Stress och katter

zaching

Trådstartare
Jag har börjat fundera på om det fungerar med katter som är stressade på samma sätt som det fungerar med människor.

Vi får magkatarr, dom urinbesvär. Om vi tränar, rör på oss och vilar ordentligt så minskar den risken men gör den det för katter också? Det är svårt att hitta klar fakta om det tycker jag och tyvärr är jag inte nog insatt i kattmedicin för att nyttja pubmed till det här.

Anledningen till att jag börjat fundera är för att vår hankatt på 6 år börjat få återkommande besvär, främst när det varit mycket höga ljud runt oss. Han får bara vara ute i lina under översyn då omgivningen är för riskabel för lösa katter. Egentligen har han större rörelseområde än förr (2 år sedan) men jag tänker att ålder och ljudnivån gör att det ändå är för lite stimulans så jag funderar på att låta honom löpa fritt periodvis över dygnet.

Någon som vet om den sortens stimulans/aktivitet/motion skulle kunna förebygga urinbesvär?

(Ja, kontakt är etablerad med veterinär och specialfoder ges, bra filtrerat vatten på annat ställe än maten och fin sand i stor djup låda finns.)
 
Aktivering av olika slag anses generellt minska stressnivån vilket har en gynnsam effekt vid urinvägsinflammation. Att röra på sig anses ha en förebyggande effekt med avseende på urinstensbildning.

Urinvägarna är helt klart kattens "stressorgan" när vårt är magen.

Annars är det viktigt med vätska. Katter med urinvägsproblem (oavsett sort) ska huvudsakligen äta blötmat. Specialfoder om det behövs, annars vanlig blötmat. Detta för att urinvägarna ska spolas ordentligt. Det minskar risken för både urinstensbildning, urinvägsinflammation och urinvägsinfektion.

Katter som har en historia av urinvägsproblem kan man även ge Cystophan. Det är ett kosttillskott som dels innehåller ämnen som bygger upp slemhinnan i urinvägarna men även ämnen som har en avstressande effekt (effekt på hjärnan alltså).
 
Det jag har sett ge effekt på katter med den stressrelaterade typen av urinvägsbesvär är att hålla katten i bra form. Hellre lätt underhull än tvärtom. Vet tyvärr inte varför det är relaterat till vikt, men råden kommer från en kattspecialiserad veterinär och katten i min bekantskapskrets som lidit av flutd i många år är nu frisk utan andra ändringar än väldigt strikt reglerad kost. (Det har tidigare varit så illa att avlivning av hänsyn till katten varit på tapeten).
 
En uppdatering. :)

Katten fick börja vara lös utomhus trots riskerna. Vissa dagar var han borta längre och andra kortare. Det fanns ett stort fält utanför vår trädgård där han kunde vistas. Nu har vi flyttat så det är bara trädgården som han har tillgång till (hyresvärden har kattsäkrat åt oss:D )

Än så länge har problemen inte återkommit, men tills vi har "boat" in oss helt i nya huset får han H**ls specialfoder mot urinbesvär.

Det är intressant det där med hull, men vår kille har alltid varit av den smala varianten. Men kanske det finns mer än vad vi sett så att det ändå hänger i hop med aktivitetsnivån.
 

Liknande trådar

T
Övr. Katt Jag blir tokig på henne... så tokig så att jag snart faktiskt gör mig av med henne. Hela huset är ju redan avsprärrat för att jag är...
2
Svar
29
· Visningar
6 148
Senast: Heulwen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Störiga saker vi stör oss på, del 36.
  • Valet i USA
  • Secret Santa 2024

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp