På mitt jobb är nog även risken att skära sig på papper eliminerad, faktiskt. Vi jobbar liksom digitalt
Fastna i tangentbordet är nog en större risk! Eller mer seriöst resor till och från jobb.
Jag jobbar som konsult med affärssystem/IT och har gjort sedan 1999. Omfattas inte av något kollektivavtal och är inte med i facket, har aldrig varit. Mitt anställningsavtal är bra med hög fast lön, ganska bra möjlighet till bonus, sjukvårdsförsäkring, tillägg till sjukersättning, pensionsavsättningar, diverse försäkringar osv. Det ÄR nog på riktigt bättre än det hade varit med kollektivavtal. Kollektivavtal i min bransch, där ganska få är fackligt organiserade, blir ju också lite "urvattnat" med tanke på just den låga anslutningsgraden. Bättre då för arbetsgivare (och för mig som oansluten arbetstagare!) att ta ett helhetsgrepp och konstruera bra anställningsavtal som omfattar alla anställda (eller ja, de är givetvis individuella, men vi har ju samma modell, samma försäkringar etc. allihop).
Olika branscher är olika. Jobbar man med sin PC varsomhelst i världen så blir ju arbetsPLATSEN, säkerhetsronder, brister etc. ganska ointressant. Och givetvis av större intresse att ha skydd av typen försäkringar för saker som kan inträffa på resor.
Man kan givetvis tänka sig att min bransch skulle ha nytta av ett starkt fackförbund, men så har det hittills inte blivit. Kanske för att vi alla är ganska mycket individualister som dessutom ofta har ett stort värde för arbetsgivaren i och med att det är vår kunskap som får pengarna att strömma in för arbetsgivaren. Vi är inte rakt av utbytbara och vi som har ett antal års erfarenhet är ganska eftersökta på arbetsmarknaden. Det gör ju att det generella styrkeförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare kanske blir ett annat än i andra branscher.
Just i konflikten mot Tesla känner jag att facket har rätt bra på fötterna vad gäller att ta den här striden. Jag har inte alltid varit på fackets sida när det gällt att tvinga igenom kollektivavtal, men här kan jag känna att det är väldigt berättigat.
Alltså - det handlar väl inte om att generellt vara "för" eller "emot" facket, jag tycker det är självklart att man både ska ha möjlighet att vara med i facket och att man ska kunna välja att stå utanför. Jag har jobbat i IT-sektorn sedan 1999 (utan kollektivavtal, utan att vara med i facket) och varit med om både upp- och nedgångar. Har sett nedskärningar både med och utan fackliga förhandlingar och kan faktiskt inte se att det skulle vara så vansinnigt mycket bättre i det läget att vara fackligt ansluten? LAS gäller ändå, liksom, och A-kassa kan man givetvis ha oavsett man är med i facket eller inte (jag har själv sedan många år både medlemsskap i en A-kassa och en separat inkomstförsäkring). Jag har inte sett någon av mina kollegor som drabbats av varsel/uppsägningar "i panik springa iväg till facket".