst helt utan grisepass - den försvann fort även om tölten kunde bli passtaktig i början av ett ridpass.
Han kan bli lite passtaktig i tölten när jag länger ut honom, men ändå skaplig.
Han tar numera trav direkt från skritt utan mellanliggande tölt, eller han kan gå ner från galopp direkt i trav eller han går till trav från tölt.
Jag har nu en fungerande fyrgångare (låt vara att högergaloppen är dålig och gärna blir i kors) som enligt tränare är klar för lätt fyrgångsklass, färdig för T2 och någon av de lite lättare töltgrenarna. Han har inte så fin ökad tölt och orkar inte så samlat att han skulle klara en öppen töltklass.
Traven är stadig och taktren, går att variera formen lite, går att samla lite, går att försiktigt skänkelvika (men då får jag vara väldigt försiktig). Klarar tolvmetersvolter i paddock i trav, klarar åttavolter på ca 15 meter inklusive omställningarna utan att tappa den trevliga diagonala tvåtakten.
Det har tagit 1½ år av lösgörande ridning för att uppnå detta. Det tog honom ett drygt års ridning innan han hittade trav på riktigt, men jag kan ju tycka att det är rätt OK med tanke på gångartskombinationen när vi började, och med tanke på att han då också var smällfet.
Min bakgrund är huvudsakligen western och en del dressyr, och så lite islandshästridning då och då men jag har ingen "läromästare" bland islandshästarna. Dock har jag uppenbarligen en ganska bra instruktör.
Barmi har gått för instruktör fem gånger tror jag under den här tiden.
Jo, det är nog en rätt bra häst jag har - ingen riktig tävlingshäst men samarbetsvillig som få och faktiskt inte så svårt för sig när han väl lyckats lossna i ryggen.