Och nästa fråga, ingen reaktion alls när hovslagaren var och klämde med visitertången. Är det vanligt?
Det är inte ovanligt iallafall. Det beror helt på hur hovslagaren klämmer, hur illa det är och på hur hästen är. Vissa visar direkt medans andra mörkar.
Självklart är det så. Fick ner henne ganska mycket i vikt i höstas, men tyvärr har halkan gjort att hon inte kunnat motioneras på ridbanan, då hon inte går att rida ut på och lämna den andra hästen själv har hon ökat i vikt igen. Väl medveten om att det är ingen annans fel än mitt.
Nästa fråga, hur nära kan man sko om? Hon är inbokad nästa helg, men bör man vänta längre?
Det är ett aber med lättfödda hästar. Man får räkna på varenda Mj de får i sig och inte överutfodra varken för kyla eller för arbete. Det är inte helt enkelt att hålla dem i lagom hull om de inte kan arbetas heller men det absolut viktigaste är fodret. Man får ge absoluta minimum Ts om det behövs (1 kg Ts/100 kg kroppsvikt och då räknar man på vad hästen ska väga, inte vad den väger) så att hästen inte får i sig mer än hen gör av med och ge sly att tugga på för att tillfredsställa tuggbehovet och för att hålla magen i gång.
Om hästen ska gå på bete är det jätteviktigt att det är ett bete som är anpassat för hästen. Man får använda betesreducerare hela tiden på betet och helst ta bort hästen helt från betet endel av dygnet så att hästen aldrig blir överviktig. Forskning har visat att hästar som går på bete och viss tid har betesreducerare kan få i sig lika mycket på några timmar utan betesreducerare som de annars hade ätit på ett dygn så det hjälper inte att bara ha betesreducerare på viss tid på betet utan man får ta hästen ifrån betet när betesreduceraren tas av. Ju fler gånger hästen får bli överviktig desto större är risken för fång. Var hästen överviktig förra sommaren ökar risken för fång nästa sommar.
Hon kan skos när hon är smärtfri. Om det går nästa helg är ju omöjligt att säga i dagsläget. Det är också viktigt att tån hålls kort för en lång tå ger brytningar i lamellranden.