Vitello tonnato är en av mina sommarfavoriter. Kall, tunt skuren kalvstek med tonfisksås. Till det gärna kall potatis och kalla kokta grönsaker, t ex haricot vert (kan blandas med potatisen till en sallad). En typisk middag/lunch i Italien
. Själv byter jag gärna ut kalven mot kall, kokt rimmad kyckling, såg att du inte äter kyckling, men tips till andra. En annan sommarfavorit varma dagar är gazpacho. Finns flera recept, med eller utan brödbas. Med bröd till blir man mätt och får i sig vätska.
Stek på styckningsdelar med tät struktur, t ex rullen, är utmärkt att skiva tunt och äta kallt med t ex potatissallad. Pickles eller andra inlagda grönsaker passar bra till.
Potatissallad med vinägrett passar bättre än majo/creme fraiche på sommaren. Den är inte lika känslig för om den inte är kylskåpskall (enligt mig är det alltid godast).
Tabbouleh är ett alternativ till potatissallad som kan ätas med olika tillbehör.