Jo jag förstår det.Alltså inte några av katterna man har, inte honorna heller.
Men honorna luktar inte illa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo jag förstår det.Alltså inte några av katterna man har, inte honorna heller.
Jag har aldrig varit på en bondgård eller i ett stall där dem inte har katter.
Jo jag förstår det.
Men honorna luktar inte illa.
Det händer att det föds "bondkatter" med extremt lång päls och helt andra karaktärsdrag än standardbondkatten så nog springer det runt en och annan okastrerad rasherre även på landet.Nä, det kan man kanske inte veta. Men jag vet inte hur vanligt det är att okastrerade raskatter springer lösa på landet? Det kanske är vanligt. Alla raskatter jag har träffat har antingen varit kastrerade eller i avel, och mitt intryck är att de är vanligare i stan där folk har innekatter, än som utekatter på landet. Men jag vet inte, jag bara gissar hur de har tänkt.
För att teorin om Bonkattens förökning bygger på att alla hjälps åt. Så grannen måste ha en bra hane för att få släppa den lös som fertil.Om du vet att grannens fräs är en riktigt otrevlig jävel kan du inget göra än att prata med grannen och hoppas att hen tycker lika och bryr sig tillräckligt för att kastrera den.
Enligt djuskyddslagen så måste man ju hindra oönskad reproduktion. Så det borde ju då gå att kontrollera.Nej? Men jag förklarade varför vissa kan hålla fertila hanar, kanske flera stycken, utan problem. Och varför det inte alls per automatik kommer att bli så att hanar kastreras om de är olämpliga eller när de gjort sitt i aveln.
Jag förklarade ju dock varför du inte hittar bondkatter till salu fb grupper eller på blocket?Jag har aldrig varit på en hästgård utan hästar heller men det betyder ju inte att det finns tillräckligt många hästar för att mätta marknaden.
Jag förklarade ju dock varför du inte hittar bondkatter till salu fb grupper eller på blocket?
Bara för att dem in annonserar på fb grupper eller blocket betyder inte att det inte finns.
Eller tycker du att det är brist på bondkatter och att denna avelsplan är en bra ide?
Det är ju inte helt ovanligt att folk gör av med sin katt genom att åka ut till landet och slänga ut den ur bilen, just saying....Se då till att lösa problemen med dålig katthållning där den verkligen finns, alltså i större och mindre städer, i förortsområden m.m.
Det finns mycket sällan problem med hemlösa katter i verklig landsbygd/glesbygd.
Det sker ofta en sammanblandning mellan "det finns många hemlösa katter" och att dessa hemlösa katter skulle skulle vara "Bondkatter".Jag förstår tanken, jämför jag mina 2 raskatter med mina 2 bondkatter så är ju bondkatterna bättre jägare, så absolut att raskatter inte kan ersätta behovet av bra jaktkatter på landet.
Däremot är det idag ingen brist på bondkatter, så behov att avla på dem för att "bevara" rasen känns onödigt.
När alla hemlösa katter har hem och det börjar bli färre bondkatter kan man börja avla på dem, men då ska det ju ske seriöst, dem ska märkas och vaccineras, man ska inte ta fler kullar än behov, man ska inte avliva (kullreducering) friska kattungar, osv.
För att teorin om Bonkattens förökning bygger på att alla hjälps åt. Så grannen måste ha en bra hane för att få släppa den lös som fertil.
Om det inte fungerar så måste det ju bli kontroll på det.
Enligt djuskyddslagen så måste man ju hindra oönskad reproduktion. Så det borde ju då gå att kontrollera.
Men nu är du bara "anti" och ser svårigheter i stället för möjligheter.Nej. Det blir väldigt svårt att kastrera de okända hanarna som accepteras som fäder.
Det är ju skillnaden mellan en flock ankor och frigående katter. I ankflocken är alla individer kända och du kan enkelt plocka bort olämpliga individer. När djuren går fria och du inte vet vilka som finns kan du inte sålla bort de olämpliga ELLER selektera för de riktigt bra. Du har heller inte liv att agera på andra än dina egna katter. Om du vet att grannens fräs är en riktigt otrevlig jävel kan du inget göra än att prata med grannen och hoppas att hen tycker lika och bryr sig tillräckligt för att kastrera den.
För att teorin om Bonkattens förökning bygger på att alla hjälps åt. Så grannen måste ha en bra hane för att få släppa den lös som fertil.
Om det inte fungerar så måste det ju bli kontroll på det.
Genom att lösa problemet med de hemlösa och förvildade katterna. Det får ju då ingå i avelsarbetet.Hur ska man hindra oönskad reproduktion om man följer de rekommendationer som denna förening satt upp? D v s om man har en frigående, fertil hankatt?
Så länge det finns problem med hemlösa eller förvildade katter så kan man inte hindra att denna hane bidrar till oönskad reproduktion. Och, som jag redan skrivit i ett inlägg, så bor flera av föreningens styrelsemedlemmar i områden där det finns hemlösa katter. Deras tanke om lösgående, fertila katter fungerar alltså inte för dem själva - om de bryr sig om djurskyddslagen.
Men olyckor måste ju hanteras där de sker, inte kompensatoriskt.Och det är en utopi. Det är inte så det ser ut i verkligheten. Grannen kanske inte alls förstår att hens hane är förjävlig, den gör sitt jobb på gården hemma och fyller sin funktion. Att den är folkskygg och aggressiv ses inte som ett problem. Hur ska du få den katten ur avel?
Att ha kontroll över de katter som rör sig i ens område blir ogörligt. Du kanske vet vilka katter som finns där idag, men imorgon kanske familjen Svensson har tältat i närheten och deras okastrerade raskatt rymde. Den blir rädd, sticker iväg och återfinns inte. Men den lyckas para några honor innan den stryker med i vinterkylan.
Men nu är du bara "anti" och ser svårigheter i stället för möjligheter.
Naturligtvis ska bara ett fåtal hannar vara okastrerade, och under en begränsad tid.
Självklart ska hannar som verkar ha fysiska defekter eller andra problem, kastreras som mycket unga.
Det är inte så att någon tänker sig att det plötsligt ska vimla av fertila hannar som springer runt och för oväsen, och doftmarkerar.
Dessutom: för katter som INTE ingår i avelsprogrammet, så gäller ju den uppdaterade djurskyddslagen.
Men olyckor måste ju hanteras där de sker, inte kompensatoriskt.
Grannen får djurskyddsmyndigheten, i dagsläget Länsstyrelsen eller Regionstyrelsen eller vad det heter för dagen, ta hand om. Den låter sin katt föröka sig oönskat och det är emot nya djurskyddslagen.
Den gäller ju även för katterna i programmet.Dessutom: för katter som INTE ingår i avelsprogrammet, så gäller ju den uppdaterade djurskyddslagen.
Det är inte grannens sak att avgöra.Nej, förökningen kanske inte alls är oönskad från grannens håll och katten är i gott skick. Inte ett djurskyddsärende.
Den gäller ju även för katterna i programmet.
De skall ju ägna sig åt önskad reproduktion.