Hur hade du tänkt att man skulle verifiera att en katt är en bondkatt och inte en blandras? Ingen av dem har nån form av stamtavla och långt ifrån alla är ens id-märkta.
Hur menar du? Vem och varför skulle verifiera vad?
Det får väl annars i det initiala skedet gå till så som man gjort när man samlat in, och verifierat lantraser inom andra djurslag.
Det har i princip gått till på två sätt, samtidigt.
En kommitté/projektgrupp, reser runt i landet för att söka efter djurgrupper som är kandidater till att vara en "äkta lantras" inom djurgruppen, när en sådan grupp återfinns, så dokumenterar man gruppens historia och tar genetiska prov för vidare utvärdering.
Alternativt så meddelar en slumpvis "upphittare" (t.ex. en köpare av en gammal släktgård) att det finns en särskild sorts höns, katt, get, kanin, ko, får (eller vad det är) som verkar ha hållits "oblandad under lång tid", och som skiljer sig utseendemässigt, eller beteendemässigt från moderna, produktionsinriktade djurslag av samma sort på en viss plats, till relevant avelsförening.
Om gruppen hållits rimligt oblandad (det är ok att hämta en tupp, bagge, tjur, bock hos granngårdarna med liknande djur då och då) och på ett likartat sätt på gården, under tillräckligt lång tid, samt enligt de genetiska proven kan anses ha rätt sorts särskiljande egenskaper, så är en ny lantras funnen.
De allra flesta nyhittade grupperna av tamdjur, visar sig efter en granskning vara "gatukorsningar" utan särskilt värde, men det hittas fortfarande nu i dessa dagar, nya rester även av stora däggdjur som t.ex. nötboskap och får, som kan visas vara genuina lantraser.
Sedan man från slutet av 1980-talet ungefär, mer systematiskt började intressera sig för bevarandet av lantraser (jag går inte in på hur man motiverar varför det är viktigt att bevara lantraser nu), så har det hittats många nya lantraser inom samtliga djurslag som hållits traditionellt i Sverige.
Det djurslag som egentligen har den mest tveksamma lantrasen, är faktiskt Gris, alltså Linderödsgrisen. Där kan man se att det finns en del korsningsegenskaper från "modern gris", men det är ändå det närmaste vi kan komma en lantrasgris i Sverige.
Jag tror att de som vilja jobba med Bondkattsavel i Sverige får mycket att bita i när de ska leta reda på gårdar där det verkligen finns Bondkatter.
De senaste tio-tjugo åren eller så, så har synen på katten i lantbruket förändrats, så att de allra flesta håller mycket mer reglerade grupper med katter (många gårdar har enbart kastrerade katter nuförtiden), samtidigt som det inte riktigt finns plats för bondkatter på gammalt vis i högrationaliserat lantbruk.
Dessutom så finns det säkert tydlig inblandning från raskatter som Norsk Skogkatt t.ex. på många håll, vilket gör det än svårare att hitta de där resterna av "äkta bondkatt".
Dessutom så kan det vara så att det faktiskt finns mer än en lantraskatt i Sverige, skulle inte vara förvånad om man hittar ett flertal olika geografiska varianter när man börjar kolla DNA.
Och jag säger det återigen: Det här med Bondkatter handlar inte om frispringande blandraskatter överallt, utan enbart om katter på aktiva lantbruk.
Påverkan på antalet hemlösa katter i t.ex. städernas förortsområden eller i diverse landsortsstäder torde vara försumbar.