Sv: Tävla dressyr med surt sto som kickar vid fattning!
Nu kommer jag gå emot de flesta andra tipsen och föreslå att du helt struntar i galoppen ett tag. Om skritt och trav fungerar bra - så rid i skritt och trav, du blir nöjd och hästen får beröm. Då blir ridningen rolig igen för er båda. Sen när det känns rätt och du travar på någon fin väg i skogen så bara fattar du galopp. Tänk att du leker viskleken med hjälperna, prova att göra så lite som möjligt. Oj vad hästarna blir känsliga om man gör så, minsta lilla sak känner dom tillslut
Sen så kommer problemet sannolikt vara löst, båda era mentala "spärrar" kommer släpa och galopp blir avdramatiserat. Ytterligare en gångart bara, inget så negativt laddat som det verkar vara nu.
Att i detta läget starta någon slags kamp där hästen SKA fatta galopp 100 gånger per pass, och när det inte blir bra bromsar man och gör om verkar vara en helt idiotisk typ av "lösning" Du lär inte tycka det är kul, och inte hästen heller. Att hon kinkar är för att hon helt uppenbart inte är med på noterna mentalt/muskelmässigt/annat - då kan du ändå inte tvinga henne så varför föreslås det ens? Gör det som funkar sålänge och var nöjd med minsta framsteg så ska du se att det är mer effektivt att låta hästen bestämma när den klarar nästa sak. Om EN enda liten sak är bättre idag än igår är jag nöjd, och imorgon är jag nöjd om EN enda liten sak blir bättre än idag. Man kommer rätt långt på det viset faktiskt
Man lär sig av att göra rätt, inte av att göra fel.
Jag blev helt ärligt lite sorgsen i själen av den här tråden. Med en sådan inställning jag anar i tråden kan ridning inte vara speciellt kul. Om min ridning plötsligt till största del gick ut på att vara arg på och tvinga en sur/lessen/rädd häst till olika saker skulle jag lägga av direkt, negativ taktik för kommunikation och förtroende är en underdrift. Lyssna på din häst, tänk positivt och se småsaker så ska du se att glädjen smyger tillbaka och sen kan du börja lösa saker på ett positivt sätt. Att du och hästen tillsammans löser klurigheter som ett lag. Inte som att en av er ska försöka tvinga den andra till något, jag kan tillexempel inte hoppa 2 m i höjdhopp hur många gånger du än tvingar mig att försöka. Om du då fångar mig och tvingar mig att öva 2metershopp varje dag - skulle någon av oss vara gladare, friskare eller bättre på höjdhopp efter en månad? tre månader? Eller om du istället listar ut ett förslag.. "om du tränar lite *sånthär* ett tag kommer du orka använda kroppen bättre och då klarar du den där sista centimetern för att nå nästa mål" (som är typ 90 cm i början) Då klarar jag den där centimetern och är glad för det, och peppad på att klara 91 cm imorgon! Hur kommer det då vara efter en månad? Eller tre? Om inte detta är logiskt för alla människor blir jag lite lite rädd faktiskt.
Jag måste påpeka ett par mycket viktiga saker angående detta inlägg.
SJÄLVKLART kan man inte tvinga en häst som väger 10 gånger så mycket som en själv till att göra någonting. Och man skall aldrig hantera en häst med ilska.
MEN att be en häst att fatta galopp då du rider är inte samma sak som att be en shettis att gå ett Grand Prix program. Att fatta galopp är en totalt naturlig rörelse för en häst. Dessutom skriver TS att hennes häst är kollad av veterinär och inte tycks ha fysiska hinder, samt att hon skriver att hon tror att hennes problem är relaterat till att hennes häst är väldigt dominant, e.g. att hon själv inte etablerat 100% dominans över hästen.
Vad vi hästmänniskor än tycker och oavsett vilka metoder vi använder måste vi erkänna att hästarna är flockdjur, och att de sinsemellan har en rangordning som etablerar om vem som leder och vem som följer. En häst är inte en människa, den har inte samma sociala samspel och förstår inte mänskliga språk. Nummer 1 i all hantering av hästar är att vara den som där dominant. Har du en lågrangad häst räcker oftast små signaler för att den skall acceptera dig, men har du en högrangad häst krävs det mycket mer av dig som ledare för att hästen skall acceptera dig in i flocken, och acceptera dig som ledare. EFTER acceptens kommer tillit, respekt och ömhet.
Allt samspel med hästar bör därför följa denna modell:
Dominans --> Disciplin --> Affektion
Detta är inte kallhjhärtat, missgynnsamt eller militäristiskt. Detta är psykologi, att kunna förstå hur hästar fungerar, reagerar och samspelar och att sedan kunna anpassa DIG efter deras spelregler.
Med andra ord, om du har en dominant häst som inte accepterat dig som sin flockmedlem eller som dess ledare, vare sig detta är vid ridning eller bara hantering från marken, och du undviker att konfrontera detta för att du skall vara "snäll" och tror att hästen kommer tänka "den här människan kan jag lita på som ledare" då kommer du få problem. Vänlighet utan dominans och disciplin är ett undergivet beteende, och någon som är undergiven skall hästen leda, alltså skall den tala om för dig vad som skall göras och hur det skall göras.
Efter att du visat att du är ledaren kan du däremot ha roligt ihop samt dela ömhet - men det måste alltid vara du som sätter gränserna.
Att be en fullt frisk häst som förstår galopphjhälper att fatta galopp är inte att be om något orimligt. Låt mig klargöra detta: Alla hästar har inte fysik och psyke för att utföra de svåraste rörelserna, men att fatta galopp är en så grundläggande rörelse att alla fullt friska hästar kan göra det. Till och med raser som inte används som ridhästar har gångarten galopp, det har varit ett villkor för rasens överlevnad.
Att be en otränad människa hoppa ett 2 meter i höjdhopp är högst orimligt. Varje människa är inte byggd för att kunna hoppa högt, och inte heller har att kunna hoppa 2 meter historiskt sett varit ett villkor för vår överlevnad som ras.
Att jämföra dessa två som exempel är irrelevant inte bara för att det ena är rimligt och det andra orimligt, utan också för att du har jämfört dig själv med en häst, med dig som utgångspunkt. Hästar fungerar inte som vi.
Det jag håller med dig om är att träning inte skall göras till något negativt hos dig eller hos hästen. Men att undvika att fatta galopp för att man har ett problem som TS har är i högsta grad att göra den typen av träning till något negativt hos en själv. Man har undvikit problemet eftersom man inte kunnat övervinna det.
Och tänk sedan på hur en häst uppfattar det hela.
1. Hon vill att jag skall galoppera med jag protesterar --> Hon viker sig --> Jag bestämmer
2. Jag sparkar då hon ger den hjälpen --> Hon tillrättavisar inte --> Det är ett acceptabelt beteende
3. Jag har lärt mig att den hjälpen betyder galopp, men då jag sparkar istället för att fatta galopp blir jag inte tillrättavisad --> Betyder hjälpen sparka? Eller galopp?
Att fatta galopp 100 gånger under ett träningspass av princip är också helt förkastligt. Det du vill komma till är inte att din häst kan fatta galopp 100 gånger under 45 minuter. Det du vill komma till är att den då du ger galoppskänkel lyssnar och fattar galopp, en gång, varje gång. För att komma till detta blir hon kanske tvungen att göra 50 fattningar under ett pass, men det är inte av princip utan det är på grund av att hon har fått problem med att hennes häst ifrågasätter hennes ledarskap, och att hon MÅSTE komma förbi det.
Genom att -inte- ge tydliga direktiv, ställa rimliga krav och ge beröm då dessa krav möts gör du träningen till någonting negativt för din häst. Den kommer inte förstå vad du vill, den kommer sluta vara uppmärksam på dig och i värsta fall ta över.
Genom att undvika moment du stöter på i din träning så fort hästen protesterar eller det inte fungerar direkt gör du träning till något negativt för dig själv. Du kommer inte lära dig bli en bättre ryttare/hästmänniska genom att endast göra det du redan kan och som är lätt. Du ger dig själv fel signaler då du undviker situationer där du stöter på svårigheter, eftersom du berövar dig möjligheten att överkomma dessa svårigheter. Att överkomma svårigheter är nyckeln till utveckling som människa.
Vissa hästar måste man stärka genom att vara lugn, skynda sakta och ge beröm för varje steg i rätt riktning.
För andra hästar måste du vara så stark, övertygande och krävande att den kan lämna ifrån sig ledarrollen och börja lyssna på dig, vad du säger är ok, tryggt, farligt osv.
Allt arbete med hästar skall ske med gott omdöme och med HÄSTEN som utgångspunkt. Man skall inte tro att sporrar och spön kan tvinga en häst till lydnad. Inte heller skall man tro att hästen förstår saker som "snällhet".
För hästar handlar det om ifall du är en ledare eller en följare.
Är du ledare över din häst är dina beslut rätt. Den kan lita på dig, är någonting farligt kommer du signalera om det. Den kommer respektera dig, vara uppmärksam på dig. Då du ber om saker kommer den lyda om den förstår, försöka lyda även om den inte förstår. Du kan ge hästen ömhet vid rätt tillfällen, och få detsamma tillbaka från din häst.
Är du däremot undergiven är det din häst som tar besluten, i hanteringen och ridningen. Vill den kliva på dig får du flytta dig, vill den inte galoppera då kan den ignorera dig. Den kommer inte ge dig respekt gratis och den kommer inte lita på dig. För vem litar man på? Den som är stark - den som leder.
Många av de problem vi stöter på i hanteringen av hästar är på grund av att vi antingen ger hästarna signaler de inte förstår, och att vi själva inte tittar tillräckligt noga på de signaler hästarna ger oss, eller på att vi inte tagit ledarskapet över våra hästar, eller är direkt undergivna dem.
Så ja, du bör göra ditt samspel med din häst till något positivt, absolut. Men detta når man inte genom att undvika konfrontationer. Att behandla hästen som ett barn eller att på något sätt förmänskliga den gör det bara svårare för den och för dig.