Svarthavre

Sv: Svarthavre

Svart havren "lugnar" hästen mer än vit havren om din häst blir het av vit havre så är det bättre att ge svart havre.
 
Sv: Svarthavre

Skillnaden är att svarthavre oftast säljs i mer välrensat skick än vithavren. Annars är det ingen skillnad, mer än färgen.
 
Sv: Svarthavre

Det skiljer framför allt i fetthalt mellan olika sorter. Det finns en otrolig massa olika sorters havre i odling i Sverige. Olika sorter har olika förutsättningar vid olika mark-/klimatförhållanden. Saker som strålängd har betydelse också.

Flera olika grundtyper finns (svarthavre, vithavre, nakenhavre...) och inom varje typ finns sedan namnsorter.

Ibland blir hästmänniskor mer fixerade vid vilken sorts havre man ska ge sin häst än den hygieniska kvalitén. Det kan vara svårt att lagra havre så att den inte blir förstörd.

Detta är de sorter som odlas officielt i sverige just nu (källa SJV sortlista 2007):

Gulhavre: Matilda*

Svarthavre: Ebene

Vithavre: Aveny, Belinda, Cilla*, Dagny, Energie, Freja, Gunhild* , Markant*, Petra, Sang, Sanna*, Stork*, Betania, Ingeborg*, Kerstin*, Vendela*
 
Sv: Svarthavre

Det finns de som anser att den svarta havren inte ger samma "kick" till hästarna som annan havre, och det är ju bara vissa hästar som får denna "kick" av havre. Detta är väl dock inte vetenskapligt bevisat vad jag känner till.
Svarthavren har oftast högre skalhalt än annan havre och därmed en lägre volymvikt, ger också mindre antal kg/hektar i skörd. Axet ser ut som ett mellanting av ljus havres ax och flyghavrens ax, stråna blir också mycket längre.

I Frankrike är det väldigt vanligt med svarthavre till hästar, men frågar man varför så säger de att Napoleon en gång i tiden sa att hästarna skulle ha svarthavre och då har man fortsatt, fransmän anses ju konservativa. :rofl:

Detta hittade jag på en foderförsäljares lista:
Foderspecialistens Svarthavre special häst olja är hårt rensad, vilket ger stora fina kärnor och högt näringsinnehåll, varmluftstorkad och lagrad i minst 6 månader. Svarthavre är en särskild havresort, vilken ger kärnor med svartbruna skal. Svarthavre var det man odlade till hästar i gamla tider. I samband med krigsslutet och att hästarnas betydelse i arme´ och lantbruk minskade, upphörde odlingen och man koncentrerade sig på att odla och förädla på vithavren som var avsedd för humankonsumtion. Nu har Svarthavren hittat tillbaka igen. Svarthavren har visat sig ge uthålligare hästar. Hästar som normalt blir heta på vithavre fungerar utmärkt på Svarthavre. Smakligheten är mycket hög. Hårremmen blir glansig och fin. Svarthavren har en något (här fattas ett ord) fetthalt än vanlig vithavre.
Foderspecialistens Svarthavre special häst olja är sojaoljebehandlad och därför helt dammfri
 
Senast ändrad:
Sv: Svarthavre

Det finns de som anser att den svarta havren inte ger samma "kick" till hästarna som annan havre, och det är ju bara vissa hästar som får denna "kick" av havre. Detta är väl dock inte vetenskapligt bevisat vad jag känner till.
Har lärt mig samma sak och inte hört om några försök som bevsat något på senaste heller.
 
Sv: Svarthavre

Fast det är väl som vanligt: Ju mer ovanligt och svårt att få tag på desto bättre måste det vara! Exotiskt och dyrt ska det vara.:cool:
 
Sv: Svarthavre

Vad är det för skillnad på svarthavre och vanlig havre?

Vithavre har högre enegi innehåll som sätter sej i huvet på hästen svarthavren är mera som ett mellanting mellan havre o korn .
Vi tycker den är jättebra o ingen av våra hästar blir het av svarthavren fast dom blir galna av vithavren (5olika hästar)

Jag rekomenderar den varmt , kolla hos din lokala ko bonde dom brukar ha svarthavre billigt.
 
Sv: Svarthavre

Vithavre har högre enegi innehåll som sätter sej i huvet på hästen svarthavren är mera som ett mellanting mellan havre o korn .
Vi tycker den är jättebra o ingen av våra hästar blir het av svarthavren fast dom blir galna av vithavren (5olika hästar)

Jag rekomenderar den varmt , kolla hos din lokala ko bonde dom brukar ha svarthavre billigt.

Det var nog rätt hårt generaliserat! Det är korrekt att näringsinnehållet varierar i havre (framför allt fetthalt). Sedan beror näringsinnehållet på en massa olika faktorer utöver sort. Vanligtvis är den vithavre (Matilda) som vi odlar rik på fett jämfört med andra sorter.
'
Sedan kan man ju fundera på hur de tänker som först köper välrensad havre med stora kärnor och liten andel skal för att sedan komplettera foderstaten med vetekli...
 
Sv: Svarthavre

Intressant tråd... Jag har idag precis varit iväg och köpt svarthavre för att prova... Nu får min häst enbart 2 dl om dagen men tanken är att ta bort krafft grunden och ge mer havre senare beroende på hur årets höskörd blir...

Betydligt billigare. Köpte av en bonde 5 minuter med bil från vårat stall. 2kr/kg!
Det är annat det än på granngården där kg-priset är 6-7kr :eek:

Men i alla fall så har den här bonden bara svarthavre så vi provar det :)
 
Sv: Svarthavre

Färgen sitter bara i skalet och skillnande mellan svarthavre och alla de andra olika sorterna havre är i princip obefintlig. Det är inte större skillnad på svarthavre och matildahavre som mellan matildahavre och någon vit sort.

Svarthavren är ofta mer välrensad, därför kan det tolkas som om den är mer näringsrik.
 
Sv: Svarthavre

Men var kommer myten ifrån då eftersom ALLA återförsäljare av svarthavre, stora som små, skyltar med att den inte sätter sig i huvudet på hästen så som andra sorters havre kan göra mer eller mindre?
 
Sv: Svarthavre

Jag har nog aldrig sett svarthavre, men grå havre från förra sommaren;). Hur ser man på svarthavre om den är dålig?
Brukar köpa gyllene Matilda med stora fina korn- men ack inte i år:crazy:

Hittade dock riktigt fin från s. foder som ej har ngn varudeklaration alls.
Granngårdens var dammig, grå o nästan tomma kärnor.
 
Sv: Svarthavre

kl

Snott från http://hippocampus.slu.se/hastens_foder/vaxande_hast/kraftfoder.cfm?Call=foder

Är svarthavren bättre än vithavren?
Nej. Som beskrivit ovan så sitter färgen i det yttre skalskiktet. Det påverkar inte innehållet i kärnan vilken färg skalet har. Men ofta säljs svarthavren i välrensat skick, dvs, det finns inte så mänga små, tunna kärnor i ett välrensat parti. Det är väl så viktigt att välja rätt havresort av de vita sorterna och att välja att utfodra med en välrensad havre. Det betyder mer än skalfärgen. De svarthavresorter vi analyserat avviker inte på något sätt mer än de olika "vita" havresorterna gör.
 
Sv: Svarthavre

Har osse fått veta att det inte finns någon skillnad mellan vit o svart.

Men....Mitt men. På min pålle märktes stor skillnad när jag gick från vithavre till svarthavre.

Vithavren satte sig i huvudet o gav honom en negativ energi o sen blev han tjock. Då jag har nära till försäljare av svarthavre som även är billigare än den vita gick jag över till den. Redan efter 3dagar märktes enorm skillnad i hans humör. Från att vara stirrig o ibland okontaktbar o nästan dum vid ridning så blev han lugn men med en positiv energi. O han blev inte tjockare!!

Just för skojs skull prövade jag en period senare i 3v att ge vit igen....haha det gör jag inte om, hästen blev knäpp än en gång :p

Så nu blir det bara svarthavre åt honom när havre ska ges!

Så sägas vad sägas vill om att det ska vara lika betingelser på dessa 2 sorterna jag prövat. Min häst reagerar annorlunda ialf!
 
Sv: Svarthavre

Då undrar jag bara. Ni som sett skillnad mellan svart och vit havre. Har ni vägt upp dagsransonen eller har ni tagit litermått? Anledningen till att jag frågar är att om man mäter i liter så behöver det ju inte vara samma mängd hästen får i sig av de två olika sorterna. Kan det vara därför havren inte "går upp i huvudet"? Bara en tanke...
 
Sv: Svarthavre

svarthavren odlas och vaxer i lite vartmare klimat, och det sager ju en del. Annars ar det ingen storre skillnad pa svart och vithavre, vithavre har lite mer socker an svarthavre och kanske darfor man uppfattar det som att hasten far en ''kick'' av vithavren men inbte utav den svarta havren.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej allihopa, Lyssnade på en intressant föreläsning som Eva Gudmundsson höll i här om dagen. Där berättade hon bland annat att hon...
2
Svar
21
· Visningar
1 799
Senast: Efwa
·
Foder & Strö Hej, är rätt ny/okunnig på detta med hästens foder. har bla använt mig av olika foderstatsprogram för att få till rätt foder och rätt...
Svar
5
· Visningar
636
Senast: Cattis_E
·
Foder & Strö Då min häst har FFV som vi inte får bukt på ska vi testa GastoGard. Dock går det inte att ge honom orala sprutor, har någon provat att...
Svar
5
· Visningar
461
Senast: AbCdE
·
Foder & Strö Hej. Vi har en ponny på 15 år . Vi är lite osäkra på hur mycket vi ska ge till han hö. Dom får fri tillgång till hösilage i hagen. Sen...
Svar
12
· Visningar
678
Senast: matson
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp