Tar ni med matvaror när ni reser utomlands?

Rosett

Trådstartare
Kollar "Så tar man en kokainsmugglare" och en kvinna från Kuwait hade med sig ris, lök, tomater, kryddor m.m. till USA. Sånt finns ju att köpa överallt? Inte behöver man ta med sig sånt? :confused:

Brukar se andra gränsbevakningsprogram och det verkar vara många som tar med sig matvaror på resan.
 
Senast ändrad:
Om du bara visste sa mycket konstigt folk tar med sig ... Jag har sett hela resvaskor med vitlok :crazy: och mycket annat frukt och gront i tullen i USA dar det ar absolut forbjudet att ta in farsk frukt och gronsaker.

Sjalv tar jag med mig vissa kryddor som inte finns i landet jag aker till. Jag har flera flaskor kantarell och vilt fond i skapet:angel: och det finns fortfarande en stor burk saffran, tillsammans med ett par typiska kryddor fran Mellanostern och Afrika, i skapet har ... Och jag hade med mig en del kryddor till Sverige som inte finns dar (mald Sassafrass tillexempel).
De flesta som har med sig gronsaker och frukt ar formodligen antingen for att det inte finns i ankomst landet eller att de inte vet om det finns ... eller for att det ar mycket dyrare an dar de kommer fran.
 
Ja. När jag var i Peru och Bolivia hade jag med mig en hel del svenska varor dit, beställningar från vänner där och presenter: Västerbottenost, ren- och älgkorv, hjortronsylt, hallonsylt, kantareller (på burk - är man desperat utlandssvensk så funkar det enligt min vän) och en hel del annat. Med hem hade jag bla lokal chili och senap.

När jag reser till USA köper jag alltid amerikansk senap och en hel del såser, i Egypten hibiskuste. Från England handlar jag alltid ost (Red Leicester, Cheddar mm) och en väninna handlar alltid black pudding till sin australiske man. När jag varit i Italien är halva väskan fylld med mat: Massor med ost (främst Pecorino och Mozzarella), diverse charkuterier, färsk lagar som jag fryser (mycket godare än torkad). Senast hade jag frysta vaktlar. Ibland har jag med Bregott och Kalles kaviar dit.
 
Nej absolut inte till mig själv. En av de stora poängerna med att åka utomlands är väl att äta maten dit man åker.

Däremot har det hänt ett antal gånger när vi har åkt för att hälsa på vänner utomlands att vi haft med oss beställningar av kaviar och annat äckligt som de stackars utlandssvenskarna saknar :p Men det är ju inte riktigt samma sak :)
 
Kollar "Så tar man en kokainsmugglare" och en kvinna från Kuwait hade med sig ris, lök, tomater, kryddor m.m. till USA. Sånt finns ju att köpa överallt? Inte behöver man ta med sig sånt? :confused:

Brukar se andra gränsbevakningsprogram och det verkar vara många som tar med sig matvaror på resan.
Jag brukar inte ta med mig mat mer än speciella saker som inte går att köpa här. Men när jag har haft indier som kommit hit i jobbet under längre tid typ 2 månader så har de alltid med sig ris och kryddor då de inte tycker riset här har samma kvalitet som de är vana vid plus att det är mycket dyrare. De tycker heller inte att den indiska maten vi har här är god utan de vill äta det de är vana vid om de ska vara här så länge och jobba.
 
Har hänt att vi tagit med oss sill, knäckebröd och snaps när jag var yngre och åkte utomlands med familjen över midsommar. Men då har vi varit borta i flera veckor. I övrigt har vi handlat i landet vi åkt till och hade jag i dagsläget åkt utomlands för kortare period än så så hade jag passat på att njuta av matkulturen dit jag kom!

Annars så är bilden jag fått att de flesta som tar med sig matvaror antingen ska vara borta länge eller hälsar på någon som är borta länge? Eller möjligtvis åker bort över en speciell högtid och vill ha något särskilt på t.ex. julafton.
 
Min bror som är väldigt ägg och nötallergisk tar med sig mat utomlands, typ konserver med tex köttfärssås och liknande!
 
Beror på.
Ska jag stå för en del av matlagningen så tar jag med min "köksväska" I den finns både redskap och en del godsaker så som koncentrerade smak förhöjare, kryddor etc men endast då jag kan slänga in väskan i en bil.
 
När jag bodde i England brukade jag ta med mig lite grejer tillbaks varje gång - kryddor som inte fanns att få tag på där till exempel.

Det som tar priset är väl när en gammal flatmate tog med en kebabpizza...
 
Nej, det brukar jag inte, om det inte gäller att hälsa på svenska vänner/släktingar som bor utomlands och kan vara sugna på tex svenskt smågodis. Snarare tycker jag att en av poängerna med att åka utomlands är att äta den lokala maten.

Däremot tar jag ofta med mig lite matvaror hem från mina resor. Att handla mat är den enda shopping som roar mig.
 
Kollar "Så tar man en kokainsmugglare" och en kvinna från Kuwait hade med sig ris, lök, tomater, kryddor m.m. till USA. Sånt finns ju att köpa överallt? Inte behöver man ta med sig sånt? :confused:

Brukar se andra gränsbevakningsprogram och det verkar vara många som tar med sig matvaror på resan.
Med risk för att låta som en riktig pettimeter:
Vad man bör veta är att mat kan sprida sjukdomar till växter och djur - så vissa saker som kött, mjölk och växter som potatis eller citrus ska man aldrig ha med sig, åtminstone inte från länder utanför EU. Svinpesten kom till UK för ett decennium sedan med en enda skinkmacka. Det hjälper inte att man äter upp maten, om man t.ex. slänger potatisskal i soporna.
 
Jag tar alltid med godsaker när jag är i Sverige, mest saltlakrits och chips :D Föräldrarn får alltid en lista med saker innan de kommer.
När vi reste när jag var yngre så hade vi ofta falu rågrut i bagaget och pappa har alltid med bitsocker och kaffe.

Men det här med att ta med saker som finns i landet redan, spec när det finns restriktioner på vad man kan ta med är jag inte med på. Att sedan försöka ljuga sej fram för att få behålla sakerna gör mej irriterad, gärna de som spelar extra dum för att komma undan. Men de är ju det som är underhållningen i dessa gränsbevakar program
 
Jag tar aldrig med något annat än godis :D Har jag varit på semester händer det ibland att jag köper med mig lite mat, främst om jag hittar något jag tycker om och vill att mina nära och kära hemma också ska få prova.

När jag bodde i studentkorridor var det många utbytesstudenter från särskilt Kina som tog med mat, dels för att det var svårt att hitta i Sverige, dyrare och sämre kvalitet.
 
Mamma kan ta med sig lite ätbart när hon varit i Ungern, som antingen är billigare i Ungern alt. mer lättillgängligt :) Men från övriga länder så nej.
 
Nej jag tar aldrig med mig någon form av matvaror eller drycker när jag åker utomlands.
En del av poängen med att resa är ju att smaka på lokal mat och dryck tycker jag. Nu kanske inte alla tycker som jag, men just ris, lök och tomater finns väl ändå att köpa överallt...?
 
Jag har ägnat mig åt en hel del "livsmedelsexport" genom åren - f f a många kilo Västerbottensost, men även hjortronsylt och Kalixlöjrom t ex. När vi hälsar på utländska vänner, eller svenskar som flyttat utomlands brukar detta vara oerhört populära presenter! Den senare gruppen brukar även beställa ansjovis för att kunna göra Jansson till jul, svenskt godis m m.

Och eftersom mat och matlagning är ett STORT intresse köper jag gärna med mig sådant hem från resorna också - m a o är jag även importör!
 
Kollar "Så tar man en kokainsmugglare" och en kvinna från Kuwait hade med sig ris, lök, tomater, kryddor m.m. till USA. Sånt finns ju att köpa överallt? Inte behöver man ta med sig sånt? :confused:

Brukar se andra gränsbevakningsprogram och det verkar vara många som tar med sig matvaror på resan.

Vi tar med oss vissa saker för att begränsa matkostnaden en del. Så har man mer utrymme att äta lyxigt de dagar man vill det.

Vissa saker är abnormt dyrt att inhandla på vissa destinationer, därför att det importeras långväga till just turisterna. Som riktigt bredbart smör, bryggkaffe, svensk kaviar, ketchup som barnen äter osv. Smör är dock lite svårt att transportera ;)
 
<snip>
Det som tar priset är väl när en gammal flatmate tog med en kebabpizza...

Om du visste hur jag onskar jag kunde ta med en "riktig" calzone ... eller, for all del, kebabpizza. :d

<snip>
En del av poängen med att resa är ju att smaka på lokal mat och dryck tycker jag. Nu kanske inte alla tycker som jag, men just ris, lök och tomater finns väl ändå att köpa överallt...?

Om man bor utanfor hemlandet vill man ofta slapa matvaror at bada hall.

Ris, lok och tomater finns forvisso overallt, men kvaliteten och smaken ar olika. De flesta gronsaker och frukt smakar olika beroende pa var de vaxer.
 

Liknande trådar

Tjatter Jag skulle vilja flyga, men jag är livrädd för det. Jag vill såklart egentligen inte flyga, men grejen är att jag vill till USA och så...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
6 422
Senast: Paddington
·
Samhälle Fast det är inte alltid bra nog att göra det man kan efter sina egna förutsättningar. Det är bra att inse att man kan göra mer och inte...
16 17 18
Svar
345
· Visningar
23 993
Senast: Otherside
·
Kropp & Själ Min story: Jag kraschade på mitt sommarjobb efter mitt sista år på gymnasiet. Betygspressen hade haft mig på högvarv i tre år och pga av...
2
Svar
20
· Visningar
4 531
Senast: Ramona
·
S
Relationer Jag har vart ihop med min kille i ca 3 månader. Jag är 23 och han är 30, alltså lite åldersskillnad. Han har vart singel länge och bara...
2
Svar
34
· Visningar
9 424

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Målbilder för trubbnosar.
  • Halt efter vila
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp